Facebook noscript imageInvestment-vd: Kriminella nätverk utgör ett existentiellt samhällshot
Ekonomi
Investment-vd: Kriminella nätverk utgör ett existentiellt samhällshot
John Hedberg, vd för investmentbolaget Creades. Foto: Pressbild/ Henrik Montgomery/TT.
John Hedberg, vd för investmentbolaget Creades. Foto: Pressbild/ Henrik Montgomery/TT.

John Hedberg, vd för investmentbolaget Creades, kommenterar i sin senaste halvårsrapport den organiserade brottsligheten i Sverige. ”En skrämmande utveckling som i förlängningen utgör ett existentiellt samhällshot”, skriver han.

Investmentbolaget Creades, vars största ägare är finansmannen Sven Hagströmer, har innehav i bland annat online-banken Avanza och nätapoteket Apotea, båda företag som har gått starkt under pandemin.

Den senaste halvårsrapporten inleds dock med en kommentar till någonting helt annat: hur den organiserade brottsligheten kopplar ett allt starkare grepp om landet.

Läs även: Polisen: Grov organiserad brottslighet bakom cyberattackerna

Med hänvisning till en ledartext i Dagens Industri konstaterar vd John Hedberg att marknaden för beställningsmord idag uppvisar en tillväxt som med marknadstermer kan beskrivas som hälsosam.

”Precis som i den vanliga ekonomin lever ingen värdekedja i isolering utan samverkar med samhället i övrigt, t.ex. genom att det ackumulerade våldskapitalet i kriminella nätverk i allt högre grad påverkar såväl vardagsliv som myndighetsutövande, exemplifierat i all sin vidrighet genom den polisman som nyligen sköts till döds i Biskopsgården”, skriver han.

Att motverka utvecklingen borde ses som en kärnverksamhet för regering och riksdag, men i stället har problemen försummats under lång tid av flera olika regeringar, menar han.

Syftet är dock inte att sprida politikerförakt, betonar han: ”Vi lever ju i ett land där vi själva väljer våra politiker och det står oss alla fritt att engagera oss och till och med kandidera. Vi har precis de politiker och den regering vi förtjänar.”

Eftersom rapporten färdigställdes mitt under regeringskrisen avslutar han med att ”tyvärr i vårt fall, här och nu, tydligen ingen alls”.

Påverkar näringslivet

John Hedberg påpekar att han i sina vd-kommentarer alltid brukar utgå från någon aktuell händelse – det kan handla om en film, en bok eller pandemin.

När det gäller den organiserade brottsligheten ser han en tydlig koppling till hur Creades kan påverkas, även om den än så länge inte har haft någon direkt inverkan på enskilda innehav. Näringsliv, politik och samhälle hänger ihop, och när något av dem förändras påverkas de andra delarna, menar han.

Läs även: Mats Skogkär: Gängen har inga rekryteringsproblem

– Vi har ju i Skandinavien och Sverige haft lyxen att ha ett samhälle med låg kriminalitet, hög tillit och obefintlig korruption och om det är på väg att ändras så påverkar det så klart i förlängningen våra förutsättningar att investera och verka, säger han.

Hittills har han inte fått några rapporter från företag om att brottsutvecklingen gjort det svårare att göra utländska rekryteringar. Bilden av Sverige tycks än så länge vara oförändrad.

– Jag skulle nog säga att det är min egen och vår egen oro, och det är väl naturligt att det är vi som lever i landet som kanske först upptäcker och reagerar på om saker är på väg åt fel håll.

Positiva reaktioner

Reaktionerna på hans senaste vd-kommentar, som DI var först att rapportera om, har överlag varit positiva, men kanske något fler än förväntat.

Vad säger du om någon tycker att en sådan kommentar hör hemma i ett Facebookinlägg?

– Det kan höra hemma i ett Facebookinlägg också. Jag tycker inte att det är jättekonstigt att vi som är i näringslivet har tankar och synpunkter på saker som händer i samhället, precis som det också går åt andra hållet. Det finns många som har synpunkter och tankar kring näringslivet. Jag tycker det i grunden är positivt.

Läs även: Över 40 rån och inbrott i hans butik i centrala Sundsvall – inget är uppklarat

I det andra kvartalet uppgick Creades resultat efter skatt till 492 miljoner kronor, jämfört med 1,32 miljarder kronor under samma period förra året. Substansvärdet – företagets tillgångar minus skulder – per aktie ökade med sju procent, vilket var i linje med OMXSGI, det index som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen.

Sören Billing