Frågan om huruvida partiet Nyans är islamistiskt eller inte spelar kanske inte så stor roll. Deras syn på blasfemilagar, krav på positiv särbehandling och relativiserande av hederskultur kommer att undergräva Sveriges sekulära karaktär och underblåsa spänningar i samhället, skriver Omar Makram.
I podden Sista Måltiden hade vi nyligen ett långt samtal med Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans. Eftersom Nyans bojkottar ett flertal tidningar och mediekanaler, inklusive TV4 och Expressen, var det intressant att få en inblick i hur Yüksel tänker och vad hans parti står för.
På sin hemsida beskriver sig partiet så här:
Partiet Nyans är hela Sveriges parti och är öppet för alla som vill arbeta i enlighet med partiets mål och syfte. Alla oavsett bakgrund, religion och etnicitet är välkomna till Partiet Nyans. Vår vision är att arbeta för ett mer öppet och tolerant samhälle med respekt för alla människors lika värde och individens egen vilja att forma sitt eget liv. Vi strävar efter att värna och förstärka demokratin och mänskliga fri- och rättigheter i Sverige.
Många anklagar dem dock för att vara ett islamistiskt parti som ökar splittringen och de etniska spänningarna i samhället.
Läs även: Altstadt: Partiet Nyans – en produkt av SD-skräck och identitetspolitik
Partiet hävdar att yttrandefrihet är viktigt och att även kritik av religion bör tillåtas, men de tillägger att den måste framföras på ett sätt som inte leder till att religionens utövare känner sig kränkta –”förnedring och hån av religion, heliga skrifter och profeter”, som Muhammedkarikatyrer till exempel, ska inte täckas av yttrandefriheten utan ska betraktas hatbrott.
Yüksel verkar dock inte ha något svar egentligen, när han under samtalet pressas på hur man skulle kunna basera lagstiftning på en viss grupps känslor, eller på hur stor del av den tänkta gruppen som måste känna sig kränkta för att det ska betraktas som ett brott.
I praktiken blir resultatet att Partiet Nyans vill avveckla sekularismen och införa blasfemilagar i Sverige, på samma sätt som gäller i många muslimska länder. För mig personligen är detta särskilt oroväckande eftersom jag själv har flytt mitt land på grund av dess blasfemilagar, vilket också är skälet till att jag fått politisk asyl i Sverige.
När det kommer till integrationsfrågan anser Partiet Nyans att ”De religiösa församlingarna behöver inkluderas i arbetet, inte trängas undan och försummas”. Problemet är dock att muslimska religiösa trossamfund i Sverige ofta styrs av islamister som är fientligt inställda till sekularism och hyser antidemokratiska värderingar.
Partiet Nyans vill också införa ”positiv särbehandling med hänsyn tagen till ras eller etnicitet”. Vad denna positiva särbehandling skulle innebära är oklart, men positiv särbehandling kan egentligen inte innebära något annat än diskriminering, och diskriminering är alltså något partiet påstår sig vilja motarbeta. Partiet ser inte heller något problem med etnisk segregation, trots att den ger upphov till parallella samhällen, leder till isolering av folk med invandrarbakgrund samt försvårar integrationen.
Läs även: DEBATT: Nej, Nyans! Nimis ska verkligen inte brännas ner!
En annan fråga som står på partiets agenda är hedersförtryck. Men snarare än att vilja motarbeta hedersförtrycket menar partiet att debatten leder till stigmatisering av muslimer, och man vill därför stoppa stödet till organisationer som jobbar mot hedersvåld, därför att de enligt Partiet Nyans sprider islamofobi.
Partiet vill också skydda föräldrarnas rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin religion och säger att detta inte är detsamma som hedersförtryck. Vad de missar är att det ganska ofta är just det som leder till hedersförtryck, som till exempel att tjejer har oskuldskrav på sig, att familjen förbjuder döttrarna från att ha pojkvänner, eller att de tvingar småflickor att bära hijab – liksom ett antal andra åtgärder som syftar till att kontrollera flickors och kvinnors kroppar och sexualitet.
Men Yüksel verkar mest vara inriktad på att relativisera hedersvåld och förtryck. Han hävdar att det finns hederskultur även bland svenskar, och när jag ifrågasatte detta påstod han att det finns svenska pappor som inte tillåter sina döttrar att spela fotboll för att de inte ska få fula ben. Vilket förutom att vara ett absurt påstående inte är representativt för den svenska kulturen, och för den delen vore det inte hederskultur ens om det vore sant.
Partiet Nyans har även drivit en kampanj mot socialtjänsten för vad de kallar LVU- missbruk. Den kampanjen verkar i sin tur ha lett till en mycket bredare desinformationskampanj på sociala medier, mestadels på arabiska.
Under vårt samtal vägrade Yüksel att ta ansvar för att partiets kampanj mot socialtjänsten och dess retorik kunde ha lett till eller intensifierat desinformationskampanjen. Detta trots att desinformationskampanjen mot socialtjänsten enligt Myndigheten för psykologiskt försvar startade med ett klipp på en islamistisk youtubekanal i slutet av december. I detta klipp medverkar en kvinna som är aktiv i Partiet Nyans och som har tagit en aktiv del i kampanjen mot socialtjänsten här i Sverige.
Allt detta gör det tydligt att Partiet Nyans är ett parti vars agenda skulle leda till mer splittring i samhället. Det är ett parti som vill undergräva sekularismen och underminera vårt fria samhälle.
Partiet kan gömma allt detta bakom fasaden att säga sig vilja verka för ett pluralistiskt samhälle. Men vad händer när denna pluralism inkluderar grupper, övertygelser och ideologier som inte går att förena med den liberala demokratins värderingar?
Läs även: Altstadt: Partiet Nyans – ett alternativ för vit wokevänster?
Jag skulle inte direkt kalla Partiet Nyans för ett islamistiskt parti, men det är ett parti som vill ge islamismen en plats i Sverige och ge islamister inflytande över samhället och politiken, under namn av religionsfrihet. Och det är måhända denna islamistiska nyans som gett partiet dess namn.