Facebook noscript imageHjort: Alecta måste lägga korten på bordet
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Alecta måste lägga korten på bordet
De dåliga affärerna skedde under förre VD Magnus Billing. Ju snabbare Alecta lägger alla kort på bordet desto mer av ansvaret hamnar, med rätta, hos Billing. Men drar det ut på tiden kommer det att framstå som att bolaget inte vill lösa allt och vara transparent. Foto: Jonas Ekströmer/TT
De dåliga affärerna skedde under förre VD Magnus Billing. Ju snabbare Alecta lägger alla kort på bordet desto mer av ansvaret hamnar, med rätta, hos Billing. Men drar det ut på tiden kommer det att framstå som att bolaget inte vill lösa allt och vara transparent. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pensionsföretaget Alecta är en återkommande och dålig nyhet, som en pensionsvärldens Cliff Barnes som inte lyckas bli kvitt sina problem. När nu bolaget har blivit ett polisärende måste ledningen använda tiden till att lägga allt på bordet så att det blir ett slut på problemen.

Alecta skapades för över 100 år sedan, 1917, för att tillgodose att de anslutna fick goda pensioner. Namnbyten, ledningsbyten och annat har skett över åren men syftet har varit klart. Att vara ett bolag som ägs av sina kunder och därför alltid agerar för deras bästa. Eller med andra ord – att vara ett bolag som går att lita på.

I dag är det Svenskt Näringsliv och PTK, en samverkansorganisation för flera fackförbund, som i huvudsak är uppdragsgivare åt Alecta. Bolaget är en gigant med 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 kundföretag. Portföljen som förvaltas är på över 1200 miljarder. Det är tillräckligt för att kunna driva svenska staten i ungefär tvåtredjedels år. Hur bolaget agerar har en mycket stor inverkan på hela Sverige.

Tanken är att vara det bolaget som alla, nästan 3 miljoner kunder, kan lita på. Det är förvalet för många om man inte gör ett aktivt val för tjänstepension. Alecta ska vara den där snälla giganten som man kan lita på står bakom ens axel och gör så att man får det bra. Det är tanken.

Alecta har dock samma problem som både staten och bolag utan tydliga storägare har. Väldigt lätt hamnar bolaget i händerna på sina egna tjänstemän som får kontrollen. Bolaget blir inte längre i ägarnas händer, utan i de anställdas.

De anställda har information, tid och möjligheter till en egen agenda som ägarna saknar. Det kan vara bra, men ofta innebär det en markant ökning av risk. Tjänstemännen riskerar inte egna pengar utan andras och kan få stora belöningar om de lyckas.

Gissningsvis är det så det blev möjligt för Alecta att sälja av sina svenska bankinnehav och byta till jättetrendiga och spännande amerikanska nischbanker. Det är roligare och går det bra ser det jättesnyggt ut. Gåt det mindre bra är det inte den egna pensionen som tar stryk. Kostnaden för kunderna blev nästan 20 miljarder. Men det var säkert väldigt spännande för tjänstemännen som fick åka till Kalifornien.

Alectas investeringar i norska Heimstaden följer samma mönster men tycks ha en långt långt mörkare skugga över sig. Alecta investerar över 49 miljarder i ett fastighetsbolag till milt sagt märkliga villkor. Den förväntade avkastningen är låg och risken är mycket hög. Hur den investeringen är ett exempel på den ansvarsfulla modell för investeringar som Alecta borde ägna sig åt kan ingen besvara. Den nyligen tillträdde VD:n säger tvärtom att det är en investering som aldrig borde ha skett. Varför är lätt att förstå. I september uppskattades kapitalbehovet för Heimstaden till 30 miljarder. Tanken med investeringar är ju den motsatta – att få avkastning, inte att behöva stoppa in mer kapital för att rädda investeringen.

Alecta har redan tvingats att skriva ner värdet på sin investering i Heimstaden med 3 miljarder kronor. Alecta äger nästan 53 procent av kapitalet i bolaget men bara 35 procent av rösterna. Alecta finansierar verksamheten medan huvudägaren, den norske miljardären Ivar Tollefsen, kontrollerar bolaget.

När den nya ledningen tillsätter en utredning för att förstå investeringen och hur den gick till, slutar det med en polisanmälan. Utredningen lämnas till Finansinspektionen som lämnar vidare till polisen. Exakt varför är inte klart men en fingervisning är att det utreds av korruptionsenheten.

Kanske är Dagens Industris avslöjande i förra veckan det som utreds. En av de tidigare cheferna på Alecta med ansvar för investeringarna i Heimstaden är numera affärspartner till Heimstadens ägare. Flera andra nyckelpersoner hos Alecta har rekryterats till Heimstaden. Det som antyds är att det kanske handlar om belöningsposter.

Advokatbyrån som gjorde utredningen av investeringen i Heimstaden konstaterade att det hade förkommit avsteg från interna regler och att det finns indikationer på lagöverträdelser. Det är en allvarlig synpunkt. Har nästan 3 miljoner människors pensionssparande investerats ofördelaktigt men där de ansvariga cheferna gynnas privat är det en gigantisk skandal. Märkligt nog är det en liten nyhet i media.

Alecta är en privat aktör så ansvaret ligger på Svenskt Näringsliv, PTK och Alectas nya ledning att snabbt ta fram fakta och presentera dem. De har ansvaret för delar av 2,8 miljoner pensionssparares pengar och det är viktigt för dem att få information. Informationen är viktigt inte minst för att kunna fatta beslut om de vill flytta sina pengar till ett annat bolag.

Just nu pågår en polisutredning vilket ger Alecta ett andrum att ta fram information och låta spararna veta vad som skett, vad som är en sannolik utveckling och vilka riskerna är.

Det är inget roligt jobb för en ny VD, men det är en skyldighet Alecta har mot sina sparare.

Läs även: Wollter - en antisemitismens kolportör

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.