avatar
Ledare

Högern har initiativet

Moderaterna har bäst miljöpolitik, enligt en ny opinionsmätning. Och det är inte den enda frågan där högern har initiativet. Tvärtom är det svårt att hitta vinnarfrågor för Socialdemokraterna och övriga vänstern.

16 feb 2021 12:00
Uppdaterad:
17 feb 2021 08:14

Moderaterna har bäst miljöpolitik, enligt en ny opinionsmätning. Och det är inte den enda frågan där högern har initiativet. Tvärtom är det svårt att hitta vinnarfrågor för Socialdemokraterna och övriga vänstern.

Genom att vårda sina klassiska profilfrågor och samtidigt bryta ny mark kan den svenska högern få en skjuts på vägen mot maktskifte. 

Enligt en mätning från Demoskop, publicerad i Kvartal, anses Moderaterna ha den bästa politiken på fem områden. Fyra av dem är klassiska moderata profilfrågor – Sveriges ekonomi, jobb, försvar och företagande – men en fråga sticker ut: miljö och klimat. 20 procent av respondenterna anser att Moderaterna har den bästa politiken på området. 

Försprånget gentemot Miljöpartiet (som anses ha den bästa politiken av 19 procent) är så litet att det sannolikt ryms inom felmarginalen. Likväl är det en triumf för Moderaterna, som på senare år försökt formulera en effektiv miljö- och klimatpolitik som syftar till att minska koldioxidutsläpp både här hemma och globalt, men utan att moralisera kring bilar, kött och plastpåsar.

Endast tio procent anser att Centerpartiet har den bästa politiken för klimat och miljö. 

Att Moderaterna anses ha den bästa miljöpolitiken är en knäpp på näsan för Miljöpartiet, men störst är kanske misslyckandet för Centerpartiet. C har länge försökt profilera sig som ett grönt, marknadsliberalt parti, men får nu se sig omsprunget av den tidigare alliansvännen. Endast tio procent anser att Centerpartiet har den bästa politiken för klimat och miljö. Lika många anser för övrigt att Sverigedemokraterna har den bästa politiken på området, trots att SD till skillnad från C knappast ansträngt sig nämnvärt för att profilera sig i frågan.

Sverigedemokraterna anses ha bäst politik på tre områden: lag och ordning, invandring och integration. På det förstnämnda området anses Sverigedemokraterna bara vara marginellt bättre än Moderaterna – 28 procent tycker att SD har den bästa politiken, att jämföra med 27 procent för M. Men vad gäller både invandring och integration har Sverigedemokraterna däremot ett uppenbart försprång framför såväl moderater som socialdemokrater. Hela 40 procent menar att partiet har den bästa invandringspolitiken – att jämföra med 13 procent för S och 12 procent för M. 

Under alliansåren byggde Moderaterna upp en förtroendeskuld gentemot väljarna, inte minst i frågan om invandringen.

Det var invandringsfrågan som tog Sverigedemokraterna in i riksdagen och samma fråga har gjort partiet till Sveriges tredje största. Att SD fortfarande äger denna fråga förvånar föga. Men att Moderaterna – som har bytt fot, stramat åt och kritiserat S för att ge efter för MP i migrationspolitiken – bara uppnår 12 procent är värt att begrunda.

Under alliansåren byggde Moderaterna upp en förtroendeskuld gentemot väljarna, inte minst i frågan om invandringen. Trots att partiets migrationspolitik numera är bra är det få som anser att den är bäst. Måhända är det tillräckligt, så länge M är starkt på andra områden – och är öppet för att samarbeta med det parti som anses vara bäst.

Sammanlagt anses M, KD och SD ha den bästa politiken på tio områden, att jämföra med två för S och V. 

Kristdemokraterna äger två frågor: sjukvård och äldreomsorg. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anses ha bäst politik i varsin fråga; skola och barnomsorg respektive jämställdhet.

Sammanlagt anses M, KD och SD ha den bästa politiken på tio områden, att jämföra med två för S och V. Ett styrkebesked för högerblocket. Men väljarpreferenser är inte statiska och utmaningen för Ulf Kristersson och Ebba Busch blir att vårda väljarnas sympatier fram till valdagen – och därefter konvertera sympatierna till röster.