Facebook noscript imageExtremismforskaren om Partiet Nyans: “Likt ett hagelgevär”
Fokus
Extremismforskaren om Partiet Nyans: “Likt ett hagelgevär”
Mikail Yüksel partiledare för partiet Nyans. Foto: Jessica Gow / TT
Mikail Yüksel partiledare för partiet Nyans. Foto: Jessica Gow / TT

Partiet Nyans skapades av Mikail Yüksel och registrerades för deltagande i valet 2022. Partiet är ett islamskt parti som växer sig allt större. De syns mer och mer i media och ses demonstrera vid olika sammanhang.

Magnus Ranstorp, terror- och extremismforskare vid Försvarshögskolan ger sin kommentar på partiet. Hur farliga är de egentligen?

Mikail Yüksel var tidigare centerpartist. Han blev dock utesluten från partiet på grund av sina kopplingar till turkiska ultranationalistiska fascistpartiet Grå Vargarna. År 2019 startade han i stället Partiet Nyans som han blev partiledare för.

Partiet Nyans är ett islamskt parti som riktar sig mot minoritetsgrupper. De lyfter upp ämnen som islamofobi, integration och andra typer diskrimineringsfrågor. Partiet styrs av en stark identitetspolitik och har riktat stark kritik mot den svenska staten. De beskriver bland annat Sverige som ett “islamofobiskt samhälle”.

Partiet själva beskriver sig på sin hemsida att de “strävar efter att värna och förstärka demokratin och mänskliga fri-och rättigheter i Sverige”. Dock har partiets värderingar ifrågasatts och kritiserats av många. Magnus Ranstorp, terror- och extremismforskare vid Försvarshögskolan menar att partiet skapar problem, men måste få finnas i en demokratisk stat:

– Det är ett parti som appellerar till minoritetsgruppers intressen och man behöver inte gilla den agendan, men den måste få finnas i en demokrati, säger Ranstorp.

Dock menar Ranstorp att det är problematiskt med ett parti som driver en sådan politik, men det vore ännu värre om de infiltrerade större partier med denna agenda. Han menar därför att det är bättre att ha dem i ett öppet parti, där de kan vara öppna med sin agenda, än att det sker under ytan.

Utnyttjar läget

Partiet Nyans utnyttjar social oro till att locka till sig väljare. Partiet har kopplats till LVU-kampanjerna. De har stöttat kampanjerna som pekat på Sverige som en ”Fasciststat” och att socialtjänsten kidnappar barn. En kampanj som fått stort momentum utomlands. Vilket är farligt för Sveriges säkerhetsläge:

– De tar upp vad som för stunden kan ge störst möjliga mobilisering. Det är farligt när man glider på LVU-kampanjen som är en massiv desinformationskampanj. Personer med terrorbakgrund har fått upp ögonen för Sverige på grund av detta, säger Ranstorp.

LVU-kampanjen har fått stor spridning i internationell media, framför allt i länder med hög grad av terroraktivitet. Partiets Nyans kopplingar till att sprida kampanjen har inneburit en bidragande faktor till ett försämrat svenskt säkerhetsläge och stöd för ökat desinformation i samhället.

Utöver en aktiv roll i LVU-kampanjerna försöker partiet täcka alla typer av diskrimineringsfrågor, för att locka till sig väljare. Deras agenda är utspridd och gäller allt från islamofobi till afrofobi. Vad som är en specifikt viktig fråga i varje område tas upp för att generera väljare.

– De vet vilka knappar de ska trycka på i relation till minoritetspolitiken. De använder sig av offerpolitik, där alla minoriteter är offer. Det går ju hem, eftersom man har haft postkoloniala intersektionella diskursen som tagit fäste i dessa områden som de försöker växa i, säger Ranstorp.

Frågan om slöjförbud har även tagits upp. Partiet är starkt emot ett eventuellt slöjförbud i skolor. I områden där Israel-Palestina konflikten är viktig fråga, fokuserar partiet på det. Motsättning mot Paludans koranbränning har partiet även förespråkat. De försöker appellera ett så brett omfång som möjligt.

– De kommer utnyttja varje social påfrestning. De tar upp minoritetsfrågor genom identitetspolitiska diskurser. De försöker medvetet att vara så bredslukande som möjligt. Likt ett hagelgevär, de försöker få en maximal träffyta, säger Ranstorp.

Framtiden?

Partiet försöker ställa minoritetsgrupper mot staten. Beskriva sig som en lösning till statens kontroll. Något som är en oroande retorik att föra:

– Partiet Nyans stärker det splittrande narrativet. Det är farligt med en agenda där man bara försöker splittra och mobilisera sig på vis. De försöker mobilisera och skapa klyftor och som gör att polariseringen ökar. De utnyttjar sociala oro för att omsätta det till politiska röster, säger Ranstorp.

Ett parti som grundar sin politik i splittring och försöker utnyttja social oro till sin fördel, bör med all rätt ifrågasättas. Om ett sådant parti växer kan deras frågor bli alltmer aktuella och något som man måste handskas med på nationell och lokal nivå.

– Om de kommer in i Riksdagen så kommer vi ge en plattform för att deras frågor ska kunna tas upp, vilket kommer leda till ytterligare polarisering. De gäller även om de lyckas komma in lokalt. De kommer plocka många röster bland de som traditionellt röstar på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, menar Ranstorp.

Hur möjligt det är med eventuell plats i riksdagen inför valet 2022 är svårt att säga. Det är svårt att greppa partiets omfång. Partiet försöker söka sig till stora profiler inom minoritetsfrågor och identitetspolitik, för att på så sätt locka till sig ytterligare röster. Något som hittills visat sig generera ett ökat stöd, då partiet växer alltmer i framför allt sociala medier.

– De har inte bekräftade kandidater inför valet än. De har de lite hemligt. De mobiliserar i tystnad, pratar i moskéer, pratar med olika ledare i utsatta områden. De försöker identifiera personer med stor räckvidd, män och kvinnor, säger Ranstorp.

Partiet Nyans är ett parti som man bör hålla koll på. Den politiken de vill driva och den retoriken de idag driver är farlig. Det är inte bara ett politiskt parti, de är en rörelse som skapar polarisering och splittring i Sverige.

Vill man verkligen att ett sådant parti växer i Sverige?

Läs även: Skogkär: Sveriges Radio klipper till – nu också på arabiska

Gabriella Mait

Reporter