Facebook noscript imageExperten: Kina kommer att testa Taiwans nya regering
Fokus
Experten: Kina kommer att testa Taiwans nya regering
Jojje Olsson tror att Kina kommer att testa Taiwans nya regering med den nyvalde presidenten William Lai. Foto: Louise Delmotte/Minh Hoang/AP/TT/Mela Pan/Pressbild
Jojje Olsson tror att Kina kommer att testa Taiwans nya regering med den nyvalde presidenten William Lai. Foto: Louise Delmotte/Minh Hoang/AP/TT/Mela Pan/Pressbild

Helgens val slutade med en seger för regeringspartiet DPP i Taiwan där kandidaten William Lai valdes till president för de kommande fyra åren. Samtidigt blev det Kinapositiva partiet KMT störst i parlamentet. Enligt Kinaexperten Jojje Olsson väntar nu ökade spänningar med grannen i väst. – Peking vill bara ha dialog med en regering som anser att Taiwan och Kina tillhör samma land, säger han till Bulletin.

Valsegern innebär en tredje mandatperiod vid makten för Democratic Progressive Party (DPP) som förespråkar ett självständigt Taiwan och fördjupade relationer med demokratier så som USA och Japan.

I valet besegrade Lai oppositionpartiet Kuomintangs (KMT) kandidat Hou Yu-ih med drygt 40 procent av rösterna mot huvudmotståndarens dryga 33.

Journalisten och Kinaexperten Jojje Olsson, som driver nyhetssajten Kinamedia, har följt det taiwanesiska valet på plats. Han säger att resultatet kommer att innebära ökade politiska spänningar mellan Taiwan och Kina.

– Det kommer främst att innebära att det blir ingen dialog mellan regeringarna i Peking och Taipei (Taiwans huvudstad, reds. anm.) även de kommande fyra åren. För Peking vill bara ha dialog med en regering som anser att Taiwan och Kina tillhör samma land, säger Olsson till Bulletin.

– DPP avfärdar den tanken, medan KMT omfamnar den tanken. Så så länge DPP styr blir det ingen dialog.

Mindre ekonomiskt beroende

Olsson menar att DPP, som hart styrt Taiwan de senaste åtta åren, nu kommer att fortsätta resan med att minska det ekonomiska beroendet av Kina.

– Om oppositionen hade vunnit hade det sannolikt blivit tvärtom, att man igen hade närmat sig Kina ekonomiskt.

Hur kommer det att påverka Taiwans ekonomi, avsteget från Kina?

– Kinas ekonomi har gått ganska dåligt sedan covid-19 och Taiwans ekonomi har gått väldigt, väldigt bra. Framför allt tack vare halvledarindustrin. Taiwans ekonomi befinner sig i ett relativt bättre tillstånd än den kinesiska ekonomin.

– Men det är klart att den optimala lösningen för Taiwan hade varit om man kunde ha relationer med både Kina och omvärlden. Men på grund av att de här relationerna med Kina kommer med ett politiskt pris så fungerar inte det i den nuvarande regeringens tankesätt.

William Lai (DPP) segrade i valet. Foto: Louise Delmotte/AP/TT

I takt med det minskade utbytet med Kina har Taiwan istället närmat sig andra länder ekonomiskt. Genom sin ekonomiska politik de senaste åtta åren har man utökat handeln med inte bara USA, Japan och Europa utan även med ett tiotal länder i regionen.

– Tack vare det är man inte beroende av Kina, säger Olsson.

”Taiwan är en marknadsekonomi”

Samtidigt skiljer sig de ekonomiska systemen åt vilket gör att taiwaneser kan handla med Kina oavsett sittande regerings inställning till grannlandet i väst. Det handlar då främst om privata aktörer.

– I Kina styr staten över näringslivet. Där kan ju staten säga att nu får ni inte investera i Taiwan eller handla med Taiwan, medan Taiwan är en marknadsekonomi.

– Även om det inte finns någon kommunikation mellan Taipei och Peking så fortsätter taiwanesiska entreprenörer att investera och verka i Kina på grund av att de tillåts att göra det. Det är därför som det inte kommer att bli något stopp på det ekonomiska utbytet.

Det finns dock några begränsningar.

