Facebook noscript imageHjort: Låt Greta få ett rimligt straff
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Låt Greta få ett rimligt straff
Det tog ett par timmar innan Thunberg åter var i klammeri med rättvisan. Foto: Andreas Hillergren/TT
Det tog ett par timmar innan Thunberg åter var i klammeri med rättvisan. Foto: Andreas Hillergren/TT

Timmar efter att Greta Thunberg dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten gjorde hon en likadan aktion igen. Att hon skulle begå nya brott förvånar inte, möjligen att det skedde redan samma dag. Låt det påverka hur hon döms i framtiden och använd straffskalan för att markera mot återkommande brottslighet.

Greta Thunberg dömdes under måndagen för ohörsamhet mot ordningsmakten för att hon hade deltagit i en blockering av oljehamnen i Malmö och vägrade lyda polisen.

Hon fick ett milt straff, dagsböter på 1 500 kronor plus en tusenlapp till brottsofferfonden. Det var mer en medial show än ett straff. Thunberg försökte hålla ett brandtal men stoppades. Hon hävdade till sitt försvar för aktionen att nödläge råder och att man måste få göra sådant.

Sedan kommer ett Brechtinspirerat argument att det är de som eldar olja och inte de som stoppar som är de kriminella. För 2 500 kronor har man nog aldrig fått så mycket presstid och uppmärksamhet. Det är snyggt och välregisserat.

En snäll domstol vill inte döma en ung person alltför hårt. Redan i domstolen, direkt efter att domen föll, förklarade Thunberg att det inte spelar någon roll att hon dömdes.

Så här skildrar TT hennes agerande. Notera att även TT direkt efter att Thunberg lämnat rätten skriver att hon kommer att begå fler brott:

Aktivismen fortsätter
Hon kommer inte att överklaga domen och den kommer inte att påverka hennes fortsatta aktivism. Hon tänker inte sluta med klimataktioner.

– Vi kan inte rädda världen genom att följa lagen, säger Greta Thunberg.”

Att Thunberg skulle fortsätta begå brott förvånar nog få. Men att det skulle ske redan samma dag hon döms är förvånande.

För Thunberg är det raka vägen från tingsrätten till Oljehamnen och en ny demonstration. Ungefär tre timmar efter att hon dömts är hon i gång och gör samma sak en gång till. Polisen får återigen släpa bort henne.

Om det blir åtal är oklart, men sannolikt. Rättsväsendet kan inte acceptera att någon gör narr av dem så. Sätter man inte ner foten ordentligt kommer det att vara en tydlig signal till klimataktivister att det är grönt ljus för deras aktioner.

Går man från rätten och begår samma brott en gång till är det uppenbart att man inte tar rätten på det allra minsta allvar. Rätten är lite som att få skäll av tillsynsläraren för att man busade lite i skolan. Det blir ett symboliskt straff och sedan har man en kul historia att garva åt med kompisarna. ”Kommer ni ihåg när vi dissade tingsrätten och åkte direkt till oljehamnen igen?”

Vilken grej alltså. Vuxenvärlden står där förbluffade över de ungas idealism och engagemang. Så förbluffade att det där med att en lag bara är meningsfull om den upprätthålls glöms bort.

Nästa gång Thunberg hamnar inför rätta borde återfallsrisken och agerandet mot rättsväsendet tas i beaktande och straffet borde hamna i andra änden av straffskalan. Alla, utom möjligen tingsrätten, visste att hon skulle fortsätta med sina aktioner. TT till och med skildrar hur hon på väg ut ur tingsrätten förklarar att hon ser lagen som ett hinder i sin kamp för att rädda världen. Och vad är väl en bruten lag för en zelot?

Där finns också problemet. För aktivisterna är det de som står mellan världens undergång och världens räddning. Om jorden brinner upp, vad spelar demokratiskt beslutade lagar och regler för roll? Inte minst finns i alla sådana grupper en stolthet i att stå upp och straffas. Man är äkta, böjer sig inte.

Låt Thunberg ta sitt straff som ett adelsmärke, men låt det också bli kännbart och låt det stiga för varje gång. Att man inbillar sig att man är världens räddare kan inte ge specialbehandling i domstolen.

Läs även: Att få se hur en Socialdemokrat arbetar och tänker

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.