Facebook noscript imageGustavsson: Centerpartiet går på identitetspolitisk knock med Demirok
John Gustavsson
Krönikörer
Gustavsson: Centerpartiet går på identitetspolitisk knock med Demirok
Mark Hunt förlorade på KO mot Junior dos Santos i UFC 160. Har Demirok samma krut i nävarna? Foto: Julie Jacobson/AP/TT
Mark Hunt förlorade på KO mot Junior dos Santos i UFC 160. Har Demirok samma krut i nävarna? Foto: Julie Jacobson/AP/TT

Trots att eftervalsdiskussionen handlade om att man förlorat landsbygdsväljarna, tycks Centern med sin föreslagna nye partiledare ha gett det slaget förlorat, och satsar istället på att bli ett alternativ till Nyans och Miljöpartiet, och att konkurrera om de identitetspolitiskt sinnade väljarna, skriver John Gustavsson.

Centerpartiets valberedning har som numera riksbekant nominerat Muharrem Demirok till ny partiledare. Många hade räknat ut Demirok efter att media uppmärksammat att han dömts för misshandel. Varför blev det då Demirok? Valberedningen lyfter fram att han är en god lyssnare, något som såklart är en mycket uppskattad egenskap hos en partiledare, även om Demirok tydligen också haft en tendens att ta till knytnävarna när han anser att det är slutsnackat. I min mening är den verkliga anledningen till valet av Demirok att Centerpartiet inte ser någon annan väg framåt än att gå all in på inslagen kurs.

Läs även: Skallades blodig: Första domen mot Centerns partiledarkandidat

Efter valet handlade mycket av diskussionen om hur Centerpartiet skulle vinna tillbaka landsbygden och de bönder som en gång byggt partiet. Så gott som alla utgick ifrån att nästa partiledares främsta jobb skulle vara att återfå förtroendet för partiet hos den gruppen. Centerpartiet tycks dock ha dragit rakt motsatt slutsats: Landsbygden är förlorad, så låt oss satsa på att få de väljare som vi kan få.

Det vill säga, låt oss satsa på att mota bort Partiet Nyans och växa i förorterna samt bland den identitetspolitiska gruppen svenskar som främst återfinns i storstäder och universitetsstäder.

Jag avskyr att erkänna det, men som politisk strategi kan detta fungera: Hur Centerpartiet än ändrar och lyfter fram sin egen landsbygdspolitik, så sitter man ändå i samma båt som landsbygdsfientliga Miljöpartiet. Att bli mer landsbygdsvänliga och därmed flytta sig ännu längre ifrån sina koalitionspartners är knappast en bra idé med tanke på att en viktig orsak till valförlusten var att regeringsalternativet till vänster framstod som otydligt och splittrat.

Det är tydligt att Partiet Nyans orsakat de rödgröna en rejäl huvudvärk, även om de inte vill prata om det. Vänsterpartiet nämner Nyans i förbifarten i sin eftervalsanalys, och på lokal- och gräsrotsnivå är man öppet oroliga för partiets potential. Ett riksdagsinträde för Nyans vore det värsta som kunde hända det rödgröna blocket: Ytterligare ett parti skulle splittra blocket ännu mer, och med stor sannolikhet dra ner MP under spärren. Men värst av allt är att svenska väljare aldrig någonsin skulle ge en majoritet till ett regeringsalternativ som är beroende av Nyans.

Faktum är att Nyans inte behöver komma in i riksdagen för att skada vänstersidan: Om partiet har låt oss säga 2–3 procent i opinionsmätningarna valåret 2026 så kommer flera väljare att tveka inför att rösta på något av partierna till vänster, eftersom de rimligtvis kan bli beroende av Nyans om partiet skulle fixa spärren. Tidöpartierna kommer att kunna göra en stark slutspurt i valrörelsen genom att hamra in budskapet att en röst på Socialdemokraterna är en röst på ett islamistparti. Envisa frågor kommer att ställas i varje partiledardebatt om vilka eftergifter Socialdemokraterna och deras samarbetspartier är beredda att ge Nyans om partiet kommer in i riksdagen.

Läs även: Andra domen mot Muharrem Demirok: Vakt avbröt misshandeln

Med detta i åtanke är Muharrem Demirok perfekt. Om uppdraget är att krossa Nyans så behöver man en partiledare med rätt hudfärg, rätt religion, icke-svenskt namn och dubbla medborgarskap. Demirok erbjuder allt det och mer. Demirok har som sagt dömts för misshandel, något som kanske inte imponerar på svenska väljare, men bland förortsväljare kan det gå hem: Han är ingen mesig svenne som använder dialog som konfliktlösning, utan en riktig karlakarl som tar till knytnävarna för att få det han vill.

Att båda hans offer var vita ger ytterligare bonuspoäng. Jag vågar lova att många människor från våldsglorifierande kulturer snart kommer att ansluta sig till Centerpartiet.

Utöver det så är Muharrem Demirok en person som öppet uttryckt sitt förakt för ”golare”, eller tjallare som det brukade heta. Den attityden delas av många i förorterna, liksom hans hat mot ”äldre, privilegierade vita män”.

Centerpartiet skickar med sitt val av partiledare en signal till de av Sveriges minoritetsväljare som hyser svenskfientliga antipatier: Vi – inte Nyans – är partiet för er. Man skickar samtidigt en signal till de identitetspolitiska väljare som i stor utsträckning röstar MP. Jag tror inte att någon i Centern skulle sörja om MP åkte ur riksdagen 2026, även om det innebar att vänsteroppositionen skulle förlora just det valet, eftersom man då för all framtid skulle slippa förhandla med MP. Demirok representerar Centerpartiets bästa chans att både sno väljare från MP och stoppa Nyans tillväxt, och är därför ett helt logiskt val.

Visserligen kan man anmärka att det ännu mer logiska valet hade varit en kandidat som öppnat för att förhandla med den borgerliga sidan. Det var dock tidigt tydligt att detta inte var ett alternativ för Centerns ledning. Innan Centern återvänder till borgerligheten kommer man att behöva ytterligare ett antal smällar.

Möjligen skulle ännu ett förlustval under Demirok bli den metaforiska skallning från verkligheten som Centerpartiet så tydligt behöver. Det vore i så fall den bästa skallningen Demirok någonsin varit involverad i.

Läs även: Hjort: Demirok kommer inte att knocka Centerväljare

John Gustavsson

Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet.
Skriver även på sin egen substack The Hepatica
Twitter: @Nationstatist