Facebook noscript imageHjort: Kristersson måste våga få fiender
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Kristersson måste våga få fiender
Regeringens möjligheter avgörs mer av politikens resultat än om de blir ovänner med andra politiska grupper. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringens möjligheter avgörs mer av politikens resultat än om de blir ovänner med andra politiska grupper. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens problem med väljarstöd handlar i huvudsak om senfärdighet att lösa problem i samhället. Fokusera på lösningarna och låt oppositionen vara hur högljudd den vill så kommer det att vara resultaten som prövas i nästa val. Moderaterna måste komma över sin oro för att stöta sig med folk.

Ulf Kristersson vann varken Mello eller Let’s dance när Tidöavtalet signerades. Han blev statsminister för ett land. Ett land som har ett stort kapital – ekonomiskt, socialt och kulturellt, men också en massa problem. En förbannad massa problem.

Brottsligheten går genom taket. Runt 30 000 personer är knutna i någon form till kriminella gäng. För att ge en proportion motsvarar det storleken på många kommuner. Nässjö, Ystad och Gislaved är exempel på hela kommuner som motsvarar storleken på de kriminella gängen.

Ekonomin är inte i gott skick. Sverige ser, som enda EU-land, ut att ha en krympande ekonomi i år. Kronkursen rasar, vilket är en del av förklaringen till varför den svenska inflationen är värre än grannländernas. Omvärlden har en bristande tilltro till den svenska ekonomin, inte ogrundad.

Ungefär 700 000 migranter kan inte försörja sig. Ett av fem barn i skolan kan inte läsa och skriva ordentligt. Många av dem kommer från de hem som inte kan försörja sig.

Kristersson vann inte en tävling i popularitet, utan en tävling i att kunna lösa de problemen. Att förtroendet faller är inte en konsekvens av hårda ord från oppositionen och Aftonbladet, utan ett tappat förtroende för hans förmåga att lösa problemen.

Vill Kristersson bli omvald är vägen inte att blidka opinionen, utan att lösa problem. Ser väljarna att saker blir bättre, eller åtminstone slutar försämras, vänder siffrorna.

Man blir älskad av folket, inte för att man inte får kritik av oppositionen utan för att man löser problem. Nästa val är det i första hand inte om Magdalena Andersson är nöjd med Kristersson som avgör utgången, utan i vilken grad han har löst problem och om utvecklingen går åt rätt håll.

Givet det är det bra för Kristersson ju argare Andersson blir. Ju mer av hennes politik som inte snyggas till och får en Tidö-touch, utan dras upp med rötterna och görs om, desto bättre kommer Kristerssons situation att vara. När yngre kriminella får fängelse i stället för praktik på en fritidsgård, när mördare stannar i fängelse och när ekonomin vänder. Att visa att en annan utveckling är möjlig.

Socialdemokraterna kommer alltid att hata Moderaterna och andra partier som hotar deras möjlighet att styra. Att hoppas på vänskap är helt meningslöst. Socialdemokraterna kommer alltid att säga att det som görs är för lite, för sent, för elakt eller bara fel. Att söka en vänskap där är meningslöst.

Kristersson har en glad och positiv uppsyn. Han skrattar och skojar. Det är en kontrast mot Reinfeldts ovilja att le på bild. Men att söka en publik vänskap med oppositionen är ett projekt dömt att misslyckas. Framför allt är det tvärs det mandat som folket gav.

Lösningen på regeringens impopularitet är inte att försöka blidka oppositionen utan att lösa problem. Gör reformer, gör dem snart så effekterna syns före nästa val. Var tydlig med vad som ska ske och, i stället för att käfta om detaljer med oppositionen, visa på resultat.

Valet 2026 kommer varken att avgöras av Aftonbladet eller Socialdemokraterna på Sveavägen. Det avgörs av vanligt folk och hur de upplever att landet utvecklas.

Att få fiender behöver inte betyda att man gör rätt, men det innebär att det sker en förändring. Skapa den förändringen och få den i rätt riktning så kommer förtroendesiffrorna att följa efter.

Var inte rädd för att få fiender, var rädd för att inte våga förändra.

Läs även: Federleys omdöme är inte en fråga för SVT

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.