Facebook noscript imageDEBATT: Schengenutvidgningen skapar ökad brottslighet
Debatt
DEBATT: Schengenutvidgningen skapar ökad brottslighet
Dagens debattörer Markus Johansson-Martis och Filip Linnert från Konservativa förbundet. Foto: Privat / Andreea Alexandru/AP/TT
Dagens debattörer Markus Johansson-Martis och Filip Linnert från Konservativa förbundet. Foto: Privat / Andreea Alexandru/AP/TT

EU:s huvudlösa beslut att välkomna Rumänien och Bulgarien in i Schengen är en katastrof för Sveriges säkerhet och allmänhetens trygghet, och underlättar för stöldligor, människohandlare och andra kriminella att operera här, skriver företrädare för Konservativa förbundet.

Schengenutvidgningen med Rumänien och Bulgarien banar motorväg för mer kriminalitet Det är dags att slå larm.

Stöldligor baserade i Rumänien och Bulgarien har sedan länge varit en plåga för svenska hem och företag. Dessa organiserade grupper specialiserar sig på allt från bostadsinbrott till stöld av båtmotorer, jordbruksmaskiner och bilar. De opererar hänsynslöst och effektivt. Att dessa länder nu blir en del av Schengen innebär i praktiken att dessa kriminella grupper ges fritt spelrum att utöka sin verksamhet på svensk mark.

Läs även: Sjunnesson: Västmedia låter Hamas vinna propagandakriget

Det slutar inte där. Rumänien och Bulgarien kämpar med omfattande problem kring människohandel. Det är väl dokumenterat att många av offren för denna vidriga handel hamnar i Sverige. Ett exempel ägde rum på Skavsta flygplats i Norrköping där polisen lyckades knäcka en stor prostitutionshärva, där planet med de misstänkta offren kom från Rumänien.

Brott mot mänskliga rättigheter

Genom att öppna våra gränser utan förbehåll gör vi det enklare för dylika människohandlare att transportera sina offer. Vi får inte glömma att varje sådan handling är en tragedi och ett brutalt brott mot mänskliga rättigheter. Varför ska vi göra det lättare för sådana händelser att äga rum i Sverige?

Vidare har polisens nationella operativa avdelning rapporterat att stöldligorna är en direkt orsak till den dramatiska ökningen av anmälda villainbrott i Sverige – en ökning med hela 44 procent de senaste tio åren. Detta är minst sagt anmärkningsvärda siffror. Genom att underlätta dessa ligors verksamhet i Sverige, banar vi väg för att ännu mer stöldgods smugglas ut ur landet.

Läs även: Gästkrönika: Pim Fortuyn och nationalismens liberala ådra

Ett borgerligt svek i EU mot ”hårdare tag”

De voteringar som banat väg för denna utveckling borde ses som en nationell skandal, eftersom en majoritet av de svenska representanterna i EU inte tog ställning mot dessa förändringar. Precis som vi i Konservativa förbundet redovisar i vår valkompass, har varken Kristdemokraterna eller Moderaterna ansett att utvidgningen av Schengen (votering B9-0165/2020: § 16) eller förstärkningen av de inre gränskontrollerna (votering A9-005/2021: § 4/2) var dåliga idéer.

Så mycket för de “hårda tag” som påstås vidtas mot brottsligheten på hemmaplan.

Till skillnad från de naiva partierna i partigruppen EPP, till vilken KD och M är lojala, anser vi att Sverige behöver fler och hårdare gränskontroller och inte tvärtom. Det är något som fler högerpartier rimligen bör förespråka, i sann konservativ anda. Med miljardbelopp i stulna varor på spel, är det naivt att tro att situationen kommer att förbättras med färre gränskontroller.

Naivitet och nya säkerhetsproblem

Att välkomna Rumänien och Bulgarien in i Schengen är varken ett tecken på goda intentioner eller ”europeisk solidaritet” – det utgör en tydlig nationell säkerhetsrisk. Inkludering av dessa länder exemplifierar problemen som kan uppstå från EU:s centraliserade maktstruktur.

Beslut har fattats på en överstatlig nivå, utan hänsyn till Sveriges påtagliga problem med gängkriminalitet och bristande integrationspolitik—problem som till stor del är en följd av EU:s omstridda migrationspolitik. Vi måste stå emot denna utveckling och skydda vårt land från en potentiell ökning av brottsligheten. Låt oss inte bygga en motorväg för kriminalitet.

Läs även: Berggren: Konservatismen överlägsen i försvaret av mänskliga rättigheter

Markus Johansson-Martis
Ordförande Konservativa förbundet

Filip Linnert
Politisk sekreterare Konservativa förbundet

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu