En etiopisk diplomatbil som har körts på spåren är ett bra exempel på hur systemet med diplomatisk immunitet missbrukas. Det är inte den värsta rötan utan ambassadpersonal har tidigare sålt cigarretter, sprit och knark. Det värsta exemplet är förmodligen den eritreanska ambassaden som används för ett slags beskattning av eritreaner som bor i Sverige.
Den etiopiska minibussen som har övergivits på tvärbanan i Stockholm har väckt en blandning av skratt och ilska. Det finns något löjeväckande över en diplomatbil som missbrukas så grovt och samtidigt är det uppenbara missbruket av diplomatisk immunitet allvarligt.
Utöver att bilen har körts upp till två kilometer på spåren har den, enligt Expressen, över 17 000 kronor i obetalda p-böter registrerade på sig. Den långa sträckan som bilen körde innan den krockade väcker också frågetecken. Andreas Strömberg, presschef på SL, säger till DN:
– Jag spekulerar – men som vi ser det måste den som körde ha bestämt sig för att köra här medvetet.
Det är sannolikt att den som körde bilen fullständigt struntade i svenska regler och säkerhet. Gömda bakom en straffimmunitet kan de åka till ett annat land och bete sig hur de vill. Polisen säger att de sannolikt inte ens kommer starta en utredning.
Ambassader är viktiga och funktionen med immunitet är viktig. Det skyddar personalen från godtyckliga straff från värdlandet och ger en status åt dem som har skyddet. I århundraden har systemet varit habilt men en bra bit från perfekt. Å andra sidan är politik ofta att få saker att funka snarare än att få ett perfekt system.
Det finns dock ett viktigt ”men” här. Ett par skurkstater har kraftigt missbrukat systemet och riskerar att förstöra det. Etiopien är ett sådant. Nordkorea är ett annat exempel. Deras ambassadpersonal har smugglat och sålt cigaretter, sprit och heroin.
Ambassadbilen är nog mer något att skratta åt. En diplomatisk arrogans som påminner om en amerikansk actionfilm. Det stora problemet med ambassader i Sverige just nu är Etiopiens grannland Eritrea. Sannolikt är det den värsta av alla ambassader i Sverige. För att upprepa och undvika sammanblandningar: Etiopien kör bil på järnvägen men Eritrea beskattar.
I ett tiotal år har det varit känt att Eritrea tar ut en skatt som brukar kallas diasporaskatt. Det innebär att i Sverige ska eritreaner betala 2 procent av sin inkomst till den eritreanska staten. Skatten är ”frivillig”.
Skatten används för att finansiera en av de mest brutala diktaturerna i världen. Det finns också misstankar om att pengar slussas vidare till terrorism i Somalia.
Pengarna drivs in genom att anhöriga och släktingar hotas med olika former av repressalier, också genom att staten inte utfärdar pass, identitetskort och andra handlingar som behövs. Släktingar som bor kvar i landet utsätts för bestraffningar i olika former.
Ambassaden samlar på sig mängder av information om eritreaner i Sverige och använder sedan informationen för att utpressa i både Sverige och Eritrea. Släktingar kan få svårt att gifta sig, begrava någon eller till exempel kan det bli problem med att förnya tillstånd för näringsverksamhet om inte utländska släktingar har betalat sin skatt.
Ett av de stora skälen till att eritreaner flyr landet är militärtjänsten. Orsaken är att den ofta saknar slutdatum. Det gör att släktingar utomlands som inte betalar skatt, som riktar kritik mot staten eller gör annat som misshagar de styrande kan försätta släktingar i en närmast ändlös värnplikt med hårda straff om man smiter. Värnplikten är så fruktad att både regimvänliga och kritiker flyr.
Skatten, liksom diktaturen, är en viktig del i bakgrunden till de kravaller som uppstod i samband med en kulturfestival i Järva förra året. Det är ytterligare ett exempel på hur större konflikter i ett land långt från Sverige för med sig konflikter hit.
Regeringen säger sig vilja stoppa skatten men väldigt lite händer. I andra länder har det varit tuffare och ambassadörer har utvisats. I Sverige är kampen för att få diasporaskatten stoppad, något som förs i princip av en ensam riksdagsledamot – liberalen Fredrik Malm.
Problemet är större än bara skatten och att sätta stopp för finansieringen av en brutal diktatur. Det är också en fråga om att få alla ambassader att bete sig på ett anständigt sätt.
Att vi har ett internationellt system med diplomatisk immunitet bygger på att det inte missbrukas. Systemet är viktigt både för Sverige och andra länder. Regeringen måste därför se till att det inte missbrukas till att köra bil på järnvägar, sälja smuggelgods eller användas för utpressning och indrivning av skatt.
Regeringen behöver göra en markering. Först mot Etiopen för bilkörningen. Det är viktigt att visa att bara för att man inte kan straffas för trafikbrott är det inte rimligt att begå dem. Men framförallt är det mot Eritrea som det behöver markeras. En ambassad i Sverige ska självklart inte användas till oegentligheter.
Läs även: Var tredje har tappat förtroende för Magdalena Andersson