Facebook noscript imageEngelsk statistik bekräftar: Nedstängning leder inte till fler självmord
Nyheter
Engelsk statistik bekräftar: Nedstängning leder inte till fler självmord
Deprimerad kvinna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Deprimerad kvinna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Statistik från den engelska psykiatrivården bekräftar att det har begåtts färre självmord under pandemin trots att det engelska samhället haft omfattande nedstängningar. Även Sverige har haft färre självmord under pandemin.

Englands första nedstängning av samhället ledde inte till att fler människor begick självmord. Snarare blev antalet självmord lägre än under de föregående fem åren, skriver Daily Mail.

Bulletin skrev som första svenska tidning i mars om att antalet självmord minskar under en pandemi – i motsats till larmrapporter om att självmorden skulle öka.

Läs även: Färre självmord under pandemin – men befaras öka efteråt

I Sverige minskade antalet självmord till 1 168 under 2020 från 1 269 föregående år, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik. Självmorden minskade bland både kvinnor och män.

Danuta Wasserman, professor i psykiatri och chef för Nationellt centrum för suicidforskning och prevention på Karolinska institutet, är en av Sveriges ledande experter på kriser och suicid. Hon förklarade i en intervju i mars i Bulletin att det finns evidens att antalet självmord minskar under perioder av kriser, men att dessa förväntas öka när krisen är över.

Detta bekräftas nu av statistik från myndigheter i England och Wales (Office for National Statistics ONS). Dessa två riksdelar hade totalt 1 603 självmord mellan april och juli förra året. Det är det lägsta antalet självmord på fem år.

Färre män begår självmord

I genomsnitt uppgick antalet självmord till 1 835 per år under samma period mellan åren 2015 och 2019. Nedgången under pandemin förklaras främst med att färre män har begått självmord. En expert från ONS säger att forskningen i USA, Tyskland, Japan och Australien visar samma resultat. Antalet självmord har varit konstant eller minskat under de första pandemimånaderna.

Nedgången i antalet självmord förklaras med att människor kommer närmare varandra under en kris. De upplever ett genuint socialt sammanhang där de tillsammans bekämpar corona-viruset. Dessutom har de haft känslan av att krisen snart skulle vara över.

Statistiken motsäger därmed alla varningsrapporter om att brutala nerstängningar av samhällen skulle leda till att fler människor tar sitt liv.

Läs även: Torsten Sandström: Vad skapar psykisk ohälsa?

– Suicid är i de allra flesta fallen konsekvensen av en sjukdom. Många människor befinner sig på gränsen men de kan klara sig om de upplever en större gemenskap, förklarade Martin Hultén, chefläkare Psykiatri, habilitering och hjälpmedel i Region Skåne, och ordförande för Svenska Psykiatriska Föreningen den 4 mars i Bulletin.

– Bara den mänskliga värmen och gemenskapen betyder mycket mer än man tror, sa han då.

Men även om antalet självmord har minskat så har den psykiska ohälsan ökat under pandemin. Och antalet självmord befaras öka när krisen är över.

Margaret von Platen