Den 1 november går danskarna till val. Det är det socialliberala partiet Radikale Venstre som ligger bakom nyvalet, då de hotat med att fälla regeringen om man inte utlyste nyval. Det danska valet om en vecka kan sluta hur som helst.
Valet till Folketinget väntas bli en spännande match mellan det vänstra och högra blocket, möjligen även andra partier. För närvarande är det väldigt jämnt mellan blocken och de senaste opinionsundersökningarna visar en marginell fördel till vänsterblocket.
Det kan dock sluta hur som helst. Förra veckan rapporterade danska TV2, med hänvisning till en undersökning utförd av Electica, att 65 procent av de danska väljarna fortfarande inte hade bestämt sig för hur de skulle rösta i valet.
Det som därtill gör det svårt att förutse ett möjligt resultat är att Socialdemokratiet med statsminister Mette Frederiksen i spetsen går till val med på att bilda en regering över blockgränserna i den politiska mitten. Även Radikale Venstre och det nystartade Moderaterne har förespråkat en blocköverskridande regering.
Detta är i sig en bidragande faktor till varför många väljare fortfarande är osäkra på hur de ska rösta, just att partierna kan ingå i helt olika koalitioner och att flera nystartade partier är med i matchen.
Partierna
Störst stöd har för närvarande statsminister Frederiksens Socialdemokratiet med närmare 26 procent enligt de senaste opinionsundersökningarna, följt av huvudmotståndaren högerkonservativa partiet Venstre, som ligger på 13 procent.
Däremot får varken höger eller vänster uttalat stöd av de nystartade Moderaterne och Danmarksdemokraterne. Därmed utmanas den sittande statsministerns Socialdemokratiet rejält av just dessa partier.
Nystartade Moderaterne leds av före detta statsministern Lars Løkke Rasmussen. Stödet för partiet ökar snabbt i och med fokuset på sjukvårdsfrågor som är en viktig valfråga för många danskar. Enligt den senaste opinionsundersökningen hade Moderaterne över 11 procent av rösterna.
Även stödet för Danmarksdemokraterne växer, ett nystartat parti som leds av tidigare ministern Inger Støjberg. Det råder dock delade meningar om partiet då Støjber dömdes till 60 dagars fängelse 2021. Det tycks dock inte vara ett stort problem, enligt de senaste opinionsmätningarna kan partiet bli Danmarks tredje största parti med mer än tio procent av rösterna.
Hur kommer det att sluta?
Även om vänsterblocket ligger i knapp ledning mot högerblocket, ser det ut att kunna sluta hur som helst. Högerpartierna, framför allt nystartade Moderaterne och Danmarksdemokraterne, fortsätter att växa.
Samtidigt finns fortfarande splittringar i vänsterblocket mellan Socialdemokratiet och Radikale Venstre, som var det parti som hotade att fälla regeringen och därmed låg bakom nyvalet. Även Alternativet som är ett stödparti till Socialdemokratiet ser ut att åka ur danska Folketinget om stödet inte ökar fram till valet.
Oavsett vilket så har varken högerblocket eller vänsterblocket egen majoritet. Tidigare har blockpolitiken stått stadig i Danmark och det vinnande blocket har fått majoritet, men med de nytillkomna partierna och deras stora stöd, kan Danmark eventuellt få en mittenregering.
Det är svårt att säga, det är inte längre vänsterblocket mot högerblocket, och de nytillkomna partierna utmanar den traditionella uppdelningen i höger och vänster. Därför kan regeringsbildningen efter valet väntas dra ut på tiden i Danmark.
Om mindre än en vecka går danskarna till val, och då får vi se om de nykomna partierna kan röra om i spelet tillräckligt mycket, eller om det blir en traditionell höger- eller vänsterregering.
Läs även: ÅSIKT: Ta efter Danmark - inför så kallade “bandepakke”