Facebook noscript imageGudmundson: Lyssna på poliserna
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Lyssna på poliserna
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Ur SVT:s 30 minuter.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Ur SVT:s 30 minuter.

Tusentals poliser deltar i ett unikt upprop. De kräver skärpta lagar – i direkt opposition mot regeringens politik.

Göteborgspolisen Hannah Bergelin har tjänstgjort i mer än 18 år. Efter att hennes unge poliskollega Andreas Danman mördats i Biskopsgården startade hon ett upprop. Runtom på landets polisstationer har namninsamlingen pågått. Omkring 1 700 poliser har skrivit under.

Polisen är ingen yrkesgrupp som brukar starta proteströrelser. Tvärtom är de flesta poliser försiktiga med att uttrycka åsikter. Polisen är satt att skydda systemet, inte förändra det. Det ska mycket till innan poliser vänder sig till politiker. Det finns därför extra stor anledning att lyssna.

Hannah Bergelins protest tycks speciell även i ett annat avseende. Proteströrelser i Sverige kommer sällan från golvet. Oftast är protesterna orkestrerade av intresseorganisationer som försöker dölja sin politiska agenda bakom en front av påstått folkligt missnöje. Bakom olika nätverk för hyresgäster eller i demonstrationer för offentliga välfärdssystem kan man därför ofta hitta diverse trotskistiska aktivister eller stora fackliga organisationer. I jämförelse framstår Hanna Bergelins upprop som osedvanligt genuin.

Läs även: Invandring bakom majoritet brott

Uppropet innehåller 20 punkter med reformer som skulle underlätta polisens arbete i de mest kriminellt belastade miljöerna.

De 20 punkterna täcker in avskaffade straffrabatter, skärpta straff för gängkriminalitet, utvisning som norm, bättre möjligheter att upptäcka och avvisa kriminella från gatan, samt snabbare sanktioner och vassare verktyg för åklagarsidan i brottmål.

Inga av förslagen är egentligen politiskt nya. Tvärtom drivs frågorna sedan länge i riksdagen av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Det finns majoritet i Justitieutskottet för hela uppropet. Men den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen vägrar att hörsamma riksdagens tillkännagivanden.

I onsdagens intervju i SVT-programmet 30 minuter fick justitieminister Morgan Johansson frågor om kriminaliteten och varför regeringens insatser inte biter. Programledaren Anders Holmberg konstaterade att våldet bara fortsätter.

”Vet ni vad som krävs för att stoppa det här?” frågade Holmberg.

”Ja, det tror jag att vi vet. Och det är därför som vi sätter in de resurser som vi gör”, svarade Morgan Johansson.

Det är uppenbart att den rödgröna regeringen lever i föreställningen att den egna politiken är tillräcklig. Trots att oppositionen i riksdagen pekar med hela handen. Trots polisernas protester.

För den som vill lyssna på polisernas rop finns det ett politiskt alternativ. Valet 2022 måste ge poliserna en chans.

Läs även: Skjutningarna är ett politiskt misslyckande

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.