Facebook noscript imageHjort: Alecta borde ha visat ansvar
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Alecta borde ha visat ansvar
Alecta borde vara ett lugn i stormen med tanke på uppdraget. Foto: Tim Aro/TT
Alecta borde vara ett lugn i stormen med tanke på uppdraget. Foto: Tim Aro/TT

Alecta borde som förstahandsval för pensioner vara en stabil punkt som hellre satsar på trygghet än på klipp. Men märkligt nog tycks Alecta ha varit det mest risktagande av de större pensionsbolagen. Med miljardförluster, krisande investeringar och nu en polisutredning framstår det som uppenbart att Alecta inte förstod sitt uppdrag.

Alecta används som ett smeknamn på flickor i Grekland. Då betyder det ärlighet. Inte direkt det första ordet som svenskar förknippar pensionsbolaget med. Framförallt inte efter de senaste turerna.

Alectas nya ledning tillsatte en utredning om bolagets investeringar i fastighetsbolaget Heimstaden. Investeringen är enormt stor, ungefär 70 miljarder kronor. Den nyligen tillträdde VD:n för Alecta, Peder Hasslev, är tveksam till att investeringen alls skulle ha gjorts. Han är långt ifrån ensam om den inställningen.

När utredningen blev klar lämnades information till flera parter, bland dem Finansinspektionen. Finansinspektionen väljer att kort därefter göra en polisanmälan. Varför eller vad som är fel är inte känt, men anmälan utreds av Riksenheten mot korruption inom polisen. Antagligen är det en tydlig hint om hur myndigheterna ser på investeringen och turerna kring den.

Heimstaden är ett krisande bolag. Tredje kvartalet i år gjordes en förlust på 3,7 miljarder och för femte kvartalet i rad faller värdet på deras fastigheter. Bolaget har samtidigt skenande förluster och tillgångar som faller i värde. Bolaget är mycket stort, det samlade värdet på fastigheterna beräknas till strax över 330 miljarder kronor.

Men bolaget är också kraftigt belånat och med lån som har höga och stigande räntor, vilket beror på att räntorna stiger, men också på att Heimstaden har en dålig kreditvärdering och därför får betala mer. Många fastigheter köptes dyrt och med mycket små marginaler så även om de hyrs ut går företaget back.

I den härvan har Alecta sett en stor framtid för pensioner, så stor att i avtalet finns en klausul som tycks betyda att huvudägaren inte får förlora en röstmajoritet. Det gör att det finns en stor risk att Alecta måste stoppa in mer pengar men inte får något inflytande, även om huvudägaren stoppar in mindre.

Alecta har också flera andra liknande kraschande investeringar bakom sig. De investerade förr mycket i svenska banker. Men sen kom nya kvastar och investeringarna i de svenska trygga bankerna såldes till förmån för amerikanska nischbanker. Det var en märklig prioritering eftersom svenska banker gjorde så stora vinster att Socialdemokraterna ville införa en extra bankskatt. Under samma tid kraschade de amerikanska bankerna. Alecta förlorade strax under 20 miljarder kronor.

Det är skandalöst agerat av Alecta. Bolaget finns för att hantera tjänstepensioner och är förval för de som inte själva väljer, vilket ofta är de sparare som är minst engagerade och är mest i behov av hjälp.

Med ett sådant ansvar kan bolaget inte hänge sig åt vild spekulation utan måste ta ansvar. Det fanns goda affärer i de svenska bankerna. Kanske var de inte tillräckligt hippa eller woke, men uppenbart är de goda affärer vilket är syftet med pensionssparande. Det ska vara ett tryggt långsiktigt sparande.

Det är samma sak med fastighetsaffärerna. Kanske bedömde Alecta att de var sent ute, att affärerna rusade för andra investerare och de var tvungna att ge sig in. Problemet är att de tycks ha varit mer intresserade av att komma in i branschen än att agera med kunskap och tillförsikt eller för den delen ansvar.

Heimstaden förvärvade ett gigantiskt bestånd av fastigheter från Akelius fastigheter. Nästan 30 000 hyresrätter köptes för ungefär 92 miljarder. Beloppet var över 20 procent högre än Akelius egen värdering ett par månader tidigare.

Här kommer det bisarra. Med den värderingen vid köpet bedömdes marginalen vara 1,5 procent. När räntorna sen snabbt steg blev den lilla potentiella vinsten snabbt i stället förluster. Realtid skrev i en analys att det har en god chans att bli den sämsta svenska affären någonsin.

Marknaden tycks dela uppfattningen. Direktavkastningen på Heimstadens preferensaktie är i dag runt 20 procent. Risken är så hög att den ratas och handlas till så hög avkastning. Marknaden är livrädd för Heimstaden. Men när det begav sig kastade Alecta till och med in extrapengar för att kunna genomföra affärerna.

Läs även: Efter förlusterna så lämnar du Alecta

Någonstans borde det ha ringt en hel massa varningsklockor för att göra en så stor affär till så låg marginal, särskilt om man är ett pensionsbolag för de som inte väljer själva utan är förval.

Men så agerar inte Alecta. De beter sig i stället som en högriskfond.

Hur det är med deras laglydighet får polisen utreda. Den ärlighet som de borde visa mot sitt uppdrag och de medlemmar som äger bolaget försvann allra senast med miljarderna som gick upp i rök i USA.

Läs även: Magdalena Andersson, Dr El-Haj och den hemske Mr Hamas

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.