Facebook noscript imageLindberg: Morgan Johanssons farfar var inte gängkriminell
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Morgan Johanssons farfar var inte gängkriminell
Morgan Johansson – barnbarn till farfar med hög arbetsmoral? Foto: Ulrika Campbell / Erik Simander/TT
Morgan Johansson – barnbarn till farfar med hög arbetsmoral? Foto: Ulrika Campbell / Erik Simander/TT

Sverige har historiskt höga nivåer av gängkriminalitet, dödsskjutningar och sprängningar. Detta trots historiskt vittomfattande välfärdsstat. Ändå tror justitieministern att det är brist på välfärdssatsningar som orsakar våldet, skriver Mattias Lindberg.

BRÅ levererade häromdagen en ny rapport som visar att utrikes födda och inrikes födda med två utrikes födda föräldrar är kraftigt överrepresenterade beträffande grov brottslighet. Justitieministern kommenterar rapporten och ger följande recept för att åtgärda problemet:

Vi måste se till att göra ännu mer när det gäller förebyggande insatser, när det gäller socialtjänst, skola och fritidsverksamhet för de grupper som varit marginaliserade.

Justitieminister Morgan Johansson visar med all önskvärd tydlighet att han inte begriper någonting om den svenska brottsutvecklingen. Han är ideologiskt förblindad. Han har fastnat i att mer socialdemokrati alltid är lösningen på alla problem.

För några veckor sedan skulle Morgan Johansson förklara att han var arbetarklass och att det var därför som han blev angripen av journalister och opinionsbildare. Han berättade att hans farfar varit statare, och att han själv blivit den första i sin släkt som fått högre utbildning tack vare de utbildningsreformer som hans parti genomfört.

Man kunde tycka att justitieministern skulle reflekterat lite mer över detta. Till exempel kanske han borde funderat på i vilken omfattning hans farfar och andra statare ägnade sig åt gängkriminalitet. Brukade de ofta ha ihjäl medlemmar hos konkurrerande gäng? Svaret är att Sverige inte hade särskilt mycket gängkriminalitet alls på den tiden.

Så sent som på 1990-talet hade Sverige endast ett fåtal gängmord per år. Ungefär så ser det fortfarande ut i många länder i vårt närområde i dag – de har något enstaka eller ett fåtal gängmord årligen. BRÅ visade i en nylig rapport att Sverige gått från botten till toppen i Europa med dödsskjutningar under de senaste 20 åren.

Läs även: Brå: Andra generationens invandrare toppar i andel brottsmisstänkta

Den utbyggnad av utbildningssystemet som Morgan Johansson menade att hans farfar inte fick del av är redan genomförd sedan decennier. Samma sak gäller utbyggnaden av socialtjänst och fritidsverksamhet. Det är redan i dag möjligt för alla att tillgodogöra sig gratis utbildning. Uppenbarligen är det inte tillgången på gratis skola och fritids som är lösningen på det eskalerande grova våldet i Sverige.

Skillnaden mellan justitieministerns farfar och gängkriminella med utländsk bakgrund i dag är att den förre gissningsvis hade hög arbetsmoral och moral generellt, och hade inställningen att han ville förtjäna sitt uppehälle med hårt arbete – i motsats till unga livsstilskriminella som drömmer om ett liv i lyx utan hårda ansträngningar.

Läs även: Löfven skulle ”knäcka gängen” – dödsskjutningarna ökade mest i Europa

Vi har alltså för många unga i dag som brister i arbetsmoral och moral generellt. Problemet kan minskas genom stram migration framöver och insatser just inriktade på att inskärpa god arbetsetik och moral hos ungdomar.

Det är också en falsk retorik att hela tiden upprepa att polisen gör ett bra jobb. Egentligen visar alla gripanden som polisen gjort att problemet med gängkriminaliteten är långt svårare att åtgärda än vad många trott. Problemet minskar inte trots att polisen gjort stora insatser. Man försöker vinna sympatier genom att peka på hårt jobbande poliser. Syftet är troligen att försöka få det att framstå som osympatiskt att peka på att gängmorden faktiskt inte minskar.

Läs även: Skogkär: Samhället är inte alltid starkare än gängen

Det är som att försöka komma åt ett problem med sniglar i trädgården. Om man hela tiden hittar fler sniglar så är inte det ett bevis på att man håller på att lösa problemet, utan det kan lika gärna vara så att problemet fortsätter att förvärras trots insatserna.

Utsikterna att det ökande gängvåldet kommer att lösas med Morgan Johansson vid rodret är obefintliga. Om man försöker lösa ett problem med åtgärder som redan visat sig vara ineffektiva så finns inget hopp om en nära förestående förbättring.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.