Vänstern vill inte ha politisk debatt om knivdådet i Vetlanda. Men den drar sig inte för att göra inrikespolitik av en händelse som inträffat på andra sidan jordklotet. Det är ett enormt hyckleri, skriver Bulletins krönikör Mattias Lindberg.
Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima oroar sig över att dådet i Vetlanda kan komma att ”utnyttjas politiskt”. Detta gör hon cirka två månader efter att själv ha författat en ledartext med rubriken ”Åkesson har dragits med i Trump-kulten”, en text som försöker dra stora inrikespolitiska växlar på en händelse som utspelats långt utanför Sveriges gränser. Även Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg varnar för att dådet kommer att utnyttjas politiskt: ”SD-svansen har redan kört igång”.
SVT Rapport påpekar att de flesta politiker inte vill resonera kring några politiska konsekvenser av händelsen, men att SD:s partiledare Jimmie Åkesson redan nu vill göra det. Sedan intervjuas jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) där hon uttrycker att det är ”otroligt sorgligt och förkastligt att i det här läget försöka plocka politiska poänger på sju personer som blivit attackerade”. Själv varnade hon på Twitter den 21 januari för att ”Trump är livsfarlig” och passade på att både varna för att samma strömningar växer i Europa och att varna för SD.
Faktum är att under årets första månader har massor av inrikespolitiska poänger försökt tas på stormningen av den amerikanska kongressen. Anders Lindberg har skrivit en text med rubriken ”SD skulle fuska som Trump om de kunde”. Socialdemokraterna har faktiskt som uttalad strategi att försöka koppla samman SD med händelserna i USA.
Peter Hultqvist (S) har flera gånger den senaste tiden försökt koppla samman SD med Trump, och försökt framställa hela den politiska oppositionen som mer eller mindre illegitim
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har flera gånger den senaste tiden försökt koppla samman SD med Trump, och försökt framställa hela den politiska oppositionen som mer eller mindre illegitim eftersom den kan tänka sig att regera trots att stöd i så fall behövs från ett enligt Hultqvist högerextremt parti. Detta har fortgått utan några nämnvärda ifrågasättanden från public service eller annan media.
Statsministern själv var väldigt snabb efter händelsen i Vetlanda med att dra slutsaten att ”Det här är ingen migrationsfråga”. Däremot drog han i januari snabbt kopplingar mellan svensk inrikespolitik och stormningen i USA, och varnade att samma sak kunde hända i Sverige. Vid årets första partiledardebatt i riksdagen sade han att: ”Vi vet att det finns krafter som vill undergräva demokratin även här”.
Den man som begärts häktad för att ha knivskadat sju personer i Vetlanda är enligt SVT Rapport en afghansk medborgare som sökt asyl som minderårig våren 2016. Han är tidigare dömd för ringa narkotikabrott, och i den brottsutredningen kom man fram till att han hade kraftiga humörsvängningar och tidigare medicinerat för psykiska besvär. Han har fått sitt uppehållstillstånd förlängt i omgångar.
Uppenbarligen finns här en koppling till utformningen av svensk migrationspolitik, men också till svensk kriminalpolitik.
Sverige var destinationsland för nästan 30 procent av EU:s ensamkommande asylsökande under 2015. Det är knappast en slump att en så stor andel valde att komma till just Sverige. Bara cirka en tiondel av de ensamkommande 2015 kom från krigets Syrien. Uppenbarligen finns här en koppling till utformningen av svensk migrationspolitik, men också till svensk kriminalpolitik.
Efter vågen av ensamkommande i slutet av 2015 har flera larm kommit om problem bland ensamkommande. Expressen skriver 2017 att ”en heroinvåg slår mot Uppsala och 100 ensamkommande ungdomar uppges vara fast i tungt missbruk”. Enligt Upsala Nya Tidning misstänks afghanska och marockanska gatubarn stå för en stor del av personrånen.
Barnombudsmannen har larmat om att ensamkommande försvinner, och att de hamnar i gatumiljö ”där vardagen ofta kantas av exploatering, kriminalitet och droger”. GP Ledare skriver angående händelsen i Vetlanda att ”Vetlandabor vittnar om att det blivit otryggt i centrum om kvällarna, om droghandel och unga män som drar runt till synes planlöst”. Visst finns här en uppenbar koppling till de senaste årens migrations- och kriminalpolitik.
Det är ett enormt hyckleri av flera politiker och opinionsbildare inom vänstern att själva göra långsökta kopplingar mellan stormningen av kongressen i USA och svenska partiledare, men att samtidigt sky politisk diskussion kring politiska sakfrågor som uppenbarligen påverkat dådet i Vetlanda.
TEXT: Mattias Lindberg, krönikör i Bulletin.
Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.