Friskolornas vinster från skattefinansierad verksamhet skapar återkommande politisk moralpanik, men varför? Byggbolagens, fastighets- och entreprenadföretagens skattebaserade vinstuttag är mångdubbelt större, men ifrågasätts aldrig, skriver Johnny Hornbrink (SD).
Vi hör ofta hur vinstuttagen ur friskolorna diskuteras, speciellt från vänstersympatisörer. Så fort det visar sig att ägarna bakom någon friskola har gjort en vinst värd namnet så väcks debatten om friskolornas vara eller icke vara. Visst det kan ju vara befogat, frågan är bara om media och vänstern inte har missat en liten detalj.
Läs även: Skogkär: Att blanda elever är den enda idé friskolekritikerna har kvar
Man tycker således att det är förfärligt att företag tjänar pengar på att utbilda våra barn och ungdomar, och än värre blir det när det handlar om vinstuttag på miljontals kronor. Det som stör vänstern och mainstreammedia är att företag och aktieägare gör en vinst på och av skattepengar.
Om detta får man ju tycka vad man vill.
Men sanningen är ju faktiskt den att de som gör den största vinsten och berikar sig allra mest med hjälp av våra skattemedel är de stora byggbolagen! Byggbolagen bygger skolor, idrottsanläggningar, sjukhus, äldreboenden, kontorsbyggnader och vägar med mera.
Detta med hjälp av samma skattemedel som driver våra friskolor. Det märkliga är bara att vinstuttagen ur dessa byggbolag aldrig ifrågasätts eller granskas!
Läs även: Riksrevisionen: ”Ge friskolor statligt bestämd skolpeng”
Kampanjen mot friskolorna är i det stora hela irrationell.
Hur kommer det sig att samma människor och vänsterpolitiker som irriterar sig över att företag tjänar pengar på att undervisa barn, inte stör sig på att andra företag gör miljardvinster på de fastigheter och byggnader som bland annat friskolornas undervisningen sker i?
Tydligare än så här kan inte den socialistiska trångsyntheten bli, man tänker aldrig efter och begriper inte hur samhället fungerar.
Peab, Skanska och NCC är Sveriges tre största byggbolag, det finns självklart andra byggare, men just dessa företags logotyper ser vi allt som oftast vid stora statliga, regionala och kommunala byggprojekt – vilka alltid bekostas med skattemedel.
Men märkligt nog så ifrågasätts aldrig vinstuttagen i dessa företag!?
2021 omsatte friskolorna cirka 20 miljarder kronor, den totala vinsten landade då på 1,3 miljarder kronor, och enligt bolagsverket så har de fyra största skolkoncernerna tjänat 4,6 miljarder kronor under åren 2017–2021.
Under samma period omsatte våra största byggbolag hundratals miljarder kronor, främst bestående av skattemedel.
Man undrar därför varför vinstuttagen från våra byggbolag aldrig granskas, samt hur stor del av deras vinster som bestod av skattemedel?
Magdalena Andersson och socialdemokratin envisas till leda med att stirra sig blinda på friskolornas vinster vilka i jämförelse med byggbolagens är helt ointressant. Jag missunnar inte företag att tjäna pengar, vad som fascinerar mig är vänstersidans märkliga förmåga att oavsett ämne alltid fokusera på fel saker.
Tror man på fullt allvar att byggbolagen med skattemedel bygger om Stockholms tunnelbanenät och nya idrottshallar med mera till självkostnadspris, inbillar man sig att byggbolagen inte gör några vinster på alla de hundratals miljarder kronor som man varje år fakturerar staten, regionerna och kommunerna med?
Om man tror att så är fallet så är man inte naiv utan rent ut sagt dum på riktigt!
Att vänstern och media väljer att hugga mot friskolorna istället för mot byggbolagen beror på att skolornas vinstuttag är lättare att överskåda, ”symbolpolitik” är med andra ord än en gång ordet vi ska ta in.
Läs även: DEBATT – Hans Bergström: S-ministrarnas logiska kullerbyttor om friskolorna
Johnny Hornbrink
Ersättare i kommunfullmäktige för SD i Värnamo och f. d. ordförande för SD Finnveden