Facebook noscript imageHjort: Jönsson visar att bra tv kan göras utan public service
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Jönsson visar att bra tv kan göras utan public service
Henrik Jönsson gör bra och billig tv. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Henrik Jönsson gör bra och billig tv. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Henrik Jönsson, känd från youtube, har startat en talkshow. Efter två avsnitt och med både statsministern och kulturministern som gäster lovar produktionen gott. Formatet är lite annorlunda med både avslappnat och mer djuplodande samtal. Samtidigt visar Jönsson att det går att utmana public service även med små medel.

Henrik Jönsson blev känd för en bredare publik med sina youtubeklipp där han varje vecka tar upp och diskuterar ett ämne. Där la han grunden för det som är hans nya satsning: programserien 100%, där han diskuterar med olika personer ungefär som ett typiskt studioprogram från SVT eller TV4.

Gästerna är intressanta. Första avsnittet är statsministern gäst, i det andra kulturministern. Bland de kommande gästerna finns Karl Hedin, PM Nilsson och många andra.

Bakom programmet finns utöver Henrik Jönsson också Marie Söderqvist, känd som skribent från en rad tidningar, bland annat SvD. Finansieringen är privat från både privatpersoner och organisationer som Timbro.

Finansiering finns bara till fyra avsnitt. Om du uppskattar programmen kan det vara en god ide att försöka bidra med sponsringen. Formatet är enkelt. Jönsson pratar med folk. Ställer rimliga frågor och låter folk prata. Han jagar inte, utan resonerar, vilket ger en skillnad i vad som sägs och även inte sägs.

I första avsnittet, med Ulf Kristersson, pressar Jönsson på med att det gick jättebra att ta till extraordinära insatser både vid den afrikanska svinpesten och vid covid. Varför kan inte gängbrotten hanteras på samma sätt?

Kristersson ger ett ganska långt, öppet, och resonerande svar. Mot en svensk förvaltningstradition av långa gedigna utredningar som tar år ställer han en ny typ av beslut, långt ifrån perfekta men snabba och som kan sättas in mot gängen snabbt. Men det ställer förvaltningstraditionen i fara.

Snabbt kan det tyckas som ett lågt pris. Men mycket av den svenska framgången finns i den traditionen och den är under hårt tryck från många håll redan i dag. Om Kristersson i dag släpper på traditionen för gängen, vad hindrar en socialdemokrati som akut behöver socialisera delar av näringslivet? Socialdemokraternas skuggbudget är underfinansierad med tio miljarder eftersom det är orimligt att så snabbt utreda en bankskatt och få in pengarna under nästa år. Med en nödventil skulle det kanske pressas in och vara möjligt.

Men tillbaka till Jönsson. Han visar att bra tv kan både göras billigt och utan skattemedel. Formatet låter både intressanta frågor ställas och svar utvecklas.

Medialt är det inte unikt men det är nytt för Sverige. Tunga gäster som kommer och låter sig frågas ut är speciellt för en sådan ”enkel” produktion. Fungerar formatet så öppnar det för en hel flora av nya program som produceras direkt för nätet.

En intressant möjlighet vore om någon tv-kanal går ihop med Jönsson och ger honom väldigt fria händer att arbeta. Det kunde bli en ganska stor talkshow.

Men det sätter också ett finger på en annan sak. Svt med miljarder i skatteintäkter varje år är väldigt kostsamt, men inte särskilt mycket proffsigare eller bättre. Jönsson fick statsministern att prata lika fritt och lättsamt som Skavlan, men samtidigt med ett djup som är större än public services olika intervjuprogram.

Uppenbart krävs det varken statliga skattemiljarder eller sändningstillstånd för att göra bra tv.

Det finns goda skäl både att se och att stötta Jönssons program, inte minst för att det så tydligt visar bristerna hos public service.

Läs även: Magdalena Andersson är varken ansvarig eller nöjd

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.