Facebook noscript imageHjort: Billing borde ha sparkats tidigare
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Billing borde ha sparkats tidigare
Att det tog så lång tid att sparka Billing är oroande. Foto: Janerik Henriksson/TT
Att det tog så lång tid att sparka Billing är oroande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att Magnus Billing, Alectas förre vd, fick sparken var inte en dag för tidigt. Redan när hans amerikanska äventyr passerade tio miljarder borde han ha åkt ut. Nu skapar det mer oro att han får sparken, finns det mer som har kommit fram i bolaget men inte i media?

Alectas vd, före detta vd, Magnus Billing har fått sparken. Märkligt nog tog det ganska lång tid, vilket är oroande. Antingen finns det mer som är på väg att smälla i Alecta eller så är det en styrelse som inte förstår vilket misslyckande det är att förlora 20 miljarder av pensionärernas pengar.

Bulletin var tidig med att fånga upp hur Magnus Billing inte fungerade utan borde bytas ut, och det är glädjande att han nu är borta. Förhoppningsvis går det att hitta någon som tycker att pensionspengar är viktigt.

Läs även:Alectas ledning borde sparkas

Det finns något oanständigt över personer som Billing. I sitt eget sinne leker han antagligen inte Gud. Men för den enskilde pensionären spelar pensionen roll. För många är det hundralappar som är viktiga. Inte tusenlappar. Och det är för deras framtid som Billing fått sitt jobb. För att vara den som ser till att det är ett val och inte ett måste att kolla på hyllan för korta datum.

Det är vanliga människor som litade på Alecta. Som lät dem ta hand om pengarna inför framtiden och som bokstavligen la sin framtida ekonomi i Alectas händer. Billing och kompani tog emot pengarna. De skulle vara ansvariga. Sen började man leka i amerikanska nischbanker. De svenska stabila bankerna som varit kassakor i årtionden skulle ut. In med nya coola banker som var woke och jättespännande.

När det smällde var Billing lugn. Det var ju bara knappt tolv miljarder i första vändan. De ytterligare åtta miljarderna som försvann kort efter väcker frågetecken. Spelade Billing dum eller hade han inte koll på att det var mer som var på väg att försvinna?

De 20 miljarderna var en spottstyver om man ser till hela kapitalet, tyckte Billing. Kommer knappt att märkas. I en intervju sa han.

- Våra kunder kommer om något endast marginellt att drabbas negativt.

För att ge en kontrast. I årsredovisningen slår sig bolagets ledning för bröstet för hur de har kunnat pressa sina kostnader. Budgeterat för driften var 953 miljoner. Utfallet blev 932 miljoner. Det är 20 miljoner mer till spararna.

När det var till Billings favör då var 20 miljoner viktigt. Något att vara stolt över. När det går åt pipsvängen är det inte så viktigt med 20 miljarder. Det kommer ju endast marginellt att drabba pensionärer. Man kan verkligen se framför sig hur Billing var stolt. Rättade till slipsen lite innan han skulle presentera årets siffror. 20 miljoner under budget, minsann. Då får man nog unna sig en extra mazarin.

På ett liknande sätt, att det inte är så viktigt, är det med de regler och principer för investeringar som Alecta hade satt upp. Det är bra regler. Investera i få och starka bolag så att förvaltaren kan bolaget utan och innan.

I Silicon Valley Bank saknades posten som CRO, alltså den som är ansvarig för att bedöma risk och rapportera vidare, under nio månader. Det var samma månader som räntan och inflationen i USA började skjuta fart. När det händer rasar obligationer i värde. På banken fanns ingen som ansvarade för detta. Motsvarande person för Europa och ett par andra marknader ägnade stor del av sin arbetstid till att skapa safe spaces, ha en Pridemånad och resa och föreläsa om mångfald och lönsamhet.

Förluster i obligationer verkar inte ha varit ett ämne som intresserade särskilt. För det gavs liten uppmärksamhet. Bolagets mångfaldssatsningar speglades inte heller i deras resultat.

Hade Alecta följt sina rutiner hade detta upptäckts. Det hade ställts frågor om riskerna när räntorna stiger, om de hade hedgat, hur de hanterar inflation. Basala frågor om vem som ansvarar för uppföljningen av risk när posten är vakant. I de flesta bostadsrättsföreningar har man en rutin för att se till vem man ringer när vaktmästaren är på semester. I fall något händer. Det är självklart att förbereda för saker.

Tänk tillbaka till sommaren. Hur valrörelsen handlade om ekonomi. Om inflation. Den vikande konjunkturen fanns på allas läppar.

Utom möjligen Alectas. Där nöjde man sig med att de letade efter någon som kunde bedöma risken. Alecta sålde inte av sina aktier i banken. Man accepterade situationen. Det kostade pensionärerna miljarder.

Så har det fortsatt. I fler banker. Frågan är också om det finns andra förluster som ligger på lur och att det är orsaken till att det är först nu som Billing sparkas. En möjlig kandidat är de 50 miljarder i gröna obligationer som Alecta har. Sannolikt är de låsta till mycket dåliga räntor och är enormt dåliga affärer nu när inflationen rusar.

”Vi vill tacka VD Magnus Billing för det gedigna arbete han lagt ned under sin tid på Alecta för bolagets och kundernas bästa.” Så skriver Alecta i pressmeddelandet om att Billing har fått sparken.

Vilket arbete de syftar på är väldigt svårt att förstå. Han fick sparken för att ha sabbat förtroendet för bolaget och för att ha varit ansvarig för en förlust på 20 miljarder. Pengar som pensionärer skulle ha haft för att få en lite bättre tillvaro. Inte ens det dumma i att tacka för ett gediget arbete och samtidigt sparka tar bort det oanständiga i att inte tala klarspråk – Billing var ansvarig för folks framtid och slarvade bort pengarna.

För det är tjära och fjädrar mer passande än ett tack.

Läs även: Alectas VD får sparken

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.