Facebook noscript imageIntervju: Kärnkraft, Rushdie och Bolton – når USA och Iran ett avtal?
Fokus
Intervju: Kärnkraft, Rushdie och Bolton – når USA och Iran ett avtal?
Enligt advokaten Nima Rostami är Irans president Ebrahim Raisi mer hårdför än sin företrädare. Foto: Privat / Iranian Presidency Office/AP/TT
Enligt advokaten Nima Rostami är Irans president Ebrahim Raisi mer hårdför än sin företrädare. Foto: Privat / Iranian Presidency Office/AP/TT

Bulletin har pratat med advokat Nima Rostami om hur Iran under senaste året blivit alltmer aggressivt. Det har varit svårt att förhandla med landet om ett nytt kärnkraftsavtal och alltmer pekar på att Iran ligger bakom mordförsöket på Rushdie och även Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton. Kommer det att sätta käppar i hjulet för förhandlingarna?

För närvarande försöker EU, USA och Iran komma överens om ett nytt kärnkraftsavtal. Tidigare hade den amerikanske presidenten Donald Trump upphävt det befintiga avtal som fanns på plats när han tillträdde som president.

Nu försöker parterna komma överens om ett nytt avtal. Syftet med det nya avtalet är att begränsa Irans kärnkraftsverksamhet i utbyte mot sanktionslättnader. Något som Iran haft flera invändningar mot.

Tidigare har Iran krävt att USA tar bort det iranska revolutionsgardet från sin lista över utländska terrororganisationer. Något som USA inte gått med på. Istället har Iran nu krävt en framtida kompensation om USA drar sig ur kärnkraftsavtalet igen.

Nima Rostami, advokat och samhällsdebattör med inriktning på iranska frågor, säger att det inte är konstigt att Iran ställt så många krav på USA, och syftar på Irans nuvarande president Ebrahim Raisi.

– Irans nya president är mer hårdför och tillhör en mer konservativ falang. Innan han tillträdde hade hans konservativa falang kritiserat den föregående presidenten för att vara för tillmötesgående mot USA. Det har därför varit en prestigefråga att den nya presidenten ska ställa krav på USA och inte tvärtom.

Rostami menar att detta har legat till grund för varför Iran har dragit ut på förhandlingarna och varför det har varit svårt att komma fram till ett nytt kärnkraftsavtal.

Däremot menar Rostami att det nuvarande försämrade ekonomiska läget i Iran har gjort landets ledning mer desperat. Ekonomin i landet har under den senaste tiden försämrats avsevärt och ett nytt avtal skulle innebära sanktionslättnader, vilket skulle hjälpa den iranska ekonomin.

– Nu när ekonomin går dåligt och de tidigare sanktionerna kvarstår, så måste man hitta lösningar, annars är läget ohållbart. Det ser ut som att det kommer att komma något avtal inom kort. För Iran vill ha ett avtal och då blir det ett avtal, säger Rostami.

Salman Rushdie och John Bolton

På frågan om attacken på Rushdie kan sätta käppar i hjulet för avtalet, säger Rostami att det inte är troligt. Iran har officiellt gått ut med att man inte ligger bakom attacken. Landets utrikesdepartements talesman Nasser Kanani sade efter attacken att “Salman Rushdie och hans supportrar har sig själva att skylla för det som hände. Yttrandefriheten rättfärdigar inte Salman Rushdies förolämpningar av religionen och kränkning av dess helighet.”

Utrikesdepartementet förnekar däremot all iransk inblandning i mordförsöket på Rushdie. Något som Rostami menar kan vara sant vad gäller utrikesdepartementet, men det betyder inte att Iran inte ligger bakom attacken.

– Utrikesdepartementet har förnekat detta, men deras ord betyder ingenting. De kan påstå det för de har inte ens någon aning. Det är Irans ledare och revolutionsgardet som styr över sådana frågor. För det är deras ensak och de gör som de vill. Iran ligger med stor sannolikhet bakom attacken, säger Rostami.

Islamiska revolutionsgardet har även visat sig ligga bakom mordförsöket på Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. En man vid namn Shahram Poursafi med kopplingar till revolutionsgardet har ställts inför rätta, åtalad för mordförsöket på Bolton.

Mordplanerna mot Bolton är bara den första av flera som väntar. Bolton var en viktig figur i samband med elimineringen av revolutionsgardets dåvarande ledare Soleimani. Iran har utlovat hämnd för att man dödade Soleimani.

– Iran har tydligt lovat hämnd, det kan ske när som helst. De handlar inte om att skada amerikanska intressen, utan individer som har varit drivande i Trumpadministrationen, likt Trump själv, Bolton, Pompeo, de är måltavlor, säger Rostami.

Vad händer med kärnkraftsavtalet?

Rostami tror inte att attackerna kommer att stoppa kärnkraftsavtalet mellan parterna. Det kommer inte heller att stoppa Iran från att fortsätta eftersöka hämnd för USA:s mord på Soleimani:

– Attackerna kommer inte sätta stopp för Iran och USA att uppnå ett avtal. Båda parterna vill ha ett kärnvapenavtal. För Iran så kommer inte ett kärnvapenavtal med USA innebära att man lägger ner sin politiska islamiska mål. Inget talar för att de kommer att lägga ner den politiken.

Rostami menar att de inte är någon tvekan om att Iran ligger bakom attackerna på Rushdie och Bolton. Mycket tyder på just det. Rusdhies attentasman visade sig sympatisera starkt med revolutionsgardet och Ayatollah Khomeini som utlyste en fatwa för mordet på Rushdie. Gärningsmannen bakom mordförsöket på Bolton var också en person med kopplingar till revolutionsgardet.

USA väljer trots denna information att fortsätta förhandla sig fram till ett kärnkraftsavtal med Iran. Det ser dessutom ut att lotsas i hamn inom en snar framtid med hjälp av EU:s medling.

Hur rättfärdigt är det egentligen att USA sluter ett avtal med Iran som visat sig vara mer aggressiva mot Väst än någonsin?

Läs även: Sture Alléns eftermäle undkommer inte Rushdie och Arnault

Gabriella Mait

Reporter