Facebook noscript imageHjort: När LO besökte Northvolt
Klas Hjort
Ledare
Hjort: När LO besökte Northvolt
När Lindholm valdes hade LO till och med banderoller om Tesla. Kraven på att skydda arbetare på Northvolt har däremot hamnat i skymundan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
När Lindholm valdes hade LO till och med banderoller om Tesla. Kraven på att skydda arbetare på Northvolt har däremot hamnat i skymundan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konflikten mellan facket och Tesla har pågått i månader. Däremot tycks stämningen mellan facket och Northvolt vara ganska god. Trots flera dödsolyckor och ett 30-tal allvarliga olyckor. Kan det vara så att facket slåss mer för sin makt än för arbetstagarnas säkerhet?

LO:s ordföranden Johan Lindholm har besökt Northvolts fabrik i Skellefteå. Det kan tyckas att det är på tiden efter den rad av olyckor och mystiska dödsfall som media har rapporterat om. Men bättre sent än aldrig.

När Lindholm valdes vad hans budskap väldigt tydligt. Han skulle bli en stark och kraftig röst för svenska arbetare.

– Jag kommer att ge allt för att flytta fram positionerna för arbetare i hela Sverige.

Att ge allt är ett rakt och kraftfullt besked. Arbetarnas positioner är nummer ett utan en tanke på konsekvenserna. Allt är budskapet. En ovanlig rakryggad och tydlig position.

Att LO driver en sådan linje, åtminstone ibland, är uppenbart. Konflikten med Tesla om kollektivavtal är väldigt tydlig. Under en period lyckades facket till och med få stopp på utdelning av nummerskyltar. Och även elektrifieringen av Sverige bromsades in när Teslas laddstolpar drogs in i konflikten. Facket ger, som Lindholm lovar, allt för arbetarna. Även om Teslas arbetare inte direkt gör vågen av tacksamhet.

Kärnan i konflikten med Tesla är makt. Dels ger den internationell prestige att vara första facket som får Tesla på knä, dels är den en tydlig markering inom Sverige. Ett mindre företag i Småland, Skåne eller någon annanstans vet nu vad som händer om de inte vill teckna ett frivilligt kollektivavtal.

Makt är både centralt och viktigt för facket eftersom det är så de motiverar sin existens.

Däremot i fallet med Northvolt saknas ett behov för facket att visa sin makt, för att visa sina muskler. Facket har rätt att helt eller delvis stänga arbetsplatser om det finns risk för anställdas säkerhet. Efter ett 30-tal allvarliga olyckor varav två med dödlig utgång, mystiska dödsfall utanför arbetstid och överträdelser om säkerhet borde frågan verkligen lyftas.

Johan Lindholm ska ge allt för att lyfta fram arbetarna. Utom just i fallet Northvolt. Lindholm berättar i en intervju om att skyddsombud inte fullt ut får agera efter gällande regelverk. Något som har varit känt väldigt länge, och som har accepterats av facket.

Ett tidigare skyddsombud har skildrat hur jobbigt det var innan hon sa upp sig. Hon har också i en annan intervju berättat om hur skyddskläder var otillräckliga och att de inte fick utrymma i samband med ett brandlarm. Det finns mängder av likande rapporter från både fackliga och vanliga anställda.

Det finns en tydlig skillnad i Tesla och Northvolt, utöver hur facket agerar. I fallet Tesla måste facket visa sin makt och vem som bestämmer på svensk arbetsmarknad. Att ingen är för stor eller för mäktig för att underkastas fackets krav.

I fallet Northvolt handlar det i stället om tillväxt. Om facket kliver in och gör stora krav, eller stänger hela eller delar av verksamheten riskerar facket att hållas ansvariga om Northvolt av något skäl lämnar eller läggs ner. Skulle Skellefteå återgå till att vara en ort som sakta dör sotdöden skulle facket hållas ansvariga. Det är något som facket inte vill riskera. Skellefteå är dessutom en viktig kommun för Socialdemokraterna. Två tunga argument för att vända bort blicken.

Så Northvolt befinner sig i den positionen som facket brukar vilja vara i. Det är de som bestämmer. Facket svarar inte med samma hårdhandskar som i fallet med Tesla utan med dubbla silkesvantar. När Lindholm, som skulle göra allt för arbetarna, får frågan av Dagens Arbete om vilka åtgärder som ska vidtas så svarar han:

– Vi kommer att börja med att tillsammans med företaget ha gemensamma utbildningsinsatser och det ska ske i närtid.

Det kan tyckas lite mesigt med några utbildningar. Kanske inte det första man tänkte på när någon lovar att göra allt. Men det går nästan att höra hur han flexar musklerna när han fortsätter:

– Med det här besöket hoppas jag också att vi gjutit lite mod i de fackliga företrädare som finns på Northvolt. Samtidigt kommer vi att fortsätta trycka på från centralt håll.

Kontrasten mellan blockaden mot Tesla, och påtryckningar och gjuta mod i fackliga företrädare på Northvolt är påtaglig. Men man ska inte lockas att tro att facket har lagt sig platt. Företaget menar att problemen kommer ur att de växer fort och att det är ett slags växtvärk. Men LO-ordföranden ger svar på tal:

– Det pågår fortfarande ett växande, men samtidigt så är klart att det var ett par år sedan starten och någonstans är det dags för oss att sätta ner foten.

Någonstans är det dags. Första juli rapporterades om minst 26 allvarliga olyckor på Northvolt sedan 2019. Sedan dess har fler olyckor ägt rum. Bland annat utreder polisen ett eventuellt arbetsmiljöbrott efter att frätande vätska har sprutats i ansiktet på en anställd. Företaget anmälde inte ens händelsen.

Kanske ska vi cirkulera för att det inte finns något att se. Kanske är det en bra bit kvar tills facket tycker att det är dags att sätta ner foten.

Men helt uppenbart finns det en stor skillnad i hur facket agerar i när det ska tvingas fram kollektivavtal och när anställda utsätts för risker. I fallet Tesla finns uppenbart ingen gräns för hur långt facket är beredda att gå. I fallet Northvolt finns det någonstans en punkt där facket är beredda att sätta ner foten. Vad det nu innebär.

LO-ordföranden verkar vara beredd att göra allt för att flytta fram fackets positioner. Men handlar det om medlemmarnas position, trots många och allvarliga olyckor, då är ger man inte allt utan då väntar man till och med att sätta ner foten.

För LO verkar makt viktigare än säkerhet.

Läs även: Den gröna industrialiseringen misslyckas igen

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.