Facebook noscript imageDEBATT: Nya och fler religiösa helgdagar splittrar Sverige
Debatt
DEBATT: Nya och fler religiösa helgdagar splittrar Sverige
Dagens debattör Ulf Lönnberg är kritisk till partiet Nyans förslag. Foto: Privat / Sören Andersson/TT
Dagens debattör Ulf Lönnberg är kritisk till partiet Nyans förslag. Foto: Privat / Sören Andersson/TT

Partiet Nyans förslag om nya helgdagar verkar splittrande. Den svenska kulturella svenska kristendomen är sedan länge och för de flesta tömd på religiöst innehåll, men dess gemensamma helgdagar fungerar som ett sammanhållande kitt mellan landets innebyggare, skriver dagens debattör Ulf Lönnberg.

Den 22 augusti 2018 uteslöts Mikail Yüksel, Centerns toppkandidat till riksdagen, ur partiet. Han hade haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Läs även: Islamistiska Partiet Nyans vill införa muslimska helgdagar i Sverige

Den 16 juni i år twittrade Mikail Yüksel, nu ordförande i det muslimska partiet Nyans, att de går till val på att se över svenska helgdagar.

På nya och fler religiösa helgdagar ska vissa minoriteter få betald ledighet. Mikail Yüksel nämner muslimer, judar, samer och romer.

Partiet Nyans helgdagsreform skulle skada och urholka svensk integration för flera generationer framåt.

Sverige är historiskt ett kulturellt homogent land. I den kontexten har också våra helgdagar en enande effekt över tid. Idag är visserligen deras kristna symbolik mindre framträdande för de flesta svenskar. Men lika fullt är de årets återkommande lägereldar som samlar oss till avkoppling, nöjen, släkt- och familjeträffar. Den goda effekten är inte mindre betydelsefull i vårt sekulära samhälle trots helgdagarnas allt svagare religiösaband. Sådana gemensamma event gynnar unisont allas vår svenska tillhörighet, oavsett etnicitet och religon.

Läs även: Makram: Mikail Yüksel och partiet Nyans

Att på ideologisk grund och för partipolitisk röstmaximering gå till val på nya och fler religiösa helgdagar är Mikail Yüksels omväg för att på sikt favorisera islam.

Oavsett människors religiösa tillhörighet eller ingen alls har västerländsk kristen tradition tjänat – och tjänar – oss väl. Utan religionsfrihet, där man får byta och lämna sin religion utan repressalier förblir vi ingen demokratisk rättsstat.

Historiska erfarenheter av att splittra folkgrupper etniskt och religiöst borde mana alla till att undvika onödiga och oönskade motsättningar.

Mikail Yüksels tankefigur leder bort från införlivning av global kompetens och Sverige som legal och humanitär fristad för asylsökande. Partiet Nyans laborerar med den obsoleta etnopluralismen som påstår att grupper bör leva åtskilda för att undvika negativa konsekvenser av kulturell blandning ett slags påtvingad fredlig åtskillnad av olika grupper.

Nu skiner Mikail Yüksels påstådda samröre med de Grå vargarna åter igenom.

Etnopluralism är ett sluttande plan som öppnar för kulturell, etnisk och religiös diskriminering och ytterst etnisk rensning.

Läs även: Altstadt: Partiet Nyans – ett alternativ för vit wokevänster?

Vi ska behålla våra sedan gammalt kristna helgdagar. I Sverige kan och ska de tjäna som allas kulturella minsta gemensamma nämnare detta helt oavsett människors religiösa hemvist.

Ulf Lönnberg
Samhällsdebattör som driver bloggen Svensk religionspolitisk debatt

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu