Nyköpingspolitikern Ibrahim Ben Alaya har gått över från Socialdemokraterna till det nya partiet Partiet Nyans. Om sitt tidigare parti säger han att de sällan låter invandrare bli toppkandidater. Men S kontrar och säger att Ben Alaya har behandlats som alla andra – och att han borde lämna sina uppdrag.
Partiet Nyans, som ska verka för mångkulturen i Sverige, har fått sin första politiker med förtroendeuppdrag, skrev partiet nyligen på sin Facebooksida. Detta benämner de som något ”historiskt”.
Politikern i fråga är Ibrahim Ben Alaya, ersättare i Nyköpings kommunfullmäktige och politiskt aktiv sedan 2002, som fram till nyligen var politiker för Socialdemokraterna.
Trots Partiet Nyans entusiasm räknas dock Ben Alaya som politisk vilde. Han saknar i dagsläget partibeteckning på Nyköpings lista på förtroendevalda, som man kan hitta på kommunens hemsida.
Ibrahim Ben Alaya har bott i Sverige i 30 år och kommer ursprungligen ifrån Tunisien. Han har en bakgrund som undersköterska och som studiekonsulent på studieförbundet Ibn Rushd. Han är också far till sju barn och brinner för att ”deras framtid ska bli bättre”.
Varför valde du att gå över till Partiet Nyans?
– Det är en ny möjlighet, ett helt nytt parti. Jag strävar inte efter makt utan vill vara med och skriva historia med partiet. Det är en ära för mig att vara med från början. Jag vill jobba för partiet och bli invald som ett alternativ till gamla partier som åldras och som inte vill ändra på sig, säger han till Bulletin.
”Locka invandrarröster”
Sitt tidigare parti, det vill säga Socialdemokraterna, har Ben Alaya inte mycket till övers för. I Partiet Nyans Facebookinlägg delas ett uttalande av honom själv, i vilket han uttalar sig kritiskt om S.
”Diskriminering, undanknuffande och svågerpolitik är vad som gäller för Socialdemokraterna i Nyköping”, skriver han. Vidare menar Ben Alaya på att det inte finns någon vilja hos hans före detta parti att låta personer med invandrarbakgrund bli toppkandidater.
– Jag har varit med i S i flera år och varit med i olika nomineringsprocesser. Man märker hur man blir orättvist behandlad. Jag märker också att de använder invandrare som röstmagnet för att locka invandrarröster till partiet. Men man kan inte komma så högt upp. Topplatserna är redan reserverade för utvalda personer, säger han
Ibrahim Ben Alaya sitter i dag som ersättare i barn- och utbildningsnämnden och ersättare i kommunfullmäktige. Han har även suttit som ledamot i samma nämnd och i fullmäktige för S. Det var innan han blev, som han beskriver, ”utfryst och undanknuffad”.
Du har haft toppositioner inom S och även varit i riksdagslistan. Det finns andra S-politiker i kommunen, en del ledamöter i fullmäktige, som har utländska namn. Men du säger att det som du kallar för utfrysning från partiet har att göra med att du är invandrare. Varför det?
– När man har varit 15 år i partiet och förväntar sig att få mer inflytande men sedan kommer det någon annan som är svensk och så klättrar den upp på en gång. Man börjar fråga sig – varför?
Ben Alaya fortsätter:
– Rasism känner man av, som blickar, och hur jag har blivit behandlad. När jag var i riksdagslistan och en annan partikollega som också kandiderade hörde att personer skulle kryssa på mig sa den till mig att ”lägg ner, lägg av, du har ingen chans”. Hur ska man tolka det?
Lämna förtroendeuppdragen
Socialdemokraterna i Nyköping är av en annan uppfattning än Ibrahim Ben Alaya. I en kommentar till Bulletin menar de att Ben Alaya inte har diskriminerats utan har blivit behandlad på samma sätt som alla andra.
”Vi anser att det inte finns täckning för Ibrahim Ben Alayas beskrivning av att det förekommer diskriminering eller rasism inom vårt parti. Ibrahim har haft flera förtroendeuppdrag för oss och har behandlats likvärdigt med andra medlemmar”, skriver partiet och fortsätter:
”I samband med att han begärde utträde ur partiet uppmanade vi honom att lämna sina förtroendeuppdrag. Dessvärre nådde vi inte fram till honom och han väljer istället att fortsätta som politiskt vilde.”
S anser att du borde lämna förtroendeuppdragen som du fick på deras mandat. Vad säger du om det?
– Varför ska jag lämna? Är det olagligt att sitta kvar? Jag tycker att jag förtjänar det här uppdraget. Jag vill bedriva politik, säger Ibrahim Ben Alaya.
”Inte bara knapptryckare”
Partiet Nyans, som Ibrahim Ben Alaya har gått över till, grundades 2019. Partiledare är förre detta centerpartisten Mikail Yüksel, som nyligen uppmärksammades när han och två andra partiföreträdare i en debattartikel i Göteborgs-Posten ansåg att den avlidne konstnären Lars Vilks konstverk ”Nimis” borde brännas ner. De ansåg att verket symboliserar ”normalisering och acceptans av islamofobi och rasism”.
Partiet Nyans vill bli ett parti för invandrare och för etniska och religiösa minoriteter, särskilt muslimer. Målet är att komma in i fullmäktige i åtminstone Stockholm, Göteborg och Malmö samt i Sveriges riksdag redan nästa år. Dess fokusfråga är att verka för ett mer ”öppet och tolerant samhälle”.
Under sin tid i partiet säger Ben Alaya att han kommer att kämpa för bland annat frågor som demokrati, mångfald och minoritetsgruppers rättigheter.
– Jag tycker att det här med att lyfta minoritetsfrågor, det gick in i hjärtat. Jag känner mig bekväm med frågan. Jag brinner för ett mångkulturellt samhälle och en fungerande integration.
Dessutom, säger Ibrahim Ben Alaya, får han i och med partibytet mer handlingsfrihet.
– Nu känner jag mig fri. Jag kan skriva och kommentera och behöver inte fråga andra vad jag får skriva och inte skriva. Jag är inte bara en knapptryckare som ska säga ja hela tiden. Jag kan lyfta frågor fritt, avslutar han.
Läs även: Vem röstar på ett invandrarparti?