Facebook noscript imageDEBATT: Vem ska vända brottsutvecklingen i Sverige?
Debatt
DEBATT: Vem ska vända brottsutvecklingen i Sverige?
Det behövs nya politiska krafter för att vända brottsutvecklingen enligt Fredrik Wilkens (MED). Foto: Tomas Fransson / Fredrik Sandberg/TT
Det behövs nya politiska krafter för att vända brottsutvecklingen enligt Fredrik Wilkens (MED). Foto: Tomas Fransson / Fredrik Sandberg/TT

Den accelererande kriminaliteten har lett till en situation där inte ens merparten mord klaras upp, och inför ”vardagsbrottsligheten” tycks polisen ha gett upp helt. Inför det stundande valet lovar regeringen åtgärder, men det som krävs är nya politiska krafter, skriver dagens debattör Fredrik Wilkens (MED).

2022 hålls allmänna val i Sverige. Väljarna ska säga sitt om vilka de vill ska representera deras vilja i kommuner, regioner och riksdag.

Det är mot den bakgrunden vi ska se regeringens nyligen presenterade förslag på skattesänkningar. Mot den bakgrunden ska vi se att regeringen vill ta 74 miljarder av dina och mina pengar för att de ska “satsa” på litet allt möjligt. Mot den bakgrunden ska vi också se att först nu, efter sju år vid rikets styre, så lägger regeringen fram förslag på åtgärder mot brottsligheten, åtgärder som för väljarna hela tiden framstått som fullständigt uppenbara. Riksdagsledamöternas och regeringens tajmning handlar inte främst om Sveriges bästa utan snarare om att maximera chanserna för att få sitta vid köttgrytorna nästa mandatperiod.

Väljare lever dock i verkligheten. Vi lever med att sprängningar blivit vardagsmat, att enorma bilbränder knappt förtjänar en notis i media, att det skett närmare 200 skjutningar bara i år och att tryggheten i skolan minskar. Vi lever med att en försvinnande liten andel av brottsligheten någonsin klaras upp. Bara i Stockholm har polisen över 250 öppna mordutredningar.

Läs även: Sanandaji: Politiker, våga sätta upp mål för minskad kriminalitet!

Vardagsbrottslighet förefaller polisen ha gett upp att ens försöka klara upp. Till vardagsbrottslighet hör numera att utländska ligor härjar i Sverige, där stora mängder dyra kapitalvaror enkelt stjäls och sedan förs ur landet. Det rör sig om båtmotorer, entreprenadmaskiner, bilreservdelar och en stor mängd andra varor. Istället för att staten upprätthåller svensk lag, betalar vi medborgare kostnaderna för brottsligheten genom onödigt höga försäkringspremier. Detta i tillägg till att vi betalar nära nog världens högsta skatter.

Läs även: Ökade bilstölder i landet: ”Riskfritt att begå bilstölder i Sverige”

För att möta den negativa utvecklingen har regeringen annonserat “satsningar” på polisen. Nästa budgetår planerar regeringen att öka anslagen till polisen med 1,65 miljarder kronor. Det kan jämföras med att regeringen planerar öka biståndet till andra länder med 2,21 miljarder. Eller med att riksdagen i mars, med stöd från samtliga riksdagspartier utom SD och V, tvingade svenska skattebetalare att skänka 150 miljarder kronor till andra EU-länder.

Satsningarna på polisen utlovas bland annat resultera i fler poliser. Men i Stockholm har antalet poliser sedan 2015 ökat med endast 15 stycken (!). Antalet poliser i yttre tjänst, de som faktiskt kan förväntas leda till att tryggheten ökar, går kräftgång eller till och med minskar. En utveckling som staten försökt undanhålla oss väljare genom hemligstämpling.

Vi har observerat hur styrande riksdagspolitiker, oavsett om deras partier befinner sig till höger eller vänster, konsekvent under decennier underdimensionerat polisen och hela rättsstaten, från åklagare och domstolar till fängelser. Det har skett samtidigt som Sverige tagit emot mycket stora mängder av invandrare från instabila och korrupta länder, individer med extremt låg tilltro till myndigheter och myndighetspersoner. Det stora antalet har lett till ghettofiering i det som på myndighetssvenska kallas utanförskapsområden. Dessa människor tvingas in i bidragsberoende i områden som är rent laglösa. I dessa områden flyttar nu kriminella gäng fram positionerna och kontrollerar hela bostadsområden.

Läs även: Lindberg: Morgan Johanssons farfar var inte gängkriminell

De åtgärder som presenteras när befolkningens trygghet på allvar utmanas är otillräckliga, kommer för sent och har som syfte att vinna val istället för att återställa tryggheten. De senaste valen har det knappast rått någon tvekan om problembilden. Våra rikspolitiker har dock främst ägnat sig åt relativiseringar och svartmålning av meningsmotståndare. Samma politiker påstår nu att de har lösningar på de problem de själva orsakat. För mig är det uppenbart att de politiker som skapat Sveriges problem aldrig kommer förmå lösa dem.

Det behövs nya politiska krafter, som är beredda att driva långt mer djupgående åtgärder för att vända utvecklingen i Sverige. Vi måste “sluta slänga pengar på onödig skit”, och på allvar prioritera medborgarnas säkerhet och trygghet.

Fredrik Wilkens
Medborgerlig Samling Stockholm

-----
Vill du publicera dig på Bulletin Debatt? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!