Facebook noscript imageGudmundson: M lämnar återvandringen åt SD
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: M lämnar återvandringen åt SD
Moderatledaren Ulf Kristersson öppnar partiets arbetsstämma på torsdagen. Foto: Sofia Ekström, SvD/TT.
Moderatledaren Ulf Kristersson öppnar partiets arbetsstämma på torsdagen. Foto: Sofia Ekström, SvD/TT.

I morgon inleds Moderaternas arbetsstämma för att lägga fast politiken inför valet. Men trots många förslag om integration och invandring saknas en aktuell pusselbit.

Fri sprit och bredare trottoarer! Riktigt så folkligt uttrycker sig inte Moderaterna när de vill bredda sig. Men partiet vill återgå till gamla högre hastighetsgränser och samtidigt avskaffa restaurangernas matkrav vid alkoholförsäljning samt tillåta sprit för take-away och hemleverans. Banjohöger, möt foodoraliberalism.

I morgon inleds Moderaternas arbetsstämma. Där fastslår partiet den politiska linje som kommer att drivas i valet 2022. Den handlar knappt alls om bärs och bilar, lyckligtvis. Stämmohandlingarna omfattar sex propositioner för de olika politikområden som moderatledningen vill uppdatera inför valrörelsen. De gäller reformer för jobb och tillväxt, reducerat utanförskap, tillgänglig vård, gröna investeringar för klimatet, försvar och säkerhet, samt lag och ordning. Förslagen kan nästan genomgående kategoriseras som moderat classic. Det är mycket om sänkta skatter, minskat bidragsberoende, stärkta incitament – ett slags återupprättande av arbetslinjen efter sju år av rödgrön nednötning. Här finns också ett omfattande kriminalpolitiskt program inspirerat av Danmark, samt en sammanhållen och stram syn på migrationen.

Partistyrelsen har gjort en gedigen hemläxa. Propositionerna innehåller många intressanta reformförslag. Men lika intressant är ibland vad som inte finns med.

Moderaterna ägnar exempelvis flera sidor åt återvändandepolitik, som är en viktig och eftersatt del av en reglerad invandring. Den som söker uppehållstillstånd men får avslag måste ju återvända hem – annars har vi de facto fri invandring. M vill inrätta avreseboenden i Migrationsverkets regi, använda biståndet för att övertala länder att ta emot sina medborgare, öka den inre utlänningskontrollen, överväga en ny myndighet för återvändandeärenden och så vidare. Det är bra att M lägger kraft på återvändandena. Det krävs för ordning och reda i migrationen.

Men det saknas en dimension av hemresandet. I de över 500 sidorna stämmohandlingar nämns inget om återvandringspolitik, det vill säga ansträngningar att förmå personer med uppehållstillstånd som inte integreras att flytta hem. Frågorna är annars aktuella. I Danmark har till exempel den socialdemokratiska regeringen lovat att hålla hemresesamtal med långtidsarbetslösa invandrare.

Att ha en återvandringspolitik i samband med stora flyktingvågor är heller inget märkligt. Efter kriget i Jugoslavien hade Stockholm länge ett särskilt återvandringskontor. Det har både till höger och vänster ansetts vara såväl humant som klokt.

Moderaternas stämmohandlingar lägger stor vikt – bortåt 60 sidor med förslag – vid integration och invandring. Men frågan om återvandring lämnas alltså därhän.

Läs även: Migrationsministern kan också vara utvandringsminister

Därmed får Sverigedemokraterna monopol på saken. Kanske är det dock inte så dumt tänkt av moderatledningen.

Man ska förvisso inte sälja skinnet innan björnen är skjuten. Men i händelse av att Moderaterna ska bilda regering med Kristdemokraterna behöver de två partierna stöd av Sverigedemokraterna. Då kan det möjligen vara bra att kunna ge efter för SD-önskemål om en återvandringspolitik.

Så slipper Moderaterna kompromissa så mycket i arbetslinjen. Eller i foodora- och banjofrågorna.

Läs även: Har ni aldrig hört talas om Återvandringskontoret?

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.