Facebook noscript imageHjort: Demirok kommer inte att knocka Centerväljare
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Demirok kommer inte att knocka Centerväljare
Demirok är trött på vita män. De är fortfarande en viktig väljargrupp och att förolämpa dem är en dålig start. Foto: Anders Wiklund/TT, Twitter.
Demirok är trött på vita män. De är fortfarande en viktig väljargrupp och att förolämpa dem är en dålig start. Foto: Anders Wiklund/TT, Twitter.

Centerpartiets val av Muharrem Demirok tycks inte bli den förnyelse som de behöver. Det Centerpartiet behöver är inte samma politik med ett nytt ansikte, utan en ny politik. Att Demirok dessutom talar om hur trött han är på vita män kommer inte att göra det lättare att ta tillbaka landsbygdens väljare.

Muharrem Demirok har efter valberedningens nominering nästan säkrat positionen som Centerpartiets näste partiledare. Det största hotet är, gissningsvis, om det kommer fram att han har varit inblandad i fler våldsdåd än dem han har dömts för.

Demiroks största tillgång verkar vara social kompetens. Politiskt sticker han inte ut nämnvärt från Annie Lööf utan verkar gå i hennes fotspår på flera sätt. Däremot är han älskad i partiet och hans domar för misshandel förläts fort. När han gick ut på Facebook fylldes tråden snabbt med andra centerpartister som förlät, och uttryckte stöd och genomgående betonade hur trevlig och sympatisk han är.

Politiskt tycks han står för samma politik som Annie Lööf, det som i en bred mening kallas för Stureplanscentern och ha samma negativa inställning till varje form av samarbete som inkluderar Sverigedemokraterna. Politiskt blir skiftet litet och Centerpartiet kommer att förbli politikens självupplevda getingmidja.

Läs även: Politikens getingmidja

Demirok har sagt att det gör ont i centersjälen att stödet på landsbygden tappas och det var också den frågan som knäckte Lööf. Under Lööf har Centerpartiet lämnat sina rötter och börjat skapa nya utanför landsbygden och i stället sökt en ny mylla i form av kvinnor i städer.

Revolten mot det skiftet tycks ha varit ganska tyst men syntes tydligare i valresultatet. På många platser litade gamla centerpartister på de lokala företrädarna men valde bort Centern i rikspolitiken. Eller Annie Lööf om man vill vara tydlig. Där fanns också mycket av förklaringen till varför hon var nödgad att avgå. Hade hon blivit minister hade hon kunnat sitta kvar men ett C som blir politiskt utan inflytande och väljare som föredrar andra partier på riksplanet fungerar inte.

Läs även: Så besegrades Annie Lööf på hemmaplan

Så Demiroks viktigaste utmaning är att få tillbaka de traditionella väljarna. Det kommer att bli en tuff utmaning, särskilt som han är en fortsättning på Lööfs politik och inte ett brott med den. Därtill finns, utöver misshandelsdomar, en dumhet som kommer att ligga honom i fatet.

Läs även: Första domen mot Demirok

Han har twittrat om sin trötthet på äldre privilegierade vita män. Just den där typen av personer som bygger upp större delen av Centerpartiets väljarbas på landsbygden. De där som år efter år fått finna sig i märkligheter från Lööf, Federley och många andra. De är också trötta – på sådana som bespottar dem.

Att vara trött på vita män och vinna tillbaka landsbygdsväljare är inte en enkel lösning. Det är säkert en jättepopulär uppfattning bland unga woke-kvinnor i storstäder, men landsbygden delar inte hans uppfattning.

Redan nu finns massor av diskussioner kring detta på nätet och det skapas allt mer tryck på Centern eller Demirok själv att kommentera det. Förmodligen fanns det en trötthet hos många traditionella centerväljare, centersjälen, på Lööf och ett hopp om att när hon byts ut så blir det bättre. Demirok kommer inte att ge dem det parti de vill ha.

Människor förändras när de får makt, ledarskap och möjligheter. De kan blomma ut, inse nya saker och förändras på många sätt. Demirok är inte ett undantag där. Kanske tonar han ner Lööfcentern och blir landsbygdscenter igen. Kanske är hans politiska ställningstaganden formade i en bred mitt med stora krav att gå den politiskt smala vägen. När Lööf är borta kanske han blommar ut.

Kanske. Men det verkar inte troligt. I stället för frågor som ökat stöd till landsbygd, varg och andra jaktfrågor, sänkta bränslepriser, vägunderhåll och en annan uppfattning om kärnkraft tycks det var helt andra frågor som ligger nära. Hans motioner som han själv har skrivit rör i huvudsak utbildning, inkluderar man där han är medförfattare blir det mycket integration, jämställdhet och liknande frågor.

En fråga som lyfts efter Paul Ronges utspel om att det är mobbning att Fredrik Federley inte får agera expert i media nu i diskussionerna kring partiledarbytet, är hur nästa partiledare kommer att hantera Federley. Om Demirok väljs, kommer han att förlåtas?

Men framför allt tycks det som att C inte kommer att kunna bryta ner nedåtgående trend utan att byta politik. Felet för de väljare i C som lämnat är inte i första hand Annie Lööf utan den politik hon för. En person som fortsätter vara stödhjul åt Socialdemokraterna och ser borgerligheten som en fiende kommer inte att kunna bryta den trenden.

Centerpartisterna förlorade inte förtroendet för Annie Lööf utan på den politik som hon förde. Demiroks utmaning är att förstå det och forma en politik så att partiet igen blir trovärdigt för borgerliga väljare. Vilket kommer att bli svårt, inte minst som insikten om problemet tycks närmast obefintlig. Och att på det ha tweeten om att vara trött på vita män. Det är fel budskap på bygdegårdarna.

Vill Centern slåss om väljarna krävs inte en ny fighter utan en ny politik.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.