Facebook noscript imageDEBATT: Tullen måste få utökade befogenheter och högre anslag
Debatt
DEBATT: Tullen måste få utökade befogenheter och högre anslag
Dagens debattörer Tobias Andersson och Eric Westroth (SD) vill satsa mer på Tullverket. Foto: SD/Johan Nilsson/TT
Dagens debattörer Tobias Andersson och Eric Westroth (SD) vill satsa mer på Tullverket. Foto: SD/Johan Nilsson/TT

Tullverket gör så gott de kan för att stoppa knark och vapen vid gränsen, men handikappas av brist på befogenheter och resurser. Sverigedemokraterna menar till skillnad från regeringen allvar med att vilja hårdsatsa på rättsvårdande myndigheter, skriver dagens debattörer Tobias Andersson och Eric Westroth (SD).

Gränsernas betydelse för Sveriges trygghet går inte att överskatta. Dagligen forsar narkotika och vapen över gränsen, och kriminella gäng livnär sig på att så mycket som möjligt inte upptäcks. Tullverket gör så gott de kan med det lilla de har. Förra året beslagtogs 261 kilo kokain, en ökning med 21 procent, och 330 kilo amfetamin, en ökning med 53 procent. Hur mycket som passerar oupptäckt går naturligtvis inte att veta, men kostnaderna för missbruksvård är stora – och gängen fortsätter skjuta i oförminskad takt. Även vägen ut ur landet är öppen, stöldgods till ett värde av 1,5 miljarder kronor forslas årligen ut av utländska stöldligor. Trots åtgärd efter åtgärd från den socialdemokratiska regeringen saknar Tullverket fortfarande ett tydligt brottsbekämpande uppdrag med tillhörande befogenheter.

Läs även: Tullens hundar tränade att hitta vapen

Att mycket redan görs är tydligt, men att mer går att göra borde vara obestridligt. Av det vi redan i dag stoppar vid gränsen beräknar Tullverket att samhällsnyttan, det vill säga hur mycket samhällets kostnader minskar av att knarket och dopningsmedel som beslagtagits inte används, uppgår till 3,5 miljarder kronor bara förra året. Tullverkets budget ligger på 2,3 miljarder årligen. Vi sparar helt enkelt på att satsa pengar på gränskontroll. Det kan låta som mycket pengar som redan spenderas, men statens budget är ofantligt stor. Regeringen föreslog att vi under 2022 skulle lägga 54,7 miljarder i bistånd, och bara att påbörja reformen för en ”familjevecka” kostar mer än hela Tullverket, 3,2 miljarder.

Läs även: DEBATT: Sverige behöver sanningskommission om migration och brottslighet

Sverigedemokraterna har länge förespråkat ett bättre gränsskydd, ett starkare tullverk med fler befogenheter och kraftigt höjda anslag till brottsbekämpande myndigheter. Och det är vad tullen är. De står, tillsammans med polisen, för kontrollen av vad vi tillåter att släppa in i samhället. De hindrar de kriminella från att obehindrat kunna föra in narkotika och vapen in i landet.

Vi måste som land besluta om vad vi tycker är viktigt, vad vi vill att våra gemensamma resurser ska gå till. Är det socialdemokratins fantasiprojekt med familjeveckor? Är det tiotals miljarder till korrupta organisationer och despoter? Eller kan vi prioritera att återupprätta tryggheten? Att få bort vapen och narkotika från våra gator?

Åratal av socialdemokratisk nedprioritering av trygghetsfrågor måste vändas. Till det hör att utöka alla de verksamheter som arbetar mot kriminalitet. Sverigedemokraternas prioriteringar är tydliga, varje år föreslår vi miljardbelopp mer än regeringen till rättsväsendet. Vi vill ge Tullverket ett tydligt brottsbekämpande uppdrag, en möjlighet och skyldighet att alltid ingripa vid misstänkt brottslighet i gränsområdena. Till detta krävs också att vi kliver ur gamla hjulspår, med ett tydligare brottsbekämpande uppdrag krävs både utbildning och ändrad karaktär av Tullverket, vilket inkluderar förstärkningar i resurser och tillgång till vapen.

Läs även: DEBATT: Techjättarnas nätcensur hotar yttrandefriheten

Det är tydligt att regeringens vilja att vända på varje sten inte är mer än tomt prat inför en stundande valrörelse. Sverigedemokraterna kommer inte att acceptera tomma löften. För 20 år sedan sade Morgan Johansson att Sverige för tio år sedan skulle vara fritt från narkotika. Det är dags för svenska folket att vända blad och rösta ut den impotenta socialdemokratin från Rosenbad.

Tobias Andersson (SD), rättspolitisk talesperson
Eric Westroth (SD), skattepolitisk talesperson

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu