Jämfört med för några år sedan har brottsoffrens förtroende för polisen sjunkit snabbt. Nima Sanandaji visar siffrorna och konstaterar att något måste göras för att förbättra förtroendet.
Som jag skrev i min förra krönika, har Riksrevisionen i en ny granskning lyft fram att påtagliga problem finns i Polismyndighetens arbete med brottsoffren. Många som utsätts för och anmäler brott inte är nöjda med hur polisen hanterar ärendet, framför allt kring den information som brottsoffren får.
Riksrevisionen har sammanställt Polismyndighetens data över antal anmälningar där privatpersoner är målsägande. Under 2019 fanns det ungefär 1,2 miljoner privatpersoner som var offer för ett eller fler brott som anmäldes till polisen. Året därefter var siffran runt en miljon. Riksrevisionen menar att brottsoffren ofta inte har den bästa erfarenheten kring hur de bemöts av Polismyndigheten, framför allt sett till den information som de får. Det är ett problem som länge funnits, och som nu behöver åtgärdas.
Hur har brottsoffrens bild av polisens bemötande utvecklats över tid?
Genom att studera de Nationella Trygghetsundersökningarna över tid kan vi i figuren nedan se utvecklingen av brottsoffrens bild av polisens arbete.
Enligt senaste undersökningen var det förra året 41 procent av de män som utsatts för något brott som polisanmälts de senaste tre åren, som har en sammantagen positiv erfarenhet av polisen. Bland kvinnor som har varit brottsoffer de senaste tre åren var siffran 47 procent.
Medan det är lite fler kvinnor som är positiva, är det idag bland båda könen en minoritet som har en positiv erfarenhet. Bland kvinnor var det så sent som 2016 en knapp majoritet på 51 procent som hade en positiv erfarenhet. Men andelen som har en positiv erfarenhet har sedan dess minskat, så att det nu är en minoritet som upplever det så. Bland män har det genomgående under åren varit så att en minoritet av brottsoffren har haft en positiv erfarenhet av polisen.
Läs även: Kvinnlig IS-medlem döms till rättspsyk – trodde hon slog mot djinner
För kvinnor visar trendlinjen en svag nedgående utveckling, det vill säga en liten minskning av brottsoffrens erfarenhet av polisen. Bland män finns en starkare nedgående trend. Det vill säga att erfarenheten av polisen bland brottsoffren har minskat över tid, framför allt bland männen.
Vi kan även titta på hur situationen har utvecklats bland olika åldersgrupper. Den enda åldersgrupp där en majoritet av brottsoffren hade mycket eller ganska positiv sammanslagen erfarenhet av polisen var de äldre. Bland 65- till 84-åringar hade 53 procent en positiv bild, men det är å andra sidan en klar minskning från 65 procent i samma åldersgrupp som hade en positiv bild år 2007.
Läs även: ”Gruppskjutningar” i Göteborg - fem misstänkta för mordförsök
Jag jämför med 2007, eftersom det är det första året som BRÅ presenterar data för. Vi kan i figuren nedan se att brottsoffer i samtliga åldrar har gått mot minskad andel som har en sammantagen positiv erfarenhet av polisen sedan dess.
Bland 45- till 64-åringar var det en knapp majoritet på 51 procent av brottsoffren som hade en positiv bild av polisen år 2007. Senast hade siffran minskat till 64 procent. Bland 25- till 44-åringar har en liten minskning från 44 till 42 procent skett.
Bland de yngre, 16- till 24-åringar, finns den minst positiva bilden av polisen. Tidigare var andelen som hade en positiv sammantagen erfarenhet 39 procent, nu har den fallit till 36 procent.
Läs även: Falska poliser lurade äldre par på bankuppgifter
Det är uppenbart att förbättring måste till. Målsättningen måste vara att en majoritet av brottsoffren, män och kvinnor, unga och gamla, ska ha en positiv erfarenhet av polisens arbete.
Frågan är om någon politiker eller politiskt parti vågar ge det konkreta löftet?