Facebook noscript imageGrön industriboom – men var finns elen?
Ekonomi
Grön industriboom – men var finns elen?
Flera företag vill skapa fossilfria industrier drivna av el från vattenkraft och vindkraft. Än så länge finns ett överskott av el i norr – men alla har inte elen framdragen till fabrik. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT.
Flera företag vill skapa fossilfria industrier drivna av el från vattenkraft och vindkraft. Än så länge finns ett överskott av el i norr – men alla har inte elen framdragen till fabrik. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT.

Den ”gröna” industrin flockas till norra Sverige. Företagen efterfrågar främst två saker: säker tillgång på förnybar el och förkortade tillståndsprocesser.

De två kraven hänger delvis ihop. För att få tillgång till den kapacitet som behövs måste kablar dras fram till de nya fabrikerna. Och för att få dra nya kablar behövs tillstånd.

– Det är tillståndsprocessen egentligen som måste gå fortare än vad den gör, säger säger Christer Ljunggren, chef Vattenfall vattenkraft, och förklarar:

– Vi har tillräckligt med el i dag, men vi har den inte på rätt ställe. Ta H2 Green Steel som ska bygga en stor fabrik i Boden till exempel. Sverige kan inte leverera den el som de kommer att behöva när de är färdiga och då måste vi få dit nya ledningar. Och för att få dit nya elnätsledningar måste de gå igenom hela tillståndsprocessen, och den kan ta nästan tio år.

Ny fabrik i Boden

I Boden cirka 3,5 mil från Luleå ska företaget H2 Green Steel bygga en helt ny fabrik för att framställa fossilfritt stål. Istället för att elda koks och kol ska H2 Green Steel använda vätgas.

Läs även: Grönt stål kommer att sluka hälften av Sveriges el

Vätgasen i sin tur ska framställas genom att klyva vattenmolekyler med hjälp av el. För att processen ska bli miljövänlig måste elen vara det – och därför passar det bra att lägga anläggningen i elområde 1 längst i norr där det fortfarande finns ett överskott av förnybar el.

H2 Green Steel har redan fått kontrakt med flera kunder som vill köpa in det stål som ska produceras med start årsskiftet 2024/2025.

På den plats i Boden där fabriken ska ligga finns en grundkapacitet, men elnätet är inte byggt för det behov fabriken lär ha när de når full produktion.

Henrik Henriksson, vd på H2 Green Steel, säger att han känner sig trygg med att viljan finns från politiskt håll att lösa utmaningarna när det kommer till infrastruktur, men att de behöver kraften och effekten fram till fabriken.

Henrik Henriksson, vd på H2 Green Steel som ska ta fram klimatneutralt stål inom några år, säger att köparna finns men elen måste fram till ”site”. Foto: H2 Green Steel/TT.

”Vi har utmaningar”

Christer Ljunggren på Vattenfall säger att det finns utmaningar med att hinna med att leverera i den takt som företagen behöver eftersom tillståndsprocessen, som i sig kan ta nästan tio år, måste vara klar innan man får sätta spaden i jorden och bygga ut elnätet.

TT: Hur ska det lösa sig, de behöver el år 2025?

– Vi har utmaningar. Det är säkert sådana samtal som förs febrilt just nu. Det finns ett effektuttag för dem att ta ut till att börja med, men de kommer behöva mer över tid.

TT: Var sitter knuten, vem kan ordna det här?

– Vi har en process i Sverige när det gäller tillståndsärenden. Ska man få till en snabbare process så är det regering och riksdag som måste ta beslut om förändringar. Det är de som bestämmer över svenska myndigheter.

Läs även: Mats Skogkär: Med de rödgröna mot det fossilfria fattighuset

– Sedan är det naturligtvis viktigt att myndigheterna hjälper till och stöttar, ger förslag på hur man ska utforma sina ansökningar för att det ska gå så smidigt som möjligt, säger Christer Ljunggren.

TT Nyheter

fakta

H2 Green Steel

H2 Green Steel grundades år 2020 i syfte att producera näst intill fossilfritt stål i stor skala i Boden i Norrbotten.

Företaget planerar att starta produktionen årsskiftet 2024/2025. Enligt H2 Green Steel ska de producera cirka fem miljoner ton stål årligen.

Källa: H2 Green Steel.