Facebook noscript imageDEBATT: Ta bort terrorstämpeln från Hamas!
Debatt
DEBATT: Ta bort terrorstämpeln från Hamas!
Nyans partiledare Mikail Yüksel. Hamas-anhängare som demonstrerar på Tempelberget. Foto: Johan Nilsson/TT / Mahmoud Illean/AP/TT
Nyans partiledare Mikail Yüksel. Hamas-anhängare som demonstrerar på Tempelberget. Foto: Johan Nilsson/TT / Mahmoud Illean/AP/TT

Allt våld mot civila bör kritiseras, men Hamas och Fatah-associerade Al-Aqsa-martyrernas brigader är genuina representanter för det palestinska folket, och terrorstämpeln försvårar bara kommunikationen, vilket en Palestinakonferens i helgen tydligt visat, skriver Mikail Yüksel, Partiet Nyans partiledare.

I helgen anordnades europeiska palestinska konferensen i Malmö med cirka 20 000 deltagare från olika länder. Bland andra Jacob Risberg (MP), Håkan Svenneling (V), Malcolm Jallow (V), Azra Muranovic (S), Ola Möller (S) och Jamal El-Haj (S) fanns på deltagarlistan inför konferensen, men samtliga förutom Jamal El-Haj har dragit sig ur efter påtryckningar från Israel, eftersom konferensens ordförande pekats ut som ledarfigur för Hamas, en organisation som är terrorstämplad av EU.

Läs även: Israels svar på raketattacker: Slår till mot Hamas-positioner i Gaza

Detta är varken det första eller sista sveket mot det palestinska folket av de rödgröna partierna, som ständigt jagar svensk-palestinska röster inför valet, men inte tvekar att dumpa frågan vid minsta kritik från medier eller Israel. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling skriver att han och Malcolm Jallow har bestämt sig för att inte delta i konferensen på grund av oklarheter kring personkopplingar till Hamas i ett svar till Fredrik Malm (L) på Twitter.

Jag kan inte låta bli att undra. Var det inte Malcolm Jallow och hans kollegor som viftade med terrorstämplade PKK:s flagga, en organisation som kidnappar barn, begått politiska mord på kurder i Sverige och fortfarande utpressar svenska kurder enligt Säpo? Likaså med socialdemokratiska toppolitiker som talat på ett PKK-möte. Varför använder Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en annan måttstock gentemot Hamas nu? Detta är bara ett rödgrönt hyckleri som återigen visar att de rödgröna partierna använder Palestinafrågan endast i sitt röstfiske.

I Palestina finns två ledande partier, Hamas och Fatah, varav den förstnämnda är terrorstämplad, trots att det är Israel som enligt flera oberoende organisationer bryter mot internationell rätt och begår krigsbrott. Terrorstämpeln omöjliggör dessutom att föra en ärlig och öppen dialog med Palestina om den brinnande konflikten i landet. Till skillnad från PKK representerar Hamas och Fatah det palestinska folket i en självständig stat som dessutom erkänns av Sverige.

Läs även: S-ledamot försvarar att han deltog i Hamas-konferens

Det är viktigt att ta avstånd från våldet som riktas mot civila i området, men samtidigt måste vi prata även om Israels övervåld mot civila i Palestina. Israel fortsätter att bryta mot Fjärde Genèvekonventionen genom att tillåta illegala bosättningar på ockuperad mark i Västbanken. Dessutom har bosättarvåldet mot palestinier ökat i samband med bosättningarna och under 2022 skedde 849 incidenter som resulterade i skadade palestinier och skador på palestinsk egendom enligt Sida. Enligt FN:s resolution har därtill ett ockuperat land rätt till väpnat motstånd för att göra sig fri från ockupationen. Därför är EU:s beslut om terrorstämpel av Hamas, liksom Al-Aqsa-martyrernas brigader som beskriver sig själva som Fatahs väpnade gren, helt oförståeligt och befängt.

EU och Sverige behöver se över sitt beslut om terrorstämpeln på Hamas och Fatah-associerade Al-Aqsa-martyrernas brigader, som själva definierar sig som Fatahs väpnade gren. Att terrorstämpla den mest drabbade och mest utsatta sidans företrädare gör konflikten mer komplicerad och försvårar kommuniceringsmöjligheterna med Palestina. Både Hamas och Al-Aqsa-martyrernas brigader behöver därför tas bort från terrorlistan.

Läs även: Hjort: Varför är inte El-Haj redan utesluten?

Mikail Yüksel
Partiledare, Partiet Nyans

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu