Facebook noscript imageFN: Fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina omöjliga
Ukrainakriget
FN: Fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina omöjliga
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: Lujain Jo/AP/TT
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: Lujain Jo/AP/TT

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger i en intervju med spanska El Pais att han inte tror att fredssamtal är möjliga mellan Ryssland och Ukraina för närvarande. Anledningen är bland annat att båda parter tror att de kommer att vinna kriget.

Enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är det omöjligt att försöka få till fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina för närvarande, det säger han i en intervju med spanska El Pais.

Det är tydligt att parterna är helt uppslukade av det här kriget, säger Guterres till El Pais.

Han hoppas dock att de i framtiden tar sig till förhandlingsbordet, trots båda parters intensiva försök att vinna kriget.

Omöjligt att få till fredssamtal

Han säger vidare i intervjun att båda parter tror och är övertygade om att de kommer att vinna kriget, vilket försvårar möjligheten till fredssamtal.

Jag tror att det i denna stund inte är möjligt med förhandling för fred, säger Guterres.

Han förklarar vidare att Ryssland inte kommer att ge upp de territorier man ockuperat och att Ukraina inte vill ge ifrån sig mark.

Därför är ”fred inte möjligt i denna stund”, säger Guterres.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.