Facebook noscript imageIntervju: Charlie Weimers (SD) om Iran, Nato och Erdoğan
Fokus
Intervju: Charlie Weimers (SD) om Iran, Nato och Erdoğan
Sverigedemokraternas Charlie Weimers i Europaparlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT
Sverigedemokraternas Charlie Weimers i Europaparlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT

Charlie Weimers är europaparlamentariker för Sverigedemokraterna och har varit öppen med sin kritik mot Iran och mot Sveriges sätt att förhandla med Turkiet om Natomedlemskap.
– Vi kan inte gå med på krav från Turkiet som strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter.

Bulletin är på plats i Strasbourg och fick möjligheten att intervjua Sverigedemokraternas europaparlamentariker Charlie Weimers. Sverigedemokraterna sitter i partigruppen Gruppen europeiska konservativa och reformister (ECR).

Han är en av få svenska politiker som öppet och direkt kritiserar den iranska regimen.

Han är frispråkig i sin kritik och redan i oktober förklarades han persona non grata av mullorna i Iran, vilket han på Twitter kommenterade med att han såg det som ”en ära”. Sanktionen från Iran har inte stoppat honom från att fortsätta kritisera och uppmana Sverige att stoppa all handel med Iran.

– De som förordar en mjuk linje mot regimen lider av bristande fantasi, de tror att den handel vi har idag med Iran skulle gå förlorad och ingenting skulle komma istället, men då har de glömt att det iranska folket är välutbildat, att just nu handlar de med islamistisk kleptokrati.

Weimers anser att Sverige glömmer att de istället i framtiden kan förhandla med ett fritt Iran, med en marknadsekonomi. Han menar att handeln med Iran då kommer att vara mycket större och mer fruktsam än vad den är idag. Han poängterar att det är många svenskar som varnar honom för hans frispråkiga kommentarer gentemot den iranska regimen.

– Den poängen är viktig att göra gentemot de som varnar för att min linje strider mot svenska intressen. Tobias Billström har inte sagt det rakt ut, men har väl den linjen i sitt huvud, han drivs av den linjen.

Han poängterar vidare att det man inte får glömma är att Iran är en destabiliserande kraft i hela Mellanöstern och deras politik driver människor på flykt. Enligt honom bör det därför ligga i Sveriges intresse att få slut på den destruktiva iranska regimen för att undvika att utsätta Europa och i förlängningen Sverige för ett ökat migrationstryck.

Weimers vill se hårdare tag från den svenska regeringen gentemot Iran. Enligt honom görs alldeles för lite från svenskt håll och mer bör göras. Han menar bland annat att Sverige måste ta ledningen i att klassificera Islamiska revolutionsgardet (IRGC) som en terrororganisation.

– Sverige måste ta ledningen i att få ministerrådet att klassificera Islamiska revolutionsgardet som en terrororganisation, för det är vad de är. Jag hoppas också att man ser kärnvapenförhandlingarna för den charad det är och att de pengar som iranska staten just nu får in genom handel med Europa går till att stödja regimen och deras lakejer, förklarar Weimers.

Han menar att man genom fortsatt handel med Iran bidrar till att hålla den iranska regimen under armarna och vid liv. Där måste Sverige ändra inriktning och sluta förhandla med Iran, menar Weimers. Samtidigt som han beklagar den svenska inställningen till Iran, tycker han även att Sveriges hantering av Natomedlemskapet varit bristfällig.

Nato och Erdoğan

– Sverige måste naturligtvis hantera Natoansökan inom ramen för vår grundlag, vi kan inte gå med på krav från Turkiet som strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter, den saken är klar.

Istället anser Weimers att Sverige borde försöka samordna med andra länder i Nato för att kunna ro den svenska ansökan i hamn, inte minst med USA. Han menar att Turkiet använder sig av Sveriges utsatta situation för egen vinning.

Enligt Weimers handlar det om att Turkiet använder sig av denna situation för att kunna växla in så många fördelar som möjligt, och det menar han att den svenska regeringen inte ska vara blind inför. På frågan om Sverige hade kunnat haft ett annat angreppsätt för att tackla Natofrågan och Turkiets motsättning säger han:

– Jag tror att Sverige kunde ha varit något mer cyniskt när man gick in i denna process, ja, avslutar Weimers.

Gabriella Mait

Reporter