Den nuvarande kärnkraften är viktig för Sverige, säger energiminister Khashayar Farmanbar. – Huruvida nya kärnkraftverk kommer på plats? Vi får se om någon är intresserad av att investera i den.
– Den nuvarande kärnkraften är viktig och kommer att under en överskådlig framtid vara viktig för Sverige. Huruvida nya kärnkraftverk skall komma på plats? Vi får se om någon är intresserad av att investera i den, säger energiminister Khashayar Farmanbar under en pressträff.
Energiöverenskommelsen som slöts 2016 har som mål att landets energi ska vara 100 procent förnybar 2040. För att det ska bli intressant att investera i ny kärnkraft måste detta mål ändras till 100 procent fossilfritt.
I dagsläget begränsar även miljöbalken etableringen av nya kärnkraftverk till de tre kommuner där reaktorer redan är i drift – Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Dessutom stadgar regelverket att endast tio kärnreaktorer samtidigt får vara i drift i landet. Det stänger möjligheten för byggandet av små modulära reaktorer, SMR, som ses som framtidens kärnkraftverk.
Sverige har stängt fyra kärnkraftsreaktorer under de två senaste mandatperioderna när Socialdemokraterna styrt landet. Regeringen vill fokusera på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.
Läs även: SD: Tillåt ny kärnkraft i hela landet – inte bara i tre kommuner
Fokus på havsbaserad vindkraft – men 95 procent av planerade verk avslås
– Vi vill underlätta havsbaserad vindkraft. Tillståndstiderna måste kortas och acceptans skapas, säger Farmanbar.
Den massiva utbyggnaden av havsbaserad vindkraft som regeringen aviserat går dock inte som smort – i synnerhet inte i södra och mellersta Sverige där elen behövs.
Vindkraftsbranschen klagar på att den nuvarande tillståndsprocessen hämmar den fortsatta utbyggnaden. Mellan 2014 och 2020 avslogs 60 procent av alla ansökningar på grund av det kommunala vetot, artskyddskäl och Försvarets intressen krockar med projekten.
”Tillväxttakten [i vindkraftsetableringar] kommer troligen att avta på grund av brist på tillstånd, särskilt i sydligaste anbudsområdet, SE4”, varnar Svensk Vindenergi i sin kortsiktiga prognos.
Om man bara tittar på avgjorda havsbaserade vindkraftverk mellan 2014 och 2020 har 95 procent inte resulterat i ett tillstånd, enligt branschorganisationens rapport ”Statistik om vindkraftsärenden 2014–2020”.
I veckan avslog Söderhamns kommun till exempel två havsbaserade vindkraftsparker och meddelade att en folkomröstning kommer att hållas i detta ärende under hösten.
Läs även: Söderhamn avslår 114 planerade vindkraftverk – efter tvärvändning från S och C