Riksdagen och regeringen har varit tydlig med att de vill minska vargstammen till ungefär hälften av dagens bestånd. Trots det blir tilldelningen av antalet vargar som får skjutas i årets jakt mindre än antalet föryngringar.
Vargfrågan blir alltmer absurd i Sverige. Det finns en regering och en väldigt bred majoritet i riksdagen som kraftigt vill minska antalet vargar. Det är tydligt kommunicerat och har skett vid många tillfällen under flera år.
Trots det blir det bara en tilldelning på 36 vargar i årets jakt. Antalet föryngringar var 42 så det blir totalt sett en ökning. Sommarens inventering av varg uppskattade antalet vargar till 450 djur, en minskning på ca 10 mot året innan då det var 460 djur. Skillnaden är minimal, trots en tilldelning på 57 vargar i fjol. Så hur årets jakt kommer att påverka stammen är uppenbart.
Riksdagen, lagstiftaren, har beslutat om ett referensvärde på 170-270 vargar i Sverige. Naturvårdsverket håller emot. De menar att enligt EU måste stammen vara större. Deras beräkning är att för att klara EU:s regler måste det finnas minst 300 djur. Även mot Naturvårdsverkets bedömning är de 450 vargarna ett väldigt stort överskott.
Men även EU har signalerat att de ser annorlunda på vargen. De börjar se de skador som vargen gör för framförallt människor och tamdjur.
Läs även: Vargfrågan kan ändras av en död ponny
För myndigheterna är frågan isolerad till bara vargen. Inte till riksdag, inte till EU och inte till regeringen. Den inkluderar inte perspektiv som tamdjur, människor som bor på landsbygd, jakt och många andra perspektiv.
Ulf Berg, Jägareförbundets ordförande i Dalarna, kommenterar tilldelningen i Jaktjournalen:
– Jag tycker att beslutet är fullständigt åt helvete. Vi har 450 vargar och regeringen har varit tydlig med att antalet måste ned. Till och med EU har börjat vakna. Då blir det ett löjets skimmer över ett sådant här beslut om vargjakt, säger Ulf Berg.
Riksdagen, regeringen och sannolikt inom kort även EU menar att reglerna måste tolkas på ett annat sätt och att stammen måste ner. Mot det står myndigheter; framförallt Länsstyrelser och Naturvårdsverket.
Kanske är det ett av de tydligaste exemplen som finns på att myndigheter driver en agenda som varken har stöd i landets styre eller i demokratin. Riksdagen är jättetydlig i sitt mål.
För att nå riksdagens mål måste jakten vara större, avsevärt större, än föryngringarna. Det finns helt uppenbart ett behov att flytta frågan bort från länsstyrelserna.
Läs även: Miljöpartiet hittar ragnarök i budgeten