Den senaste tidens våldsvåg har inneburit en ytterligare brutalisering av det grova gängvåldet i Sverige med flera dödsoffer på väldigt kort tid. Och när det kommer till sprängdåden så är det bara Mexiko som är värre bland icke-krigsdrabbade länder. Det menar kriminologen och docenten Ardavan Khoshnood i en intervju med Bulletin. För att bryta trenden krävs både kortsiktiga och långsiktiga lösningar.
– De kortsiktiga handlar om det som jag brukar kalla för ”polis och batong”, säger han.
På frågan hur han ser på utvecklingen gällande gängvåldet i Sverige svarar Khoshnood:
– Egentligen är det ju ingenting som är nytillkommet. Vi har haft ett problem med det här under en 15-årsperiod nu med skjutningar som har ökat alltmer och med sprängningar som har legat på stabil hög nivå, kanske till och med minskat något.
– Så det är inte direkt något nytt. Men vad vi ser nu är den här våldsvågen som är ny och som på väldigt kort tid har skördat flera liv. Det är det som gör att den blir så anmärkningsvärd.
Kriminologen tillägger att faktumet att personer utan någon som helst koppling till gängkriminalitet faller offer samt att det nu rör sig om väldigt rejäla explosioner också gör den nya våldsvågen unik.
Sprängdåd: Saknas data i flera länder
När det kommer till sprängdåden och mer specifikt handgranater är det egentligen bara Mexiko som är värre.
– När det gäller just handgranater så är det en studie som visar att Mexiko har fler attacker med handgranater än vad Sverige har. Det är det som gör att vi ofta tar upp Mexiko som ett exempel, säger Khoshnood.
I det fallet handlar det om data som bland annat kommer från medierapporteringar.
– Men annars finns det ingen data från så många andra länder, för andra länder har inte särskilt mycket problem med sprängningar. Det händer enstaka gånger här och var i Västeuropa, men absolut inte i närheten av de nivåer som vi är på här i Sverige.
Vad beror den här utvecklingen på?
– Just nu beror det på den här konflikten som pågår i ledarskiktet för Foxtrot. Det är det som står bakom den här nya våldsvågen.
”En totalt misslyckad integration”
Gällande utvecklingen i Sverige över längre tid säger Ardavan Khoshnood att vi inte vet vad som är anledningen bakom.
– När jag säger att vi inte vet det så menar jag att vi rent vetenskapligt inte vet det. Det finns inga studier som kan peka på vad anledningen är. Men högst sannolikt är det multifaktoriellt med ett stort antal kriminella gäng och nätverk som finns i Sverige tillsammans med att vi har en stor tillgång till illegala skjutvapen. Och en totalt misslyckad integration.
Väldigt många, bland annat statsministern, pekar på migrationen som en faktor till den här utvecklingen. Hur ser du på det?
– Jag kan bara instämma. För att majoriteten av de personer som är involverade i den här typen av brottslighet har ju en utländsk bakgrund.
– De absolut flesta av dem har inte kommit till Sverige igår, det ska vi också ha klart för oss. Den absolut största majoriteten är antingen födda i Sverige, eller kom till Sverige när de var ett litet barn. Så de har ju blivit uppväxta här och gått i svenska skolor och så vidare.
Andra, kanske framför allt Socialdemokraterna men även fler än dem, skyller till viss del det här gängvåldet på ”partyknarkarna”. Hur ser du på den förklaringen?
– Självklart är det så att vi har ett kollektivt ansvar för att inte agera på ett sätt som göder kriminaliteten. Emellertid är den här frågan betydligt mer komplicerad än att försöka förklara med en sådan här enkel förklaringsmodell och skylla på en specifik grupp av människor. Den håller inte.
Vad är lösningen på de här problemen?
– Jag har sagt det i åratal och jag fortsätter säga det: vi måste ha kortsiktiga såväl som långsiktiga lösningar. De kortsiktiga handlar om det som jag brukar kalla för ”polis och batong”. Vi måste ha poliser ute på gatorna, de kriminella måste punktmarkeras, varenda steg de tar måste följas, kör ut dem från deras hem.
Vidare menar kriminologen att gängmedlemmerna måste gripas och häktas av åklagare så att de förs bort från gatan.
– Det är det absolut viktigaste för att bryta våldstrenden här och nu idag. Men sedan måste vi in med de långsiktiga åtgärderna, och där är den enskilt viktigaste åtgärden att stoppa nyrekryteringen. Annars kommer vi aldrig att komma åt problemet, säger Khoshnood.
Läs även: Brinkemo möter Ardavan Khoshnood: ”Etnicitet är en viktig fråga”