Facebook noscript imageHelgintervjun: Peter Esaiasson: Hallelujastämning när det skulle forskas om migrationens positiva effekter
TV & Pod
Helgintervjun: Peter Esaiasson: Hallelujastämning när det skulle forskas om migrationens positiva effekter
Peter Esaiasson intervjuas av Björn Nordquist. Foto: Björn Nordquist
Peter Esaiasson intervjuas av Björn Nordquist. Foto: Björn Nordquist

I Bulletins helgintervju hör du statsvetaren Peter Esaiasson, verksam vid Göteborgs universitet. Han är starkt kritisk till myndigheter och aktivistiska forskarkollegor som undviker att se målkonflikter för samhället i migrationens spår, vilket resulterat i att relevant forskning saknas.

– Flera har ett helt annat forskarideal. Svaren är redan givna. När Göteborgs universitet 2015 samlade alla som forskade kring migration meddelades att det positiva budskapet skulle spridas och det fanns inget utrymme för en i min mening forskningsmässig inställning, säger Esaiasson.

Statsvetaren tog tillsammans med några kollegor initiativ till att undersöka hur en grupp människor som sällan hördes uppfattade sin tillvaro – den skötsamma majoriteten i förorterna Hjällbo och Östra Bergsjön utanför Göteborg. Själv intervjuade Esaiasson nästan 1 000 boende i områdena.

– Det var sån krock mellan vad man direkt kunde se i nyhetsmedia jämfört med den forskning som fanns. Ingen hade ställt de frågor jag tyckte man skulle ställa. Och när man gjort undersökningar i förorterna har man inte ansträngt sig att få med de breda grupperna.

Undersökningen pågår fortfarande, bland annat kring något som de boende själva upplever som ett stort problem – sophantering! Tesen är att ett gemensamt projekt kan skapa mer samhörighet och tillit i de diversifierade områdena. Reportageboken Förorten som beskriver undersökningen och en rad slutsatser gavs ut 2019.

– Vi har nu ett nytt Sverige, säger Esaiasson. Svensk-svenskarna har ett mentalt arbete att göra – att inte se tredjedelen med utländsk bakgrund som en klump, utan som olika grupper och individer. Och de som flyttat hit måste inse att migration kostar, det är inte lätt, och de känslor och alla problem som upplevs inte nödvändigtvis beror på själva landet de kommit till och diskriminering.

Hör också Esaiasson tycka till om Stefan Löfvens och Ulf Kristerssons senaste uttalanden i helgintervjun.

Peter Esaiasson har under sitt yrkesliv forskat kring demokrati och skrivit om politik och gruppdynamik. Han sommarpratade i P1 redan för 20 år sen om hur partierna riskerar att undergräva demokratin och har kallat sig själv en akademisk Glenn Hysén.

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Magnus Ranstorp: Har funnits en enorm beröringsångest

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Inga-Britt Ahlenius: Alternativa medier utmanar åsiktskorridoren

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Jimmie Åkesson om valrörelsen och S: ”Det blir smutsigt”

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Joakim Lamotte: Journalister har åkt till förorten med skygglappar och gjort reportage för sina kompisar

Intervjuare och producent: Björn Nordquist

Björn Nordquist är radiojournalist.

Björn Nordquist