Facebook noscript imageLindberg: Jerzy ”Bagdad-Bob” Sarnecki gör det igen
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Jerzy ”Bagdad-Bob” Sarnecki gör det igen
Jerzy Sarnecki Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Jerzy Sarnecki Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Trots skenande grov kriminalitet så lyckas Jerzy Sarnecki återigen komma undan i SVT med att invandringen inte påverkat brottsligheten. Hur osannolikt det än kan låta för resten av befolkningen i landet. Det är bara att gratulera Sarnecki till tiden i rutan.

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki låter sig inte stressas av att de flesta bedömare och politiker nu kopplar den exceptionella kriminaliteten till invandringen. Han sitter lugnt i båten med Anders Holmberg på SVT och drar bortförklaringar, den ena fantasifullare än den andra.

Utrikes födda har ökat sin andel av befolkningen. Dessa är kraftigt överrepresenterade för mord. Alltså borde det dödliga våldet ha ökat. Men det har det inte. Alltså har invandringen inte påverkat morden. Så går huvuddragen i Sarneckis resonemang. Att inrikes födda svenskars mordfrekvens har gått ner förklarar han som att de knuffats upp på samhällsstegen som en följd av invandringen.

Det behövs egentligen bara en snabb jämförelse mellan Sveriges och Västeuropas utveckling av mordfrekvens de senaste 30 åren för att förstå att Sarnecki har fel. Sveriges mordfrekvens var 1,1 år 1990. Sedan gick den ner till och var som lägst 0,7 år 2012. 2018 var den tillbaka på 1,1 igen.

Läs även: På cykeltur med Sarnecki

Västeuropa hade en mordfrekvens på 1,7 år 1990. Denna har sedan relativt stadigt gått ner till 1,0 år 2018. Västeuropas mordfrekvens har alltså gått ner med drygt 40 procent under perioden, medan Sveriges är tillbaka på samma nivåer som för 30 år sedan.

Det kan finnas flera förklaringar till att dödligt våld gått ner i väst. Till exempel kan snabbare vård på grund av mobiltelefoner ha bidragit, även bättre sjukvård. Troligen har också arbetare och medelklass i väst förändrat sina värderingar under perioden. Man har fått en lägre acceptans för användning av våld som metod för konfliktlösning.

Sarneckis argument att invandringen inte kan ha påverkat antalet mord faller alltså. Det förefaller istället troligt att om vi inte haft den stora migrationen från konfliktområden så hade morden fallit ungefär lika mycket som i övriga Västeuropa.

Om Sveriges dödliga våld också hade fallit med 40 procent så hade vi nu haft cirka 40 mord färre i Sverige per år. Men denna möjliga minskning har istället ätits upp av cirka 40 gängmord per år. Det är förklaringen till varför just Sveriges mordfrekvens är relativt oförändrad. Med en sådan utveckling hade vi haft cirka 60–70 mord per år, lite fler än Norge även sett till befolkningen, men med en liknande utveckling.

Är det så farligt med 40 mord extra per år då? Vi är väl fortfarande ett rätt tryggt land jämfört med Colombia och Mexiko? Visst, men detta handlar inte bara om 40 mord extra. Det dödliga våldet är bara toppen på isberget av allt lidande skapat av den upptrappade gängkriminaliteten och andra konsekvenser av migrationen.

Handlare i utsatta områden står sig slätt mot gängen och får överväga att lägga ner sin verksamhet. Boende i utsatta områden får dagligen se gängens öppna knarkhandel på gator och torg. Föräldrar till ungdomar som rånats vågar inte anmäla på grund av risken för repressalier.

Läs även: Lindberg: Dags för kriminologerna att be om ursäkt

Vi har fått läsa att kommunanställda i Göteborg ska kunna få eskort av väktare på grund av skottlossningar, bilbränder och vägspärrar, de senare som kontrolleras av en klan. Enligt polisen har släktbaserade kriminella nätverk infiltrerat alla nivåer av civilsamhället i Södertälje. I dag finns 40 släktbaserade kriminella nätverk som har kommit till Sverige med syfte att organisera och systematisera kriminalitet.

En forskare räknade 2017 med att cirka 240 000 unga levde under hedersförtryck i Sverige. Närmare 300 personer reste ner för att strida för IS och liknande terrororganisationer mellan 2012 och 2016. Dåvarande Säpo-chefen Anders Thornberg rapporterade 2017 om en explosionsartad ökning av våldsbejakande islamistiska extremister.

Många kvinnor som dristat sig till att kritisera hedersförtrycket eller kartlägga islamister lever under hot med skyddad identitet. När Sveriges största nyhetssajt på arabiska skrev om Lars Vilks död var nästan samtliga som kommenterade glada över nyheten.

Under tiden sitter Jerzy Sarnecki i tv-studion och intygar år efter år att allt ändå är relativt lugnt. Man kan förresten undra varför just Sarnecki nästan alltid är ensam forskare i studion när han framträder i STV. Borde han inte ställas mot andra forskare någon gång? Är det för att han betraktas som objektiv och neutral av SVT?

SD:s Mattias Karlsson anklagade en gång Jerzy Sarnecki för att ha agerat som svensk kriminologis ”Bagdad Bob”. Hänvisningen var till Saddams Husseins informationsminister som intygade att läget var lugnt ända fram tills amerikanska styrkor intagit Bagdad. Referensen känns inte helt tagen ur luften.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.