Facebook noscript imageFörsvarsministern: Inga Gripen till Ukraina
Nyheter
Försvarsministern: Inga Gripen till Ukraina
Försvarsministern vill inte skicka Gripen till Ukraina. Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarsministern vill inte skicka Gripen till Ukraina. Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsminister Pål Jonson är öppen för att andra länder skickar stridsflyg till Ukraina men vill inte skicka svenska Gripen. Han anser att de behövs här.

Försvarsminister Pål Jonson ser gärna att andra länder skickar stridsflyg till Ukraina men menar att det inte finns några Gripen som vi kan avvara, rapporterar TT.

Länge var det ett tabu att skicka moderna stridsvagnar, men de har i rask takt börjat levereras. EU:s utrikeschef Josep Borell menar att frågan om stridsflyg börjar bli en liknande diskussion sedan flera länder sagt ja till att skicka äldre amerikanska F-16 till Ukraina.

– I början är alla tveksamma, men i slutändan kommer besluten om att ge stöd, säger Borrell på väg in till dagens möte med EU-ländernas försvarsministrar i Bryssel.

Enligt honom har träningen av ukrainska piloter redan påbörjats, bland annat i Polen.

– Det kommer att ta tid, men ju tidigare desto bättre. Det öppnar vägen för leverans av jetplan, säger Borrell.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är positiv.

– Det är en bra idé och jag välkomnar beslutet från flera Natoländer att börja utbilda piloter. Det ger oss möjligheten att ta beslut om leveranser längre fram. Det skickar också en väldigt tydlig signal om att vi är engagerade på lång sikt. Ryssland kan inte vänta ut oss, säger Stoltenberg, som deltar vid EU-mötet som inbjuden gäst.

Svenskt flyg inte aktuellt

Några svenska Gripen är dock inte aktuella, menar Pål Jonson.

– De som vi har, de har vi behov av för att skydda Sverige. Vi har inget överskott av Gripenplan. Det har ju också att göra med att Ryssland nu är kraftfullt försvagat när det kommer till markstridskrafter, men när det kommer till sjöstridskrafter och luftstridskrafter är de närmast intakta. Så vi har inte några plan att avvara, säger Jonson på väg in till mötet i Bryssel.

– Men vi har inga principiella invändningar mot att Ukraina får tillgång till stridsflyg. Det är naturligt, säger försvarsministern – som samtidigt är tveksam till om Sverige kan bidra med något när det gäller den ukrainska pilotutbildningen.

– Det får man väl titta på i så fall, men grunden ska väl vara att man ska utbilda på den plattform som man sedan ska operera på, säger Jonson.

Nyhetsredaktionen