Facebook noscript imageHenriksson: Res med TUI och stötta Rysslands krig
Andreas Henriksson
Krönikörer
Henriksson: Res med TUI och stötta Rysslands krig
Att resa med TUI kan ge klirr i Putins krigskassa. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Att resa med TUI kan ge klirr i Putins krigskassa. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett avslöjande med miljontals finansiella dokument visar hur ryska oligarker gömmer stora förmögenheter med hjälp av penningtvättsingenjörer på Cypern. Den svensk-tyska resejätten TUI med ryska storägare, har med hjälp av revisionsjätten PwC fifflat för att undkomma EU:s sanktionslista, skriver Andreas Henriksson.

Ett suveränt gräv har presenterats igår tisdag 14 november. Det är den så kallade Cypernläckan, ett globalt samarbete mellan i SVT:s Uppdrag granskning med deras Rysslandsproffs Axel Gordh Humlesjö och Joachim Dyfvermark i spetsen, och andra journalister som journalistnätverket ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), Paper Trail Media och en rad andra internationella medier.

Givetvis är korruptionsspecialisterna i Östeuropa- och Rysslandsnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) centrala i läckan och grävet. (Stöd dem gärna med ett litet finansiellt bidrag. Deras uthållighet och granskningar är ovärderliga för den som vill se ett bättre Ryssland och mindre korrupt Ryssland i framtiden.)

Mer än 270 journalister som arbetar för 69 medieföretag i 54 länder har deltagit i granskningen.

Den nu aktuella Cypernläckan, Cyprus Confidential, består av 3,6 miljoner läckta hemliga dokument. De läckta dokumenten spänner över en period från mitten av 1990-talet till april 2022 och avslöjar bland annat hur 96 sanktionerade ryssar haft anonyma bolag på Cypern. Läckan kommer i spåren av andra liknande läckor, där den så kallade Panamaläckan som kom 2016 är den mest uppmärksammade hittills.

Panamadokumenten handlade om cirka 11,5 miljoner dokument som den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca framställt för att hantera sin verksamhet. Avslöjandet och analysen av dokumenten visade hur flera prominenta personer, toppolitiker som dåvarande statsministern på Island, Sigmundur David Gunnlaugsson, fotbollsspelare som Lionel Messi, företagsledare som den tidigare ABB-chefen Percy Barnevik och finansmannen Mattias Köling, som var en av de första att investera i IT-bolaget Skype samt företag och banker, tagit hjälp av Mossack Fonseca för att dölja sina tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag.

(Här bör påpekas att Barnevik och Köling på raka frågor från svenska ekonomijournalister båda två förnekade att de ägnat sig åt skatteplanering via advokatbyrån i Panama. Deras namn i dokumenten kunde förklaras på andra sätt.)

Här kommer en svensk koppling till veckans avslöjande som handlar om din kommande Thailandssemester i vinter, om du nu planerat att åka dit.

Det stora tysk-svenska resebolaget TUI, tidigare Fritidsresor, har en rysk oligark som storägare, Aleksej Mordasjov. Han står sedan en tid tillbaka på EU:s och USA:s sanktionslistor. Dagen innan han sattes upp på sanktionslistan överfördes hans cirka 30-procentiga aktieinnehav i resejätten till hustrun, som inte står med på listan. Men givetvis kontrollerar han personligen i praktiken fortfarande samma stora aktiepost i bolaget, fast genom hustrun som bulvan. Posten är värd ungefär 15 miljarder kronor.

Detta är känt sedan tidigare av oss som har som hobby att hålla koll på ryska oligarkers ofta korruptionstyngda svarta affärer med koppling till Sverige. Vad som avslöjades igår tisdag som är en nyhet är att det är ett av Big Four-bolagen, nämligen revisionsjätten PwC, som biträdde oligarken i flytten av aktierna med tillhörande bolagstransaktioner, innan de finansiella sanktionerna slog till mot honom i spåren av den ryska invasionen i Ukraina.

Big Four är ett smeknamn på världens fyra, (tidigare fem – då big five), stora och globala revisionsbyråer: PwC, Ernst & Young (EY), Deloitte och KPMG. Till gruppen kan också föras Grant Thornton International och BDO. De två sistnämnda revisionsbyråerna är också globala aktörer om än inte riktigt lika stora som de fyra förstnämnda.

De ryska oligarkerna är centrala i uppbyggnaden av Putins privata förmögenhet. Han pekas inofficiellt ut i en del kartläggningar av världens miljardärer som världens rikaste man. Han går i kretsen av oligarker i Ryssland under smeknamnet Mr 50 procent. Det betyder i klartext att han skall ha hälften av alla pengar som de genomkorrupta oligarkerna försnillar av ryska bolag, den ryska staten och den ryska krigsmakten. För de pengarna får de superrika oligarkerna politiskt beskydd av Putin och hans närmaste män i Kreml, som annars använder den ryska skattemyndigheten och den ryska finanspolisen som vapen mot de oligarker som mot bättre vetande vägrar att betala sitt tionde, eller skall vi kalla det femtionde, till presidenten.

Putins affärer med de ryska oligarkerna göder inte bara hans egen privata förmögenhet som bland annat läggs på enorma palats och svulstiga superyachter, utan möjliggör också i förlängningen hans maktinnehav i Kreml och därmed också den ryska krigföringen och ockupationen av delar av Ukraina.

Det tysk-svenska resebolaget TUI är återigen ett lönsamt dito, efter viruskrisens hårda slag mot den globala turistindustrin. Under andra kvartalet år 2023 går reseföretaget med vinst för första gången sedan coronapandemin utbröt. Vinsten efter skatt blev tredje kvartalet i år 22,6 miljoner euro, vilket kan jämföras med en förlust på -357 miljoner euro under samma period 2022.

När TUI nu vänder vinst till förlust, bland annat tack vare de svenska turisterna och kunderna som återvänder till bolaget, kommer den aktieutdelning och värdestegring på bolagets aktier som det leder till med automatik gynna en rysk oligark som är närstående Putin och som därför inte utan anledning står på internationella sanktionslistor.

Och därmed gynnar det också, i förlängningen, den ryska krigföringen i Ukraina. Och just därför bör du som läser de här raderna avstå från att köpa din och familjens eventuella vintersemesterresa av reseföretaget TUI.

Läs även: Henriksson: DN har fel – invandringen förblir en het valfråga

Andreas Henriksson

Ekonomireporter med 25 års erfarenhet i bagaget av att skriva om ekonomisk makropolitik, räntor och valutor. Sitt första korruptionsscoop hade han när han som första svenska reporter toppade Finanstidningen med nyheten om att det fanns misstankar om mutor i den då nyss genomförda Jas/Gripen-affären mellan Sverige och Sydafrika år 1999.

fakta

TUI

TUI Group har 30 miljoner kunder per år och 76 000 anställda och flyger från 25 länder.

TUI Sverige, TUI Nordic, Finnmatkat i Finland och Marmara i Frankrike samt flygbolagen TUIfly Nordic och ThomsonFly ingår i TUI Group.

Namnet är en förkortning av Touristic Union International. Numera används endast kortformen av namnet.