Facebook noscript imageHöga elpriser och dyr bensin driver upp inflationen
Ekonomi
Höga elpriser och dyr bensin driver upp inflationen
Inflation innebär minskad köpkraft för svenska kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inflation innebär minskad köpkraft för svenska kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Högre elpris, dyrare soppa till bilen och stigande priser på kläder och skor. Inflationen drog iväg ordentligt i augusti, visar nya siffror.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF (rensat för ränteförändringar), var i augusti 2,4 procent, jämfört med 1,7 procent i juli, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Inflationen var därmed klart högre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en KPIF-inflation i årstakt på 1,9 procent i augusti.

– Inflationstakten ökar i augusti vilket förklaras av prisökningar på ett flertal varor och tjänster, exempelvis drivmedel samt kläder och skor, skriver Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Elpriset har på ett år i snitt stigit med drygt 16 procent. Drivmedelskostnaderna har ökat med över 20 procent. Kläder och skor har i genomsnitt blivit närmare fem procent dyrare sedan augusti i fjol, enligt SCB.

Inflationen ligger därmed för ovanlighetens skull en bit över Riksbankens inflationsmål på två procent. Riksbankschefen Stefan Ingves har dock tidigare sagt att han kan tänka sig att inflationen får stiga över målet tillfälligtvis utan att banken kommer att höja räntan.

Läs även: Brommas möjliga nedläggning 2024 “skickar skrämselhicka på landets företagare”

Läs även: Näringsministern KU-anmäls för mörkande av larmrapporten om Cementa

TT Nyheter

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!