Borde statsråd undvika att kritisera enskilda journalister? Katerina Janouch och Ivar Arpi – som båda fått sina åsikter uppmärksammade av regeringspolitiker – har delvis olika åsikter i frågan.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har den senaste månaden kritiserats för att på Twitter angripa enskilda journalister och opinionsbildare – ett beteende som flera debattörer och ledarskribenter har liknat vid USA:s förra president Donald Trumps.
Det var i slutet av juli som ett meningsutbyte uppstod mellan opinionsjournalisten Ivar Arpi och Morgan Johansson, bara några veckor efter att den senare beskrivit en text av krönikören Anna Björklund som ”en av de mest omdömeslösa texterna om en svensk politiker sedan Gunnar Unger drog igång Palme-hatet på 1950-talet”.
När ledarskribenten Paulina Neuding kritiserade Morgan Johansson i SvD för sina ”påhopp på enskilda journalister” svarade han i ytterligare en tweet att ”överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen”.
Debatt om Sverigebilden
Det är inte första gången som en regeringspolitiker går till angrepp på enskilda debattörer och journalister. I februari 2017 kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) åsikter som journalisten och författaren Katerina Janouch framfört om svensk invandringspolitik i en tjeckisk webb-tv-kanal.
– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande, sade statsministern till Aftonbladet vid det internationella ekonomiska toppmötet i Davos.
Katerina Janouch beskriver den efterföljande perioden som obehaglig. Bokhandlare plockade bort hennes böcker och planerade föreläsningar ställdes in.
– Stefan Löfven fick mycket kritik för sitt uttalande och mig veterligen har han inte svarat på kritiken. I min värld är det endast i diktaturer som den politiska makten trakasserar och förföljer människor som de anser vara dissidenter, säger hon.
Hon menar att de saker hon sade i det tjeckiska tv-programmet är samma saker som ledande politiker, även inom Socialdemokraterna, säger i dag – att konsekvenserna av en hög invandring nu visar sig i samhället.
Men ska inte även politiker kunna ge sig in i den allmänna debatten och ge sin syn på sina meningmotståndare?
– Politiker ska naturligtvis gärna ge sig in i debatten och recensera samhällsfrågor på ett generellt plan och framför allt kunna kritisera andra politiker. Men här talar vi om en person med den största politiska makten i Sverige – statsministern – som går in och kritiserar en enskild journalist och kulturarbetare.
Hon går så långt som att jämföra Sverige med en diktatur när ministrar desavouerar enskilda medborgare.
– Vänsteretablissemanget i Sverige gick ju själva i taket när Donald Trump gjorde samma sak. Dubbelmoralen är total. Det gäller tydligen andra regler när överträdelserna begås av vänsterliberala. Om inte det är diktatur så vet jag inte vad diktatur är, säger Katerina Janouch.
Välkomnar debatt
I Ivar Arpis fall handlade det om att han gett justitieministern kritik för att Sverige har flest antal skjutningar i Europa, samt anklagat honom för att ha förhindrat att så kallade förvaringsstraff införs.
Morgan Johansson svarade med att fråga vad Ivar Arpi själv hade gjort i politiken, samt att påpeka att Ivar Arpi i en tidigare tweet skulle ha försökt att förringa stormningen av Kapitolium tidigare under året.
Ivar Arpi anser dock att Morgan Johansson är i sin fulla rätt att kritisera ledarskribenter och andra opinionsbildare, som själva ofta har en stor maktbas i opinionen.
– Jag är mest förvånad över att han hinner twittra så mycket som han gör – han twittrar flera gånger om dagen. Han är ju för sjutton justitieminister, han har minst sagt mycket annat han borde ta tag i, säger han.
Ivar Arpi anser snarare att det är bra att politiker ger sig in i debatten och säger vad de tycker om opinonsbildande journalister – så länge det handlar om offentliga personer.
Hoppas på klavertramp
– Och om jag ska vara ärlig vill jag gärna att Morgan Johansson twittrar ännu mer om mig. Jag är av uppfattningen att han ofta trampar i klaveret med sina tweets och att det i slutändan snarare biter honom själv i ändan och kanske så småningom leder till att han förlorar sin position.
Han jämför Morgan Johansson med Donald Trump, men menar att av samma anledning som Donald Trump vann sina väljares förtroende genom ett yvigt och offensivt twittrande, förlorar Morgan Johansson sina väljares förtroende.
– Donald Trumps anhängare såg honom som en outsider som ifrågasatte etablissemanget. Men Morgan Johansson tillhör redan etablissemanget, och har ändå mage att från sin maktposition vara offensiv mot enskilda personer i sitt twittrande.
– Jag välkomnar fler klavertramp av Morgan Johansson, säger Ivar Arpi.
Stefan Löfvens kommentar angående Katerina Janouchs medverkan i tjeckisk tv var däremot på en helt annan nivå, menar Ivar Arpi.
– I det fallet handlade det om en artikel som handlade om hur politiker ville bevara en ljus bild av Sverige inför omvärlden. Man får intryck av att statsministern anklagar en enskild journalist för att svika sitt land genom att påtala de allvarliga problem som finns, säger han.
Läs även: Strandhäll och Johansson (S) till attack på journalisten Lamotte
Läs även: Dahlman – Johanssons påhopp på Arpi osar desperation