Facebook noscript imageHjort: Vem bestämmer i Socialdemokraterna?
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Vem bestämmer i Socialdemokraterna?
Här lämnar Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff över den svenska Natoansökan som Turkiet inte vill godkänna. Foto: Johanna Geron/AP/TT
Här lämnar Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff över den svenska Natoansökan som Turkiet inte vill godkänna. Foto: Johanna Geron/AP/TT

I tisdags, nästan samtidigt som förtroendeomröstningen mot Morgan Johansson ägde rum, röstade Europaparlamentet om en rapport om Turkiet. I Sverige lyfte statsministern fram hur oansvarig oppositionen var som riskerade Natointrädet.

Expressen rapporterar nu hur Socialdemokraterna röstade för att införa ett europeiskt stopp för vapenexport till Turkiet, en av punkterna som har varit mycket känslig i förhandlingarna med Turkiet. Samtidigt som regeringen försöker tona ner konflikten med Turkiet så vill socialdemokraternas EU-parlamentariker istället att EU helt ska stoppa vapenexporten till Turkiet.

Det är svårt att se varför Magdalena Andersson tillåter att hennes partikollegor röstar så. Inte bara underminerar det relationen till Turkiet och därmed Sveriges och Finlands möjlighet att gå med i Nato, utan även hennes position som partiledare. Natomedlemskapet är kanske den viktigaste frågan i dag när det kommer till statsmannaskap och frågan är om hon styr partiets företrädare i parlamentet eller om de kör över henne vid behov.

Läs även: Hjort: Ändra grundlagen – inga nedlagda röster i personförtroendefrågor

Oftast finns en ganska tät kontakt mellan Europaparlamentet och partiet i Sverige. Det sker ofta möten, inför känsliga voteringar både informeras och rådfrågas partiet i Sverige för att det ska föras en och samma politik i båda parlamenten. Ofta görs dessutom kortare sammanfattningar av partierna om vad som sker i Bryssel, som mejlas hem. Koordineringen är helt central för att arbetet ska fungera.

Framför allt är detta viktigt när ett parti är i regeringsställning. Att partiet har en uppfattning i Europaparlamentet, ett i riksdagen och sen något slags hybrid i rådet fungerar inte. Ska utrikesminister Ann Linde (S) ha någon trovärdighet gentemot sina kollegor i rådet krävs givetvis att hennes parti delar hennes uppfattning. Har man en känslig votering stämmer man av voteringen med minister innan man röstar.

Europaparlamentarikerna har nu satt Andersson i en väldigt genant situation. Dels genom att visa att hon antingen inte har koll på vad partiet gör eller att partiet helt enkelt struntar i hennes uppfattning. Dels genom att en stor del av grunden för att rädda Morgan Johansson (S) var vikten av Natoförhandlingarna. Det argumentet är i dag stendött och visade sig vara en teater eftersom partiet aktivt vill utöka embargot som är ett problem för medlemskap.

Läs även: Morgan Johansson sitter kvar som minister – 174 röstade för misstroende

Turkiet hade givetvis bevakning på plats vid omröstningen och visste i samma ögonblick vad som skedde. Det är till och med sannolikt att Turkiet försökt träffa flera av de svenska ledamöterna före voteringen för att påverka dem. Turkiet är duktigt på både omvärldsbevakning och lobbyism och följer frågor som denna, inte bara för relationen till Sverige utan till alla EU-länder. Det är skada skedd.

Hela tanken på ett embargo mot Turkiet, om vi nu ska ingå i samma allians, är jättekonstig. Budskapet till Turkiet är att de måste skicka sina soldater för att eventuellt dö om Sverige hamnar i krig, men att Sverige samtidigt vill förbjuda dem att köpa vapen från Europa. Det skapar också en form av B-lag inom Nato där vissa länder har fulla skyldigheter men samtidigt straffas av de andra.

Vill Andersson återställa förtroendet för sitt statsmannaskap och arbetet med Natomedlemskapet så bör hennes Europaparlamentariker lämna sin post på ett väldigt tydligt sätt, så att det inte kan råda något tvivel om att det sker för att visa fullt stöd för processen att bli medlemmar i Nato. Annars är det igen tydligt att hon väljer partiet före landet.

Läs även: Turkiet: Inget svenskt Natomedlemskap så länge Kakabaveh sitter i riksdagen

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.