Facebook noscript imageVåldsamma upplopp i Sydafrika – minst 75 döda
Nyheter
Våldsamma upplopp i Sydafrika – minst 75 döda
Människor kastar sten på polisen medans de plundrar 
 en butik i Katlehong, i östra Johannesburg. Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Människor kastar sten på polisen medans de plundrar en butik i Katlehong, i östra Johannesburg. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Omfattande våldsamheter har drabbat Sydafrika sen landets före detta president Jacob Zuma fängslats. Upploppen är bland de värsta i landet sen 90-talet, rapporterar flera medier.

Efter gripandet av Sydafrikas före detta president Jacob Zuma, 79, har landet drabbats av upplopp, plundring och anlagda bränder. Enligt myndigheter har våldsamheterna lett till att minst 75 personer dödats samt att situationen ännu är långt från att vara under kontroll.

På sociala medier sprids bilder och videos av nedbrända sjukhus, plundrade butiker och skottlossning på öppen gata.

Människor plundrar ett shoppingcenter i östra Johannesburg. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Enligt polischefen Mathapelo Peters, har en stor andel av dödstalen kommit i samband med att mat-, sprit- och klädbutiker plundrats i provinserna KwaZulu-Natal och Gauteng, två områden som drabbats avsevärt av upploppen, rapporterar Daily Mail.

Peters förklarar vidare att det rör sig om 27 respektive 45 dödsfall i de två provinserna. Han berättar också att polisen utreder flertalet dödsskjutningar samt dödsfall som drabbat personer i samband med att de försökt spränga upp bankomater.

I Johannesburgs stadsdel Soweto beräknas minst tio personer trampats till döds i en plundrad shoppinggalleria.

Läs även: Massiva protester på Kuba: Vill ha frihet

Militär har satts in

Militär har satts in av regeringen för att hjälpa till med att dämpa upploppen. Framförallt ska militären utgöra så kallade ”försvarsstyrkor” som innebär att soldaterna fokuserar på att skydda folks bostäder och affärer. Totalt har 2 500 soldater utplacerats.

Soldater patrullerar utanför ett shoppingcenter i Vosloorus, Johannesburg. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Polisen har försökt dämpa våldsamheterna bland annat med hjälp av chockgranater och gummikulor.

I nuläget har 1 234 personer gripits men den siffran väntas stiga. Enligt Daily Mail ska även flertalet kvinnor, barn och äldre personer gripits för att ha deltagit i plundringen.

Läs även: Luksjenkos nya vapen mot EU: Migranter

Anklagade kommissionen för partiskhet

2018 tvingades Zuma bort från posten som president av regeringspartiet ANC efter avslöjanden om korruption och sviktande opinionsiffror.

Gripandet av den före detta presidenten kommer efter att han vägrat vittna i en korruptionshärva som tagit plats mellan 2009-2018.

Zuma anklagade utredningskommissionen för att ha varit partisk och krävde att dess chef, Raymond Zondo, klev åt sidan. Till följd av detta begärde Kommissionen att landets högsta domstol skulle fastställa att Zuma gjort sig skyldig till lagtrots, vilket i grova fall kan leda till fängelse. Zuma kommer sitta 15 månader i fängelse.

Den före detta presidenten Jacob Zuma på en presskonferens tidigare i juli. Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT

Sittande presidenten Cyril Ramaphosa – som Zuma anklagat för att bedriva häxjakt mot honom och flera av hans medarbetare – säger att upploppen är de värsta landet haft sen 1990-talet. Han menar att situationen har utnyttjats av ”opportunistiska brottslingar” som anstiftar kaos för att rättfärdiga sitt plundrande.

– Tillsammans kommer vi att besegra de som vill destabilisera vårt land. Vi kommer stå som ett folk – enade mot våldsamheterna – och enade i vårt engagemang för fred, lag och ordning, skriver Ramaphosa på Twitter.

Under onsdagen meddelade President Ramaphosa att han överväger att placera ut ytterligare trupper på gatorna, rapporterar Reuters.

Läs även: Haitis president mördad i sin privata bostad

Läs även: Talibanerna: Vi kontrollerar 85 procent av Afghanistan

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu