Medan arbetslösheten stadigt minskade under 2021, ökade andelen långtidsarbetslösa till drygt hälften av alla jobbsökande, enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror. I december hade 180 000 personer, varav mer än hälften födda utanför Europa, varit utan arbete i mer än ett år och knappt 100 000 personer i mer än två år.
Rent allmänt återhämtade sig den svenska arbetsmarknaden förra året. Arbetslösheten sjönk till 7,2 procent i slutet av december, jämfört med 8,8 procent ett år tidigare.
”Oroväckande är att antalet personer som varit utan arbete i mer än två år har ökat under hela året”, skriver Arbetsförmedlingen i sin månadsrapport.
Denna grupp, som står mycket långt från arbetsmarknaden, ökade med 8 000 personer till över 98 000. Andelen långtidsarbetslösa, de som sökt jobb i över ett år uppnår nu 180 000 personer, närmare hälften av de 370 000 öppet arbetslösa.
– Det är bekymmersamt att närmare hälften av de arbetslösa är långtidsarbetslösa. [Nu när näringslivet skriker efter arbetskraft] finns det få personer som står nära arbetsmarknaden som är lättillgängliga för att anställa, säger Susanne Spector, chefsanalytiker vid Nordea till Bulletin.
– Vi räknar med att arbetslösheten fortsätter att sjunka under årets gång, men långtidsarbetslösheten förblir hög. Det är ett stort problem, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefsekonom vid Svenskt Näringsliv till Bulletin.
Läs även: Utomeuropeiska arbetslösa kommer inte i arbete – långtidsarbetslösheten når rekord
A-kassan bör sänkas, kvalitén på yrkesutbildningar höjas, subventionerade jobb utökas
– Det måste finnas bättre drivkrafter att gå från bidrag till arbete. Bland annat bör jobskatteavdraget för långtidsarbetslösa eller bidragsberoende personer som kommer i arbete höjas, säger Frycklund.
En annan åtgärd som skulle stimulera långtidsarbetslösa att ta jobb vore att sänka a-kassan till den nivå den låg på innan den tillfälligt höjdes på grund av pandemin.
– Den högsta ersättningsnivån var tidigare 20 000 kronor i månaden och ligger nu på 26 000 kronor. Denna mellanskillnad är av stor betydelse för hur snabb man är på att söka jobb, menar Frycklund.
Även kvaliteten på svenska för invandrare, SFI, och på yrkesutbildningar måste höjas.
– De måste helt enkelt blir mer relevanta för näringslivets behov, understryker Frycklund.
– Subventionerade jobb är viktiga för att kunna komma in på arbetsmarknaden. Nystartsjobben har varit framgångsrika då de varit enkla och medfört en mindre administrativ börda [för företagen], säger Spector.
– Det är även viktigt att vara villig att flytta till de delar av Sverige där det finns jobb, även enkla jobb. I till exempel Västerbotten finns många lediga jobb och få arbetslösa, tillägger Spector.
Läs även: Jobben finns i norr – men få är redo att flytta dit