– Från taiwanesiskt håll så är ju Taiwan en del av de amerikanska sanktionerna så på så vis finns det ju vissa begränsningar. Exempelvis får halvledarföretagen inte exportera de mest avancerade halvledarna till Kina, för då utsätts de själva av sanktioner från USA.

Men från Kinas håll finns inga sådana hinder.

– Anledningen till det är att Kina vill att Taiwan ska ha ekonomiska intressen i Kina. För då kan man växla in det ekonomiska inflytandet till en politisk hävstång. Så från Kinas håll vill man tvärtom att Taiwan ska öka handeln och utbytet med Kina så mycket som möjligt så att den kinesiska ekonomin kan svälja den taiwanesiska ekonomin.

KMT störst i parlamentet

Samtidigt som det blev en valseger för William Lai och DPP i presidentvalet så blev det Kinapositiva KMT störst i parlamentsvalet. På frågan hur det kommer att påverka relationerna till Kina svarar Jojje Olsson:

– I Taiwans politiska system så har presidenten relativt stor makt. Det är presidenten som utser premiärministern och premiärministern utser i sin tur kabinettregeringen och ministrarna.

Supportrar till oppositionspartiet KMT. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Vidare säger Olsson att parlamentet inte har något direkt inflytande över utrikespolitiska beslut och att den lagstiftande församlingen inte heller har någon befogenhet att riva upp program som redan pågår som exempelvis en ökad försvarsbudget. Däremot blir det svårare att få igenom nya politiska beslut.

– Det blir svårare nu för DPP att öka sina vapeninköp från USA exempelvis eftersom vapeninköpen ofta sker genom separata paket som inte nödvändigtvis alltid ligger i budgeten. Utan det är separata inköp som måste godkännas av parlamentet.

Nytt parti vågmästare

Olsson hänvisar till en period i början av 2000-talet då DPP också satt på regeringsmakten samt hade en minoritet i parlamentet.

– Då, vid flera dussin tillfällen, blockerade KMT vapeninköp i parlamentet.

Enligt Jojje Olsson kommer det generellt sett att gå långsammare i parlamentet under kommande mandatperiod. Vid sidan av DPP har inte heller KMT någon egen majoritet utan vågmästare blir istället det relativt nystartade partiet Taiwan’s People Party (TPP). Hur deras Kinapolitik ser ut är oklart.

– De har gjort sitt bästa för att undvika att prata om Kina under valkampanjen. Folk som jag har pratat med från både DPP och KMT kan inte med säkerhet säga hur TPP kommer att agera i sin vågmästarroll.

Militär reaktion att vänta

I maj kommer William Lai att officielt tillträda som president i Taiwan. Jojje Olsson tror att regeringen i Peking då kommer att vilja testa den nya regeringen.

– Då kommer vi sannolikt att få se upptrappade militärövningar och mer av samma medicin helt enkelt. Militärövningar och kinesiska stridsflygplan i luftförsvarszonen.

DPP-supportrar under valkvällen. Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Enligt Olsson finns det också en risk att Kina med militärfartyg tar sig närmare Taiwans huvudö och småöarna utanför för att testa den nytillträdda presidenten.

– Jag vill inte gå så långt som att säga att det finns risk för en kinesisk attack. Men risken som alltid föreligger när det finns en stor militär aktivitet i närområdet är att det kan bli ett misstag, en felkalkylering eller en kollision.

– Har vi då ingen kommunikation mellan Taipei och Peking så är det en väldigt farlig situation.

Hur ser du på risken för invasion?

– En invasion kan inte ske plötsligt eftersom Kina måste flytta hundratusentals soldater och miljontals ton materiell till östkusten innan man ens kan överväga en invasion. Det skulle märkas månader i förväg av både amerikanska och taiwanesiska underrättelsetjänster.

En annan risk är att Kina inför en blockad mot Taiwan.

– Jag pratade idag med en parlamentariker från KMT som sa att en blockad inte alls är osannolik. Jag tror inte personligen att det blir så dramatiskt, men det finns i alla fall de som varnar för att det kan ske, säger Jojje Olsson.

Läs även: von Seth: Taiwans valresultat avslöjar Kinas största svaghet

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu