Facebook noscript imageExperten: Inte ens hälften av den planerade vindkraften till havs blir av
Ekonomi
Experten: Inte ens hälften av den planerade vindkraften till havs blir av
Lars Andersson, vindkraftsexpert vid Energiföretagen tror inte att det kommer att byggas så många vindkraftverk som regeringen sa vid dagens pressträff. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT och Energiföretagen
Lars Andersson, vindkraftsexpert vid Energiföretagen tror inte att det kommer att byggas så många vindkraftverk som regeringen sa vid dagens pressträff. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT och Energiföretagen

Regeringens storskaliga planer för utbyggnaden av havsbaserad vindkraft är orealistiska.
– I verkligheten faller mycket bort i tillståndsprocessen, så då kommer kanske 30–50 TWh installerad vindkraftsel [av regeringens mål på 120 TWh] att byggas, säger Lars Andersson, vindkraftsexpert vid Energiföretagen.

Regeringen fattade i går beslut om Sveriges första havsplan, en vägledning för hur olika havsområden bäst bör användas. Den ska förenkla samexistensen mellan olika verksamheter som berörs av utbyggnaden av havsbaserad vindkraft som militär, fiske och naturintressen.

– Vi har tagit det första steget för att peka ut områden för 20 till 30 terrawattimmar, TWh, [installerad el kan produceras ute till havs]. Det handlar om vindkraft som kommer att ligga långt ute till havs och varken höras eller synas. Projekten kan dessutom komma i gång snabbt, säger miljöminister Annika Strandhäll vid en pressträff.

Energimyndigheten har också fått i uppdrag att hitta lämpliga områden för utbyggnaden av ytterligare 90 TWh installerad el och presentera dessa i mars 2023. Om allt går enligt regeringens planer skulle de nya vindkraftverken årligen kunna producera omkring 120 TWh installerad el, vilket nästan motsvarar Sveriges årliga elförbrukning på runt 140 TWh.

Vindkraftsföretagen behöver klara havsplaner för att kunna planera utbyggnaden av vindkraftverk ute till havs. För närvarande handläggs ansökningar för nya vindkraftverk som totalt motsvarar 350 TWh installerad el, enligt energiminister Khashayar Farmanbar.

– Vad som sedan kommer att byggas kommer att vara en betydligt lägre siffra än den som regeringen siktar på. I verkligheten så faller mycket bort i tillståndsprocessen så då kommer kanske mellan 30 och 50 TWh installerad vindkraftsel [av målet på 120 TWh] att byggas, förutspår Lars Andersson, vindkraftsexpert vid Energiföretagen till Bulletin.

Om de största modellerna av vindkraftverk som finns i dag på cirka 10 MW används skulle det behövs runt 1 000 turbiner för att generera 50 TWh, enligt Anderssons beräkningar. Om turbiner på 15 MW används – som sannolikt finns tillgängliga om några år – så skulle det behövas cirka 700 turbiner för att generera samma mängd.

Havbaserad vindkraft medför enorma kostnader

Tillståndsprocesserna skall effektiviseras, kommunerna få incitament

Regeringen avser också att snabba på tillståndsprocesserna för de havsbaserade vindkraftverken, så att kommunerna får säga sitt tidigare i processen.

– Det blir mer förutsägbart och underlättar för aktörerna att gå framåt i processen, säger Farmanbar.

Energiföretagen välkomnar att tillståndsprocessen ska struktureras upp så att möjligheten att utöva det kommunala vetot inte sker lika sent i processen som nu.

Kommunerna bör också få bättre incitament för att etablera havsbaserade vindkraftverk, meddelar Strandhäll utan att ge konkreta förslag.

– Vi måste förenkla för samexistensen av olika intressen som fiskeriet, försvaret… ute till havs, säger Strandhäll.

Läs även: Söderhamn avslår 114 planerade vindkraftverk – efter tvärvändning från S och C

Regeringen sitter på ett antal större vindkraftsprojekt

För närvarande bereder regeringen sju större vindkraftärenden där de har sista ordet. Det rör sig bland annat om de planerade vindkraftsparkerna vid Kriegers Flak och Södra Midsjöbanken som statliga Vattenfall respektive tyska RWE vill anlägga.

– Vi ser gärna att de fattar beslut om dessa snarast, understryker Andersson.

Förra veckan sa Per Callenberg, statssekreterare vid energidepartmentet att handläggningen av Kriegers Flak ”kommit långt” i tillståndsprocessen, medan Södra Midsjöbanken inte är nära ett beslut.

Läs även: Växande lokala motståndet mot vindkraft – regeringens största huvudvärk: ”Skapas en nej-våg”

Dorothée Enskog