Facebook noscript imageHjort: Domstolarna hade behövt mer medel för prövning av miljötillstånd
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Domstolarna hade behövt mer medel för prövning av miljötillstånd
Miljöministern förväntar sig tydligen att tio miljoner ska göra skillnad. Foto: Ali Lorestani/TT
Miljöministern förväntar sig tydligen att tio miljoner ska göra skillnad. Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen utlovar att korta tiden för att ge eller avslå miljötillstånd. Det är ett välkommet löfte, men pengarna till domstolarna – tio miljoner – är så lite att de tycks ha kastats in för att få med domstolarna i pressmeddelandet.

Miljötillstånd är ofta stora problem för satsningar för företag, för byggande av bostäder eller liknande projekt. Oavsett utgången är det ofta en lång process som sträcker sig i sämsta fall över flera år.

När regeringen lovar att korta processerna för miljötillstånd är det jättebra. En stor glädje, ett stort problem för tillväxt kan undanröjas. Även om avslag är vanligt är det en mycket stor skillnad om processen tar ett halvt år, ett år eller flera år.

När budgeten utlovar 123 miljoner för att snabba på processen är det lysande nyheter. Men när man läser detaljerna så skrynklar sig leendet. De 123 miljonerna är 100 miljoner till länsstyrelserna, 13 miljoner till naturvårdsverket och 10 miljoner till domstolarna.

”Sverige har en stark miljölagstiftning, och det är en också en konkurrensfördel för svenska företag. Det är själva tillståndsprocesserna som måste bli enklare och effektivare”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande.

Men det handlar alltså om tio miljoner till domstolarna. Det är knappt fikapengar. Det är ett tiotal tjänster extra, fördelade på hela landet. Hur i all sin dar räknar regeringen med att det ska ge märkbara resultat?

Vill regeringen ha resultat, och därmed underlätta för investeringar, så måste hela kedjan stärkas. Lagstiftningen bör förenklas och bli mer förutsägbar. Länsstyrelser och naturvårdverket måste ha personal som snabbt kan handlägga frågor. Domstolar måste i sin tur ha personal som kan handlägga överklagande och andra frågor.

Tio miljoner till domstolarna är kanske det dummaste i satsningen. Det framstår som ett belopp som petas in för att kunna nämna domstolarna i pressmeddelanden, inte som ett sätt att lösa ett problem.

Det finns ett växande problem. Mer aktivism i myndigheter driver fram fler överklaganden vilket ger en ökande börda för domstolarna att hantera. Då måste de få medel för att hantera det. Domstolar måste i allt högre grad hantera det som borde ha skötts av myndigheter och det kräver resurser. Det kräver kunnig personal, det kräver tid och mycket annat. Ska det dessutom gå fort – och allra helst så fort att överklaganden inte blir ett maktmedel mot investeringar – är tio miljoner inte mycket pengar.

Regeringen kan bättre än så. Vänd i stället på processen och förenkla processerna i länsstyrelser och naturvårdsverket så att det bli färre överklaganden och det krävs mindre personal. Då kan domstolarna få de 100 miljonerna i stället.

Läs även: Vargjakten är absurt liten

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.