När ett skifte från krona till euro diskuteras undviks nästan alltid en fråga: Till vilken kurs ska skiftet ske? Frågan är central och har stor effekt på svensk ekonomi både fram till och efter ett eventuellt medlemskap.
Europa-valen brukar innebära goda tider för euro-förespråkare. Inte minst brukar det synas i strömmarna mellan Moderaterna och Liberalerna. Moderater som känner starkt för euro och federalism tar steget över till L.
På senare tid tycks euro-entusiasterna ha vädrat morgonluft. En svag krona gör både allt som importeras och resor utomlands dyra. Stigande priser på import märks i inflationssiffrorna. Euron blir ett magiskt trollspö som kan vifta bort allt det dåliga med ett enda slag. Sirensången är att om bara Sverige släpper kronan och inför euro så blir allt bra.
Eurodebatten duckar alltid en fråga: till vilken kurs ska kronan bindas? Det kan synas som en trivial fråga men den är helt central och får enorm påverkan.
Om kronan binds till dagens kurs innebär det att de problemen som kronan påstås orsaka kommer att permanentas. Sverige kommer att vara billigt för EU och EU dyrt för svenskar. Rörelserna slipper vi men differensen kommer att bestå, Sverige kommer att förbli billigt.
Är tanken att vi ska höja kronkursen med låt säga 25-30 procent från i dag tillbaka till där vi var för ungefär 10 år sedan kommer det att bli väldigt tufft för svensk ekonomi. De räntehöjningar som skett nu har inte påverkat räntan nämnvärt så räntorna måste upp rejält. Det betyder att det är bland annat bostadsägare som kommer få betala mycket.
Företagen kommer givetvis också att påverkas kraftigt. Till exempel fastighetssektorn tog ordentligt med stryk när räntorna höjdes för att möta inflationen. Ska räntan upp avsevärt högre för att trycka upp kronkursen kommer effekten att bli långt större. Då finns en uppenbar risk att bolag börjar gå i konkurs och sen förs krisen över till bankerna. Räntehöjningar kommer slå hårt mot många branscher och är räntan hög under lång tid kommer effekten på investeringar att bli stor. Det gör oss fattigare.
En höjd ränta kommer också att speglas i en kraftigt stigande arbetslöshet. När kostnader för företagen stiger kommer de svenska ekonomiska problemen inte längre att döljas i en sakta sjunkande valutakurs utan bli väldigt synliga i form av arbetslöshet.
Problemet är inte kronan i sig. Kronans värde speglar den svenska ekonomin och omvärldens tro på den. Problem med skatter, med svag äganderätt, krångligheter med miljötillstånd, energipriser och energileveranser, brottslighet och mycket annat är det som har sänkt kronan. Sverige är inte längre lika attraktivt att investera i. Investerares ovilja är inte att investera i svenska kronor utan i landet Sverige. Om problemen inte löses kommer Sverige fortfarande vara en osäker eller till och med dålig investering.
Ovilja att investera gäller faktiskt även för svenskar. Det finns ett påtagligt flöde ut ur landet från framförallt svensk medelklass. De undviker den svenska börsen och i stället investerar de framförallt i USA. Kombinationen av snabbare stigande kurser i USA och samtidigt en sjunkande krona ger en mycket god avkastning, vilket är jättebra för investerare men dåligt för landet.
Det svenska problemet är inte kronan utan att landet är misskött. Det är inte bara ekonomin som är problemet utan mer – brottslighet, integration, skydd av ägande, miljölagstiftning och annan tillståndsgivning, för att ta några exempel. Problemet syns däremot tydligast i ekonomin och hur investeringar styrs bort från Sverige och kronan tar stryk.
Lösningen är inte att byta ut kronan, utan att ordna upp landet. Fungerar landet så kommer en rimlig kronkurs bli en naturlig följd.
Frågan om kronkursen är därför central när folk säger sig vilja byta till euro. Vill de cementera den låga kronkursen? Vill de chockhöja räntan tills vi är med? Eller är de faktiskt beredda att lösa de problem som finns i Sverige?
Läs även: Netflixskatten är idiotisk politik