Facebook noscript imageHjort: Förtjänar regeringen förtroende?
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Förtjänar regeringen förtroende?
Finansministern är duktigare på one-liners än på prioriteringar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Finansministern är duktigare på one-liners än på prioriteringar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har, trots ett av världens högsta skattetryck, inte lyckats hitta någon annan finansiering av ett jobbskatteavdrag än att slopa indexeringen av statlig skatt. Det är i sig en prestation. Men regeringens stora problem är att de valdes på löften om att lösa problem men när de får makten försöker de rädda sig genom retorik snarare än att leverera. Hade det varit en klok regering hade de kunnat prioritera och sänka skatten.

Moderaterna är ofta som ett parti som fastnat i en loop av tv-serien West wing. Kärnan i politiken är spinnet. Spinndoktorn är en modern shaman. Med rätt spinn löser sig allt. Det handlar bara om att få alla andra att se världen som Moderaterna gör. Sedan löser sig allt enkelt.

Med 51 procent av väljarna som kärnväljare hade det varit en utmärkt strategi. Men nu är den gruppen avsevärt mindre, så strategin borde läggas om.

Att vinna val är svårt. Men att hålla makten efter valet är enkelt. Åtminstone i teorin.

Att behålla makten avgörs inte av att få väljarna att byta perspektiv. Det avgörs av om de uppfattar att landet blir bättre, tillvaron enklare, att saker går åt rätt håll.

För att lägga in en brasklapp: Att veta hur man ska göra är lättare än hur man löser problemen. Men att förstå att det är lösningar på problem och inte retorik som avgör är elementärt.

Börjar regeringen lösa problem, de problem som väljarna uppfattar, kommer regeringen belönas. Mycket är enkla saker, som inflationen, bränslepriser, elpriser, brottslighet, integration och liknande frågor. Håll fokus där och väljarna kommer att belöna dig.

Sverigedemokraterna har en stor fördel framför Moderaterna. De struntar helt i vad Socialdemokraterna tycker om dem. Moderaterna hukar ofta för kritik från Socialdemokraterna.

Att Socialdemokraterna blir upprörda borde vara ett beröm för en moderatledd regering. Det är ett tecken på att politiken är på väg bort från Socialdemokraterna, att det rör sig i rätt riktning. I stället för att huka borde det vara ett beröm.

Tramset med skattehöjningar och skattesänkningar de senaste dagarna följer det mönstret. Oavsett om det är en frontförkortning mot S, en misslyckad förhandling med SD eller något annat, är frågan hanterad katastrofalt.

Tjänstemän och politiker har trasslat in sig i resonemang som bara de frälsta kan tro på. Bristen på djup och trovärdighet ger oförskämdheter, och väljare som bara vill ha sänkt skatt närmast idiotförklaras för att de inte ser ljuset i form av ”sänkt” skatt.

Regeringen, liksom riksdagen, är inte vald för att vilja, känna, tycka eller ha andra känsloyttringar, utan för att faktiskt göra saker. Antingen höjer man eller så sänker man skatten. För dem som är drabbade av den höjda brytpunkten är det inte direkt någon tröst att Moderaterna egentligen ville sänka skatten, men ändå släpper fram en höjning.

Moderaterna har också fler märkligheter som att skattetrixandet är viktigt för arbetslinjen. Men Moderaterna accepterar full indexuppräkning av exempelvis garantipensioner och bidrag, men inte för dem som arbetar och betalar skatt. För dem som jobbar kommer skatten stiga men för dem som inte har jobbat särskilt mycket kommer pensionen att stiga. Därtill gör man jobbskatteavdraget neutralt mellan pensionärer och de som jobbar och missar därmed drivkraften att jobba något år extra.

Istället hade man kunnat hålla det man sa före valet och det som folk litade på skulle ske. Behållen indexering av skatten, inga höjda skatter under mandatperioden och framförallt en regering som prioriterar kostnader snarare än norpar folket på mer pengar för att slippa förhandla internt.

Av den iver som fanns att lösa problemen som Magdalena Andersson lämnade efter sig finns väldigt lite kvar. Mer en iver att vara minister.

Sverige har bland världens högsta skatter och offentliga utgifter. Utgifter som dessutom ofta går till rent slöseri. Det är inte omöjligt att prioritera där. Men det kräver lite mer jobb, lite mer förhandlingar än att skicka vidare bördan till dem som nu får betala statlig skatt.

En regering som inte kan hitta någon annan finansiering för ett jobbskatteavdrag än att låta fler betala statlig skatt har uppenbart problem med vad som är viktigt.

En sådan regering förtjänar inte förtroende och den kommer att tappa förtroende. Å andra sidan en regering som gör vad de ska, fixar elpriser, bränslepriser, skatter, integration och en massa annat, kommer att belönas av väljarna. Även om Socialdemokraterna är arga. Även om media köper att det sker stora skattesänkningar.

Ingen tweet, Facebookupdatering eller något spinn är viktigare för väljarna än ett löst problem. Handlingar är viktigare än ord. Orden är långt viktigare för de som arbetar eller är aktiva i partiet än för väljarna. Det löser framförallt deras dåliga samvete.

För väljarna är det lösta samhällsproblem som är viktigt. Och som de kommer att belöna eller bestraffa partierna utifrån i nästa val.

Läs även: Sluta vara en lat regering

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet. 

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.