Facebook noscript imageHur länge dröjer det innan svenska S gör som danska S?
Susanna Birgersson
Ledare
Hur länge dröjer det innan svenska S gör som danska S?
Foto: Martin Sylvest/TT
Foto: Martin Sylvest/TT

Väljarna överger dansk borgerlighet samtidigt som högerpartierna kannibaliserar på varandra. Mette Frederiksen har visat vad som händer när Socialdemokraterna återgår till att vara ett arbetarparti.

Pernille Vermund ser ut som en vinnare. Med sina stora blonda lockar och lyxiga livsstil leder hon det kaxiga uppstickarpartiet Nye Borgerlige som har tredubblat sitt väljarstöd sedan valet 2019. Även partiledaren för Konservative, Søren Pape Poulsen, har glada dagar tack vare ett hastigt fördubblat väljarstöd. Men Dansk folkeparti flämtar efter luft, det stora borgerliga partiet Venstre pyser ihop med häpnadsväckande hastighet och den långsiktiga trenden är att väljarsympatierna ligger med rejäl och växande övervikt på vänstersidan.

Delvis är det borgerlighetens eget fel, men i inte ringa utsträckning är det Socialdemokraternas verk. 

Socialdemokraterna under Mette Frederiksen är allt som Socialdemokraterna under Helle Thorning-Schmidt inte var. Thornings socialdemokrater hörde till den resignerade rörelse som inte trodde att den nationella politiken kunde göra så mycket åt den växande ojämlikheten i samhället. Globaliseringens krafter var för starka. I stället skulle socialdemokratin arbeta för etniska och sexuella minoriteters rättigheter och representation. Från klasskamp till antirasism. I samarbete med den borgerliga oppositionen sänkte Thorning skatten för höginkomsttagare och ersättningarna till socialbidragstagare. Vacklandet hit och dit i migrationspolitiken fortsatte samtidigt som stödpartierna triumferande tilläts luckra upp varje bärande del. Med jämna mellanrum gjorde hon hätska utfall mot Dansk folkeparti.

I valet 2015 förlorade S regeringsmakten samtidigt som Dansk folkeparti blev näst största parti med 21 procent av rösterna.

Mette Frederiksen tillträdde efter valförlusten, valde motsatt strategi och lyckades bilda regering efter valet 2019. Den ekonomiska politiken är vänster. Reformer på arbetsmarknaden görs med fokus på människor i arbetar- och välfärdsyrken. Migrationspolitiken är stram. En självklar del av integrationspolitiken är insikten att inte alla invandrare vill integreras och åsikten att dessa helst bör återvända till sina hemländer när möjlighet finns. Udlændingeminister Mattias Tesfaye räds heller inte att tala klarspråk om hur kopplingarna i Danmark mellan islam och islamism försvårar integrationen av många muslimer. Arbetet mot organiserad brottslighet är effektivt och utvecklas ständigt. Varhelst kriminaliteten börjar breda ut sig och parasitera på samhället, blir den kväst.

Lägg till det en framgångsrik pandemihantering.

Sedan lång tid tillbaka ligger danska S en bra bit över 30 procent. Många progressiva storstadsväljare som tidigare sympatiserade med S har i och för sig vandrat vidare till något av de mindre, socialistiska eller radikala partierna. Men en stor del av arbetarväljarna har lämnat Dansk folkeparti och hittat ”hem” till Socialdemokraterna. Och eftersom de radikalare småpartierna samtidigt får igenom så mycket utbildnings-, välfärds- och klimatsatsningar utgör de ett pålitligt regeringsunderlag, trots allt.

Det är genialt uträknat.

Stefan Löfven och Helle Thorning-Schmidt. 
Foto: Fredrik Persson/TT 

Stefan Löfvens regering påminner om Helle Thorning-Schmidts i början av 10-talet. Han sänker värnskatten och luckrar upp arbetsrätten för att tillmötesgå Liberalerna och Centerpartiet. Samtidigt tillåts Miljöpartiet lägga in sitt veto i invandringspolitiken och stoppa en verkningsfull kriminalpolitik. Och liksom Thorning en gång, bygger han partiidentiteten på att signalera avståndstagande gentemot högerpopulisterna.

Lägg till det en fullständigt förödande pandemihanteirng...

Det kan ta ett år, det kan ta tre år, det kan till och med ta sex år, men ju länge tiden går, desto fler socialdemokrater kommer att kräva att partiet gör samma resa som Mette Frederiksens socialdemokrati har gjort. Den danska instruktionsboken är vidöppen och lättöversatt till svenska.Vill man kunna bedriva offensiv välfärdspolitik måste kostnaderna för invandringen ner och segregationen stävjas. Vill man vara ett arbetarparti kan man inte driva centerpartistisk arbetsmarknadspolitik. Vill man ha tillbaka väljarna från populistpartiet kan man inte varna för tredje riket.

Länge har politik handlat om de rörliga mittenväljarna. Men framtiden kommer att handla om arbetarväljarna. Det är det de danska socialdemokraterna har förstått.

Susanna Birgersson

Susanna Birgersson har arbetat som ledarskribent på ett flertal liberala tidningar och skrivit en bok om likheter och skillnader mellan dansk och svensk kultur och politik. På senare år har hon skrivit alltmer om skärningspunkterna mellan den stora världen och det Roger Scruton kallar ”den lilla världen”, alltså familjen, skolan, kyrkan och lokalsamhället.